Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕΡΕΣ!



 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30.11, ώρα 13:00, αμφ. 1

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ- ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ
Φτάσαμε στα τέλη Νοέμβρη και η χρονιά φαίνεται πως κυλάει ομαλά, στα πλαίσια μιας κανονικότητας. Μια κανονικότητα, την οποία στήριξαν για ακόμη μια φορά οι συντηρητικές δυνάμεις της σχολής, χωρίς να δείχνουν ενοχλημένες από το ότι η κανονικότητα αυτή περιλαμβάνει δίδακτρα, ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα, τεράστιες ουρές στη λέσχη σίτισης και ένα σωρό ζητήματα που πλήττουν την καθημερινότητα του φοιτητή. Ούτε φαίνεται να τους απασχόλησε η «εν κρυπτώ» από το ΦΣ Νομικής, αυταρχική επιβολή lock out το τριήμερο του Πολυτεχνείου· ήταν μια απόφαση που λήφθηκε από μια πραγματική μειοψηφία -Κοσμητεία-, χωρίς καμία απολύτως συλλογική διαδικασία και αναφορά στο Φοιτητικό Σύλλογο. Οι δυνάμεις αυτές -οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια με τη Διοίκηση της Σχολής (που επιβάλλει δίδακτρα) και κατ’ επέκταση με τις επιταγές Κυβέρνησης και ΕΕ, (που επίσης περνούν νομοσχέδιο για δίδακτρα σε όλες τις σχολές και ιδιωτικοποιούν την παιδεία)- διακηρύσσουν πως «χειρίζονται» το ζήτημα της επιβολής διδάκτρων και την αναδιάρθρωση των Μεταπτυχιακών. Ωστόσο, δεν έχουν παρουσιάσει κάτι απτό στο Σύλλογο. Αντίθετα, επιλέγουν να «διαπραγματεύονται» με τη Διοίκηση και τους καθηγητές, αγνοώντας πως όλες οι κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος είναι αποτέλεσμα συλλογικών και μαζικών αγώνων και όχι «συνδιαλλαγών» και «διαλόγου» με όσους υποβαθμίζουν τις σπουδές και τις ζωές μας.
Αλλά η κανονικότητα περιλαμβάνει κι άλλα: πέρα από το νέο Μεταπτυχιακό, του οποίου το κόστος ισούται με τέσσερις μισθούς ασκούμενων δικηγόρων και μας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο ειδίκευσης και επανειδίκευσης με ρευστοποιημένα επαγγελματικά δικαιώματα, φαίνεται παράλληλα πως έχουμε πλέον αποδεχτεί ως κάτι το φυσιολογικό  να πληρώνουμε σε κάθε εξεταστική κώδικες, πρακτικά και επιτομές, αγνοώντας πως 5 χρόνια πριν κώδικες δίνονταν δωρεάν και μάλιστα σχολιασμένοι. Σε όλα τα παραπάνω , έρχεται να προστεθεί το σύγγραμμα στο μάθημα της Ιστορίας Δικαίου. Το συγκεκριμένο μάθημα έχει πολλάκις απασχολήσει το Σύλλογο μας, τόσο για την άνευ ουσίας παπαγαλία του, όσο και λόγω της εξέτασης του, που έγινε υποχρεωτικά προφορική πριν από 2 χρόνια, δυσκολεύοντας κατά πολύ το μάθημα. Η εξέταση έχει μια ατέρμονη αναμονή, ενώ δε λείπουν τα πλήρως προσβλητικά σχόλια από τους καθηγητές. Τη φετινή χρονιά, όμως, οι καθηγητές έφτιαξαν νέο σύγγραμμα (προφανώς δεν τους έφτασαν οι μίζες από το προηγούμενο), το οποίο ο Εύδοξος δεν μοιράζει καν!! Με αποτέλεσμα οι πρωτοετείς φοιτητές να είναι υποχρεωμένοι να το εκτυπώσουν, για να μπορέσουν να το αποστηθίσουν.

 ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ-ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


Πέρα από τη νεολαία, η επίθεση κλιμακώνεται στον κόσμο της εργασίας, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο,  το οποίο καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας , απαιτεί σύμφωνη γνώμη του εργοδότη για την  ίδρυση σωματείου  και νομιμοποιεί την εργοδοτική ανταπεργία ( lock out). Ακόμη, προβλέπει απελευθέρωση των απολύσεων και θέσπιση υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25. Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και δανειστές, μετά τις αλλαγές στον νέο Κωδ. Πολ. Δικονομίας,  προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας πετώντας στο δρόμο τα ήδη πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Τα σχέδια τους  χαλά το μαχητικό ,ανατρεπτικό κίνημα που μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία «Περιστέρι ενάντια στους Πλειστηριασμούς» που απέτρεψε τον προγραμματισμένο πλειστηριασμό κατοικίας από Ισπανική τράπεζα. Η πρωτοβουλία έχει σταθερή παρουσία και παρέμβαση στο Ειρηνοδικείο Περιστερίου. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να στέκεται στο πλευρό τέτοιων πρωτοβουλιών και να μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς μαζί με τους κατοίκους, ενώ ο Σύλλογός μας συγκεκριμένα, έχει πάρει ανάλογη απόφαση σε προηγούμενη ΓΣ.
Αυτήν την περίοδο, έχει ξεκινήσει στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» να εξετάζεται η υπόθεση της άγριας, δολοφονικής επίθεσης τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, το Σεπτέμβρη του 2013. Ως διαχρονικός και ανεπιφύλακτος υποστηρικτής των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων και πιστός συνομιλητής τους, η Χρυσή Αυγή προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξοντώσει όποιον διεκδικεί αύξηση του κόστους εργασίας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους( όπως εν προκειμένω το Π.Α.ΜΕ. ) , επιδιώκοντας τη δημιουργίας εργασιακού κάτεργου.  Στο φόντο αυτό, η  παρουσία της νεολαίας και των εργαζομένων στη δίκη είναι ιδιαίτερα σημαντική, χωρίς αυταπάτες βεβαίως για τα όρια της αστικής δικαιοσύνης.

8  ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οχτώ χρόνια πέρασαν από το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη 2008, το βράδυ της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον δολοφόνο αστυνομικό Ε.Κορκονέα και τον συνεργό του, επίσης αστυνομικό, Β. Σαραλιώτη. Όπως και η δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά, ανήμερα του Πολυτεχνείου του’85 από τον δολοφόνο αστυνομικό Μελίστα, ο Γρηγορόπουλος είναι ένας ακόμα στη μακρά λίστα δολοφονημένων αγωνιστών από το κράτος. Η εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβρη του ’08 ήταν μια εξέγερση απέναντι στη βάρβαρη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας αλλά και απέναντι στο ακόμα πιο βάρβαρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Η εξέγερση του Δεκέμβρη εξέφρασε τη βαθειά πεποίθηση της νεολαίας ότι το μέλλον της είναι να επιβιώνει σε ένα καθεστώς ανεργίας με διαλείμματα επισφαλούς εργασίας, μισθούς-χαρτζιλίκια και κατακερματισμένα εργασιακά δικαιώματα. Εξέφρασε την απαξίωση των  κυρίαρχων νόμων του πολιτικού συστήματος ,αλλά και την γενικευμένη αμφισβήτηση των σημερινών όρων του παιχνιδιού όπως το έχουν διαμορφώσει σήμερα οι οικονομικοί και πολιτικοί δυνάστες.
Στα οχτώ αυτά χρόνια που μεσολάβησαν, στην Ελληνική κοινωνία ήρθαν τα πάνω κάτω. Οι πολεμικές συρράξεις αιματοκυλούν ολόκληρους λαούς και την ίδια στιγμή πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη σαν μια απειλή· απειλή, που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται στρατόπεδα συγκέντρωσης, αναγκαστικές απελάσεις και σκληρή περιθωριοποίηση, ώστε όσοι δεν είναι αναγκαίοι ως ένα άκρως εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό να είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, να έχουν στέγη και τροφή, πόσο μάλλον πρόσβαση στην εκπαίδευση και την δημόσια υγεία.
Οχτώ χρόνια η επίθεση στη νεολαία σκληραίνει σε τέτοιο βαθμό, που ένας στους τέσσερις φοιτητές παρατάνε τις σπουδές τους, η μισθοί παγιώνονται για τη νεολαία στα 400 ευρώ και το δικαίωμα στην ασφάλιση μετατρέπεται σε προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς, καθώς τα ποσά καλούμαστε να καταβάλουμε είναι εξωφρενικά. Το γεγονός μάλιστα ότι  η ασφαλιστική ενημερότητα είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εγγραφή στα μητρώα των δικηγόρων, έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των νέων δικηγόρων στην αναγκαστική έξοδο από το επάγγελμα. Ο φοιτητικός σύλλογος Νομικής όμως, το προηγούμενο διάστημα, από κοινού με άλλους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, συμμετείχε σε κινητοποιήσεις και απεργίες σπάζοντας την απάθεια και την αναμονή.
Οχτώ χρόνια μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να επιλέγει να καταστέλλει το κίνημα και τους αγωνιστές, όπως έγινε με την απαγόρευση και την καταστολή της πορείας ενάντια στην επίσκεψη του Ομπάμα, όπως γίνεται καθημερινά με την καταστολή των μεταναστών στα κέντρα κράτησης και την ανοχή των δολοφονικών επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α σε αυτά αλλά και τις συνεχιζόμενες συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος.
Σ’ αυτή την συνολική επίθεση πρέπει τώρα να απαντήσουμε μαζικά – οργανωμένα – αποφασιστικάΔεν αρκεί η αναμονή ούτε οι εκλογικές αυταπάτες. Πρέπει να δράσουμε μάχιμα και οργανωμένα για να τους ανατρέψουμε και να πάρουν τα όνειρά μας εκδίκηση! Το οφείλουμε σε όλους τους αγωνιστές που φύγανε δολοφονημένοι από το κράτος και το φασιστικό παρακράτος, με τελευταίο θύμα τους τον Παύλο Φύσσα.



Για να γίνει πράξη στην ίδια μας τη ζωή ότι «τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα!».

ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ * Ε.Α.Α.Κ. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου