Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Προφάσεις εν αμαρτίαις … ή αλλιώς: δυο λόγια για τη στάση των καθηγητών στο ζήτημα του νέου μεταπτυχιακού

              
  Το πρωί της Δευτέρας 17.10 έλαβε χώρα Γενική Συνέλευση Τμήματος ( ΓΣΤ ), η Συνέλευση δηλαδή των καθηγητών της Σχολής μας, το όργανο που λαμβάνει αποφάσεις για διάφορα θέματα που αφορούν στη Νομική, όπως κι εκείνο του νέου μεταπτυχιακού. Χάρη στις πιέσεις του γεγονότος της κατάληψης της Σχολής μας, η Κοσμητεία δημοσίευσε (επιτέλους….) σχετική ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της εν λόγω Συνέλευσης, κι ο Φοιτητικός μας Σύλλογος μπόρεσε έτσι να ενημερωθεί, να παραστεί και να παρέμβει σ’ αυτήν. Ερχόμαστε, λοιπόν, να σχολιάσουμε διάφορα… ευτράπελα που είτε ακούστηκαν στην ΓΣΤ, είτε περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση της Κοσμητείας μετά την ΓΣΤ:
«Η Γενική Συνέλευση και η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής δηλώνουν επίσης, τη σταθερή βούλησή τους να προβούν στη στήριξη ενός ποιοτικού μεταπτυχιακού προγράμματος» (απόσπασμα από την ανακοίνωση της Κοσμητείας): … ή αλλιώς, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Ίσως το ισχνό και ανεπαρκές μας κριτήριο μας εμποδίζει να γοητευθούμε από την απαράμιλλη ποιότητα που κρύβει το νέο μεταπτυχιακό… Μια ποιότητα που μεταφράζεται σε υπερκατακερματισμό των προς επιλογή κατευθύνσεων, άρα ρευστοποιημένα επαγγελματικά δικαιώματα, περιορισμένα στα πλαίσια της επιλεγόμενης κατεύθυνσης, και εισαγωγή σ’ έναν φαύλο κύκλο ειδίκευσης-επανειδίκευσης, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς εργασίας. Φυσικά, όπως κάθε… ποιοτικό… προϊόν, έτσι και το νέο μεταπτυχιακό κοστίζει, και μάλιστα 1200 Ευρώ, δηλ. 3-4 μισθούς ενός ασκούμενου δικηγόρου, τη στιγμή που το νέο ασφαλιστικό καθιστά επισφαλές το εργασιακό του μέλλον.
Ακόμη, πολλάκις κατά την ΓΣΤ οι καθηγητές επικαλέστηκαν την ανάγκη «αναβάθμισης του κύρους της Σχολής» ως αιτία για την επιβολή των διδάκτρων. Εδώ διερωτώμεθα: Από πού κι ως πού κόπτονται  οι καθηγητές μας για το κύρος της Νομικής, την ίδια στιγμή που σφυρίζουν αδιάφορα για το ότι το πτυχίο μας εξισώνεται μ’ εκείνο της Νομικής του MBS COLLEGE OF CRETE, για το ότι δεν μας παρέχεται ούτε κόλλα απαντήσεων στις εξετάσεις, καθώς και για το ότι καλούμαστε να πληρώνουμε κώδικες και πρακτικά; ( το ποσό ανέρχεται σε 50 Ευρώ περίπου ανά εξεταστική Το γεγονός ότι στη συνεδρίαση για τη λήψη των αποφάσεων ( πέρυσι ) σχετικά με τα δίδακτρα και το νέο μεταπτυχιακό δεν κλήθηκε ο Φοιτητικός μας Σύλλογος, μήπως συμβάλλει κι αυτό στην αναβάθμιση του κύρους της Σχολής; Εξάλλου, τυχόν εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά δημιουργεί ένα συγκεκριμένο προηγούμενο και αφήνει «παραθυράκι» ( όπως λέμε στα νομικά ) για την επέκταση των διδάκτρων και σε προπτυχιακό επίπεδο ( εδώ θα πρόκειται όχι απλά για αναβάθμιση, αλλά για εξύψωση του κύρους της Σχολής ). Παραθυράκι που παραμένει ανοιχτό, ανεξάρτητα από την παροχή υποτροφιών, οι οποίες εκ της φύσεώς τους δεν καταργούν, αλλά απλώς «διορθώνουν» το μέτρο της εισαγωγής διδάκτρων, δίνοντας άλλοθι για τη συνέχισή του και με ακόμη μεγαλύτερα ποσά. Εν όψει αυτών, οι ευαισθησίες των καθηγητών για το κύρος της Νομικής μας αφήνουν παγερά ασυγκίνητους.
Επιπλέον, οι ίδιοι οι καθηγητές προέβαλαν αντιφατικούς ισχυρισμούς. Συγκεκριμένα, τόνιζαν ότι τα δίδακτρα είναι απολύτως απαραίτητα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Σχολής, και την ίδια στιγμή διαβεβαίωναν με περισσή άνεση ότι κανένας από τους επιτυχόντες δεν θα αποκλειστεί από το μεταπτυχιακό λόγω αδυναμίας του να τα καταβάλει. Εν ολίγοις, ο σκοπός καταβολής των διδάκτρων ( η χρηματοδότηση) αυτοαναιρείται, και η ανακοίνωση, ως εκ τούτου, βρίθει αναξιοπιστίας.
Θεωρούμε πως πίσω από τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις των καθηγητών περί «αναβάθμισης του κύρους» βρίσκεται η πάγια πολιτική τους θέση για ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο θα πληρώνεις για να σπουδάσεις, (τέτοιο πανεπιστήμιο θα διαμορφώσει σταδιακά τυχόν επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά), άρα θα βιάζεσαι και θα πιέζεσαι περισσότερο να τελειώσεις τις σπουδές σου (καθώς θα τις έχεις…. πληρώσει), με λίγες μόνο «περισπάσεις» και «λοξοδρομήσεις» πολιτικού, κοινωνικού και πολιτισμικού περιεχομένου, σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού.  Ένα Πανεπιστήμιο που κρύβουν πίσω από μια εύηχη ρητορική περί « αξιοκρατίας» και «αριστείας», «ομαλότητας». Ένα Πανεπιστήμιο - προθάλαμο για το νέο μοντέλο εργαζομένου που θα απαιτείται ( και ) για τις δικηγορικές τους εταιρίες.
Οι καθηγητές έχουν έναν πολύτιμο σύμμαχο, την Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση ( ΑΦΚ ), η οποία δεν χάνει ευκαιρία, είτε μέσα από τη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου, είτε μέσα από ανακοινώσεις της, να κατακρίνει έντονα τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις, εκφράζοντας μηδενική ενόχληση ( ή μήπως στήριξη;… ) για τη στάση των καθηγητών. Πολύ χαρακτηριστικά, η ΑΦΚ κάνει λόγο για «ζήτημα υποαντιπροσώπευσης που θέτει αμφιβολίες για την νομιμοποίηση της απόφασης για κατάληψη» (βλ. ανακοίνωσή της, 14.10 ), δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι η απόφαση επιβολής διδάκτρων λήφθηκε εντελώς κρυφά από το Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής, χωρίς καμία ενημέρωσή του για τη διεξαγωγή της οικείας συνεδρίασης των καθηγητών, οι οποίοι αποφάσισαν « για τους φοιτητές, χωρίς τους φοιτητές». Εξάλλου, η ΑΦΚ ουδεμία δυσαρέσκεια έχει εκφράσει για τον εμπαιγμό της Κοσμητείας και των καθηγητών απέναντι στον Φοιτητικό μας Σύλλογο, καθώς έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα Οκτώβρη για να εκδώσει η Κοσμήτορας κα Καλλινίκου υπό τις πιέσεις της κατάληψης ανακοίνωση για διεξαγωγή της ΓΣΤ που αναφέρθηκε πιο πάνω, παρότι υπήρχε σχετικό αίτημα του ΦΣ ήδη από τα μέσα Σεπτέμβρη. Μάλιστα, όπως δηλώνει στο πλαίσιό της το οποίο κατέθεσε στην Γ.Σ. ΤΟΥ Φ.Σ. μας, στις 12.10, « το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κινείται προς την κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης των μεταπτυχιακών σπουδών της Νομικής». Ουδέν σχόλιον, ή αλλιώς: βρείτε τις διαφορές…

 ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ!!!ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ Φ.Σ ΝΟΜΙΚΗΣ!!
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ Γ.Σ. ΤΟΥ Φ.Σ. ΜΑΣ, ΤΡΙΤΗ 25.10, ΩΡΑ 13.00, ΑΙΘ.1

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ. Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ! ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου