Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΑΦΚ….Α.υξάνοντας (το) Φ.οιτητικό Κ.όστος

ή τι λέει η ΑΦΚ για το νέο μεταπτυχιακό…

Τις ημέρες αυτές, η Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση (ΑΦΚ) τοποθετήθηκε και επίσημα για το ζήτημα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου την Τετάρτη 12/10 και καταθέτοντας σ’ αυτήν προς ψήφιση πλαίσιο προτάσεων (το οποίο, ως γνωστόν, μειοψήφησε). Στη συνέχεια, εξέδωσε  ανακοίνωση για την απόφαση της εν λόγω Γ.Σ. περί κατάληψης. Μια ανακοίνωση, που ερχόμαστε να σχολιάσουμε αναλυτικά:

-          «αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα της διαδικασίας» και ( πιο κάτω) «η απόφαση λήφθηκε από ένα πολύ μικρό ποσοστό των φοιτητών κάτι που φανερώνει ένα ζήτημα υποαντιπροσώπευσης και θέτει αμφιβολίες για την νομιμοποίηση μίας τέτοιας απόφασης». Η κοινή λογική καταρρέει… Είναι προφανές ότι πρόκειται για δύο ξεκάθαρα αντιφατικούς ισχυρισμούς. Εξάλλου, από τη στιγμή που η ΑΦΚ συμμετείχε στη διαδικασία ψηφοφορίας των πλαισίων, αυτό σημαίνει ότι έχει αποδεχθεί την ύπαρξη απαρτίας, άρα ότι αναγνωρίζει οποιαδήποτε απόφαση βγει. Είναι αστείο λοιπόν να κάνει λόγο για έλλειψη νομιμοποίησης, προκειμένου να «χωνέψει» τη δική της ήττα.

-          «Παρ’ όλα αυτά διαφωνούμε με το κλείσιμο της σχολής που έχει ως αποτέλεσμα[…] την επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων συμφοιτητών μας, οι οποίοι δεν έχουν την ευχέρεια να καθυστερούν την πρόοδο των σπουδών τους». Εδώ διακρίνει κανείς τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της ΑΦΚ για τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές, οι οποίοι, βέβαια, μιας που γίνεται λόγος περί ευχέρειας, ξεχνά να πει ότι δεν έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν κώδικες, πρακτικά και σημειώσεις ποσό που φτάνει περίπου τα 50 ευρώ ανά εξεταστική, καθώς η Σχολή πλέον δεν τα παρέχει. Η ΑΦΚ παγίως σφυρίζει αδιάφορα για την περικοπή των εν λόγω παροχών. Εξάλλου, η ΑΦΚ αποκρύπτει τεχνηέντως ότι τυχόν επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά ( ακόμη και υπό κοινωνικά κριτήρια, υποτροφίες κλπ), αφήνει ένα συγκεκριμένο προηγούμενο δημιουργώντας «παραθυράκι» ( για να μιλήσουμε νομικά ) για την επιβολή διδάκτρων  και σε προπτυχιακό επίπεδο. 

-          «Θεωρούμε επίσης ότι το δικαίωμα του κάθε φοιτητή στην παιδεία δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από καμία ψηφοφορία και καμία πλειοψηφία». Εδώ δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της ΑΦΚ για το δικαίωμα κάθε φοιτητή στην παιδεία. Μάλιστα, όπως δηλώνει στο πλαίσιό της, « το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κινείται προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των μεταπτυχιακών σπουδών της Νομικής», χωρίς βέβαια να εξηγεί σε τι αυτή συνίσταται. Αναβάθμιση είναι να  εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί ακόμα περισσότερο στο Πανεπιστήμιο; Αναβάθμιση είναι να πηγαίνουν τα λεφτά από τα δίδακτρα στα λουξ ξενοδοχεία και τα ταξιδάκια των μεγαλοκαθηγητάδων, όπως έγινε πέρυσι με το Διεθνές; Ή μήπως είναι η υπερεξειδίκευση των κατευθύνσεων του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος και τον συνακόλουθο κατακερμαστισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ο οποίος θα επιτάσσει την εισαγωγή μας σ’ έναν φαύλο κύκλο ειδίκευσης-επανειδίκευσης. Ευχαριστούμε, αλλά τέτοια αναβάθμιση να μας λείπει…

-          Στο πλαίσιο που κατέθεσε στη Γ.Σ., η ΑΦΚ μεταξύ άλλων παρουσιάζει προτάσεις περί απαλλαγής από τα δίδακτρα με κριτήριο το ατομικό εισόδημα και περί υποτροφιών σε οικονομικά αδύναμους. Ανεξάρτητα από το τι θέση έχει κανείς για τις εν λόγω προτάσεις, πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι σαφές: Αν η ΑΦΚ ενδιαφερόταν για την υλοποίηση τους, θα την είχε με κάποιο τρόπο διεκδικήσει, καθώς ήδη έχει παρέλθει καιρός από την ημέρα ανακοίνωσης για το νέο μεταπτυχιακό ( 29.7.2016 ),ενώ μάλιστα σε λίγες μέρες ( με την εγγραφή ) είναι η πληρωμή της 1ης δόσης ( 600 Ευρώ).

-          Την ίδια στιγμή που κάνει λόγο  για «ζήτημα υποαντιπροσώπευσης και θέτει αμφιβολίες για την νομιμοποίηση της απόφασης για κατάληψη» (ισχυρισμός βέβαια αντιφατικός, βλ. και παραπάνω), η ΑΦΚ την παραμικρή ενόχληση δεν εκφράζει για το γεγονός ότι η απόφαση επιβολής διδάκτρων λήφθηκε εντελώς κρυφά από το Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής, χωρίς καμία ενημέρωσή του για τη διεξαγωγή της οικείας συνεδρίασης των καθηγητών, οι οποίοι αποφάσισαν « για τους φοιτητές, χωρίς τους φοιτητές». Εξάλλου, η ΑΦΚ ουδεμία δυσαρέσκεια έχει εκφράσει για τον εμπαιγμό της Κοσμητείας και των καθηγητών απέναντι στον Φοιτητικό μας Σύλλογο, καθώς έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα Οκτώβρη για να εκδώσει η Κοσμήτορας κα Καλλινίκου υπό τις πιέσεις της κατάληψης ανακοίνωση για διεξαγωγή ΓΣΤ (ΔΗΛ. Γενικής Συνέλευσης Τμήματος, Συνέλευσης  Καθηγητών ). Η μέχρι τώρα κοροϊδία εκ μέρους της Κοσμητείας τελεί υπό τις ευλογίες της ΑΦΚ.

-          Είναι εύκολα αντιληπτό ότι σ’ ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο πληρώνεις για να σπουδάσεις (τέτοιο πανεπιστήμιο θα διαμορφώσει σταδιακά τυχόν επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά) θα βιάζεσαι και θα πιέζεσαι περισσότερο να τελειώσεις τις σπουδές σου (καθώς θα τις έχεις…. πληρώσει), με λίγες μόνο «περισπάσεις» πολιτικού, κοινωνικού και πολιτισμικού περιεχομένου, σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού. Αυτό το Πανεπιστήμιο οραματίζεται η ΑΦΚ, αυτή η πραγματικότητα κρύβεται πίσω από μεγαλοσχήμονες διακηρύξεις ευαιαθησίας προς τους οικονομικά αδύναμους, με τις οποίες προσπαθεί εν τέλει να ωραιοποιήσει τα δίδακτρα.

-          Ακόμη, η ΑΦΚ ανηχυχεί ότι «το κλείσιμο της σχολής έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή του διαλόγου μεταξύ των φοιτητών», τη στιγμή που η κατάληψη έδωσε το έναυσμα για πλούσιες συζητήσεις γύρω από το νέο μεταπτυχιακό ( βλ. και σχετική εκδήλωση στα πλαίσια αυτής, με τη συμμετοχή προπτυχιακών φοιτητών, μεταπτυχιακών και εργαζομένων). Εξάλλου, από πού κι ως που κόπτεται για τον διάλογο των φοιτητών, η παράταξη που σχεδόν ποτέ δεν έχει υπογράψει Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας για διεξαγωγή Γ.Σ.; Μήπως είναι τελικά αυτή που υπονομεύει το διάλογο;

Εν κατακλείδι, συγκρατούμε από την ανακοίνωση της ΑΦΚ τη φράση «Ο διαμαρτυρόμενος θα πρέπει να επωμίζεται ο ίδιος το κόστος της διαμαρτυρίας και όχι να το μεταθέτει σε άλλους», σαφώς παραλλάσσοντάς την ως εξής: « Το κράτος θα πρέπει να επωμίζεται το κόστος της εκπαίδευσης και όχι να το μεταθέτει σε άλλους ( στους φοιτητές εν προκειμένω)». Και ναι, θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε, εναντίον των διδάκτρων και της αναδιάρθρωσης του νέου μεταπτυχιακού, ζητώντας κρατική χρηματοδότηση. Μια κι έγινε λόγος περί κόστους, ένα είναι βέβαιο: Αυτό που σίγουρα έχει κόστος, και μάλιστα απτό, είναι το νέο μεταπτυχιακό: 1200 Ευρώ…. ή μήπως για την ΑΦΚ το «κόστος» της διαμαρτυρίας είναι ότι εν τέλει η Κοσμήτορας Νομικής κα Καλλινίκου εξέδωσε ανακοίνωση για τη διεξαγωγή ΓΣΤ επί του ζητήματος του μεταπτυχιακού, στις 17.10, ώρα 12.30, ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα του ΦΣ μας;

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ!!!
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗ ΓΣΤ , ΔΕΥΤΕΡΑ 17/10, 12.30, Αίθουσα Σπηλιωτόπουλου (Ιπποκράτους 33, 5ος όροφος)     
ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ,  15.00 ΗΩΡΑ  ΣΤΗΝ ΑΙΘ. 1.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ. Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!                                   

                                              ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ- Ε.Α.Α.Κ.                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου