Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Απόφαση Γ.Σ του Φ.Σ Νομικής 17/10

Συμμετοχη:275
Πλαίσιο Επιτροπής Κατάληψης:148
ΑΦΚ: 75
Επιτροπή Αγώνα Νομικής : 37
Αγωνιστικές Κινήσεις : 4
Λευκά :1


ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Σε μια περίοδο κρίσης του συστήματος, με τη συμπλήρωση 7 χρόνων μνημονίων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ συμβαδίζοντας με τις πολιτικές της Ε.Ε., εντείνει την επίθεση στη νεολαία, τους εργαζόμενους και τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αποπληρώνει ένα χρέος το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός. Μετά το ασφαλιστικό έκτρωμα του καλοκαιριού, έρχεται να προστεθεί ο νέος νόμος για τα εργασιακά, που θα αναιρέσει δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. (13ος- 14ος μισθός, απαγόρευση απεργιών, ομαδικές απολύσεις, εμπόδια στην ίδρυση των σωματείων). Παράλληλα, συνεχίζεται με επιθετικούς όρους το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας , όπως συμβαίνει με την ΕΥΔΑΠ και το Ελληνικό. Συνέχεια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που πετάνε στο δρόμο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Χρέος μας είναι η κλιμάκωση και η μαζικοποίηση του δίκαιου αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, ώστε να μην περάσει “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”!

 Προσφυγικό

 Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώνονται από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τις βόμβες του πολέμου και στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με όρους γκετοποίησης και μακριά από τον αστικό ιστό. Όλα αυτά φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης, με την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, που διατηρεί κι ενισχύει τους φράχτες στα σύνορα, κάνει απελάσεις, φέρνει τη Frontex και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναβαθμίζει τον ρόλο του στρατού στην διαχείριση του προσφυγικού. Οι αντιμεναστευτικές πολιτικές που εφαρμόζονται συστήνουν ένα καθεστώς εξαίρεσης και κοινωνικού αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και αφήνουν χώρο σε ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις να ενταθούν , με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα γεγονότα σε Ωραιόκαστρο, Μυτιλήνη , Κολωνός κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο νεοναζιστικά και φασιστικά μορφώματα ,με κύριο εκφραστή τη Χρυσή Αυγή , επαναφέρουν το ρατσιστικό μίσος στους κόλπους της κοινωνίας , αποπροσανατολίζοντας το λαό για το ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση που βιώνει. Απέναντι σε όλα αυτά στέκεται το κίνημα αλληλεγγύης, μακριά και πέρα από λογικές ΜΚΟ και εν γένει ‘φιλανθρωπίας’, το οποίο μέσα από καταλήψεις στέγης , συλλογές τροφίμων, αντιπολεμικές κινητοποιήσεις αναδεικνύει ότι ο αγώνας προσφύγων και ντόπιων είναι κοινός.

Εκπαίδευση

Από τη συνολικότερη επίθεση δε θα μπορούσε να ξεφύγει και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ήδη από προηγούμενους νόμους- πλαίσια (πχ. Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου) είχε αρχίσει να πλήττεται ο δημόσιος- δωρεάν χαρακτήρας του Πανεπιστημίου. Η βασική έκφραση αυτής της πολιτικής είναι η ολοένα εντεινόμενη κρατική υποχρηματοδότηση, που αποτελεί το άλλοθι για την μετακύλιση του κόστους σπουδών στους/στις φοιτητές/τριες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται κάποιοι φοιτητές/φοιτήτριες από τη συνέχιση των σπουδών τους με μία σειρά οικονομικών φραγμών αναντίστοιχων για τη σημερινή οικονομική συνθήκη. Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό και στην σχολή μας με την αγορά από εμάς τους ίδιους /ίδιες των κωδίκων, συγγραμμάτων ακόμα και γραφικής ύλης στις εξεταστικές. Σε αυτή την κατεύθυνση, κινείται και το νέο νομοσχέδιο του Φίλη για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που δίνει το πράσινο φως για την καθολική επιβολή διδάκτρων.
Όσον αφορά τη σχολή μας, ήρθαμε πέρυσι αντιμέτωποι για πρώτη φορά με την εισαγωγή διδάκτρων, στον τομέα του Διεθνούς. Η απουσία δυναμικής απάντησης από το Φοιτητικό Σύλλογο έδωσε χώρο για γενίκευση του μέτρου των διδάκτρων 1.200 ευρώ, σε όλα τα μεταπτυχιακά της σχολής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείεται σημαντική μερίδα των φοιτητών/τριων που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στα δίδακτρα. Παράλληλα, προβλέπεται ενιαίο μεταπτυχιακό με 22 κατευθύνσεις, πλήρως εξειδικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αυτό συνεπάγεται τόσο των κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων όσο και την υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας. Επιπλέον, τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις για τα μεταπτυχιακά (“Λίαν καλώς” στο Μέσο Όρο πτυχίου, 3 μαθήματα υπολειπόμενα για τη λήψη του πτυχίου), οι οποίες εντατικοποιούν ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς σπουδών. Επίσης, όσο η ιδιωτική πρωτοβουλία ενισχύεται στο Πανεπιστήμιο (βλ εργολαβίες), ιδρύονται Επώνυμες Έδρες, που προβλέπονται ήδη από το ν. Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, για την έρευνα εντός του πανεπιστημίου, μέσω των οποίων αλλάζει το πρόγραμμα σπουδών ανάλογα με το ποιος χρηματοδοτεί τις  Επώνυμες Εδρες (βλ. τμήμα τουρκικών σπουδών).

Η δική μας απάντηση

 Απέναντι σέ όλα αυτά ο ΦΣ Νομικής την προηγούμενη βδομάδα μέσα από την ΓΣ του πήρε αγωνιστική απόφαση, διατρανώντας την εναντίωσή του στην επιβολή των διδάκτρων και την συνολική επίθεση που βιώνει. Ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν μέσα από την κατάληψη της σχολής βγήκε ανακοίνωση της σχολής για διεξαγωγή ΓΣΤ δημόσια με την παρουσία του ΦΣ, ένα αίτημα το οποίο έχει πολλάκις εκφραστεί στο παρελθόν χωρίς καμία ανταπόκριση. Έτσι και τώρα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση διεκδικώντας μέχρι τέλους την υλοποίηση των αιτημάτων μας. Για ένα Πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, που θα μας χωράει όλους και όλες.

 ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 Κατάργηση των διδάκτρων στο μεταπτυχιακό της Νομικής. Καμία σκέψη για δίδακτρα στο προπτυχιακό. Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα του μεταπτυχιακού.
 Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία- δωρεάν φοιτητικές παροχές (σίτιση , στέγαση , συγγράματα, μεταφορά, ασφάλιση).
 Καμία σκέψη για κατάθεση του νόμου Φίλη.Συνολική απόσυρση του ν. Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και όλων των πτυχών του.
Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση. Έρευνα όχι για τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς εργασίας.
 Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα ενσωματωμένα σε αυτό – κατάργηση της εξίσωσης πτυχίων - κατάργηση του Νέου Κώδικα Δικηγόρων.
Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων. Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές.
Επαναφορά του ασύλου – απόσυρση των security Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών
Ανατροπή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε επίδοξου διαχειριστή.
 Κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή όλου του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και την ΟΝΕ
Ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων-σταθερή δουλειά, δουλειά για όλους με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Καμία εμπλοκή-συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

 ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 Κατάληψη της σχολής από Τρίτη 18/10 έως και Τρίτη 25/10.
 Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 25/10.
Διεξαγωγή Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης μετά το πέρας της Συνέλευσης.
Συντονισμός με τους άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους για κοινές δράσεις.
Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.
Συμμετοχή στη Σύγκλητο την Τρίτη 18/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου