Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ…

Την  Τετάρτη 13/4 έλαβε χώρα η Γενική Συνέλευση Τμήματος (ΓΣΤ) Νομικής. Το όργανο δηλαδή της σχολής που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, την Κοσμήτορα και από εκπροσώπους καθηγητές  των διαφόρων τομέων, συζητά και αποφασίζει  για  ζητήματα της σχολής.

Στη συγκεκριμένη ΓΣΤ, παρευρεθήκαμε και πολιτικές δυνάμεις της σχολής και μέλη του Φ.Σ. – εκτός, βέβαια από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΑΦΚ- . Μεγάλη έκπληξη τους προκάλεσε η άφιξή μας εκεί, καθότι οι φοιτητές έχουν να ενημερωθούν για τη διεξαγωγή ΓΣΤ τα τελευταία 3 χρόνια, παρότι είναι κάτι που μας αφορά άμεσα, καθώς όλοι οι προϋπολογισμοί  του τμήματος, οι αποφάσεις για το πρόγραμμα σπουδών κλπ παίρνονται εκεί. Αυτό δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αφού αποτελεί πάγια τακτική της Κοσμητείας  να αποκρύπτει την παραπάνω διαδικασία και να γίνεται ερήμην των φοιτητών, παίρνοντας έτσι δυσχερείς αποφάσεις για εμάς χωρίς να παίρνει υπ όψιν τους φοιτητικούς συλλόγους και τις αποφάσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι το 2013 ο τότε Πρόεδρος της σχολής Θ. Φορτσάκης πήρε «νύχτα» την απόφαση για να χαθεί το εξάμηνο, μετά από το μεγάλο κίνημα των διοικητικών, «νύχτα» πάρθηκε και η απόφαση για επιβολή διδάκτρων στο μεταπτυχιακό, στον Τομέα του Διεθνούς.

Μόλις φτάσαμε  στη ΓΣΤ και αφού παίξαμε «κρυφτό» για το πού διεξαγόταν, αφού άλλαξε κτήριο τελευταία στιγμή, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια εντελώς αρνητική στάση από πλευράς καθηγητών. Έπειτα από πιέσεις μας, δέχτηκαν να ακούσουν κάποια από τα αιτήματά μας. Για τα μαζικά κοψίματα απάντησαν: «Για να εξασφαλίσουμε το κύρος της νομικής σχολής, σας κόβουμε!». Για τα δίδακτρα είπαν με περίσσιο θράσος: «Δεν είναι δική σας δουλειά και δεν σας αφορά!» Για τους ανθρώπινους όρους φοίτησης, απάντησαν : « Και ανθρώπινοι όροι φοίτησης και γρήγορη διόρθωση γραπτών, δε γίνεται! Πρέπει να διαλέξετε!» Τέλος, δεν ασχολήθηκαν καν με το ζήτημα των εργαζόμενων φοιτητών και έδειξαν παντελή αδιαφορία για το ότι αυτοί δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στις απαιτήσεις της σχολής. Φυσικά πριν ακόμα ολοκληρώσουμε την κατάθεση των αιτημάτων μας οι καθηγητές άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα.

Και τώρα πώς συνεχίζουμε;;

Στόχος μας είναι να μπλοκάρουμε τις αλλαγές που επιβάλλονται αυτήν τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο, είτε αυτές λέγονται απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας είτε λέγονται δίδακτρα και επιχειρηματικοποίηση. Αναρωτιόμαστε αν και κατά πόσον αρμόζει σε έναν νέο τον 21ο αιώνα να σπουδάζει σαν σκλάβος σε ρωμαϊκή γαλέρα. Και παράλληλα να ζητάει και ευχαριστώ! Εμείς από την ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ σ’ αυτό το σημείο είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας, δεν θα αφήσουμε κανέναν Πρύτανη, κανέναν Πρόεδρο, κανέναν Υπουργό, κανένα manager ή μεγαλοαφεντικό να πατήσει πάνω στο σβέρκο μας για να τη βγάλει καθαρή.  Τα δικαιώματα της φοιτητικής πλειοψηφίας για ενιαία πτυχία και σφαιρική εποπτεία πάνω στο γνωστικό αντικείμενο.
                                 
                                             Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους:

·         Δωρεάν πρόσβαση σε σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και μεταφορές.
·         Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών για  να μπορούμε να πάρουμε το πτυχίο μας με αξιοπρέπεια. Όχι στην εντατικοποίηση.
·         Να μη στοιβάζονται οι φοιτητές σε γεμάτα αμφιθέατρα, να γίνονται εναλλακτικές παραδόσεις.
·         Κανονικοποίηση της βαθμολογίας- όχι στα μαζικά κοψίματα. Όταν κόβεται ποσοστό άνω του 50% των φοιτητών το μάθημα να ξαναδίνεται (Κι όμως στο ΕΜΠ το έχουμε κερδίσει ήδη!)
·         Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία. Να σταματήσει τώρα η διάλυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Καμία σκέψη για ιδιωτική χρηματοδότηση. Φοιτητικός- εργατικός έλεγχος στα Πανεπιστήμια
·         Μόνιμο και σταθερό προσωπικό εργασίας σε καθαριότητα και φύλαξη. Έξω οι εργολαβίες από τη σχολές, όχι στα ελαστικά 5μηνα προγράμματα εργασίας.
·         Τα προγράμματα διδασκαλίας και εξεταστικής να διαμορφώνονται από τους φοιτητές, όπως ήδη γίνεται σε άλλες σχολές.

Κλείνοντας, να έχουμε καθαρό το εξής: τίποτα δεν θα μας δοθεί έτσι απλόχερα, κανένα «αίτημα» δεν θα ρίξει από μόνο του σαν ώριμο καρπό την υλοποίηση του-αντίθετα όλα τα αιτήματα μας, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο μπορούν να γίνουν απτή υλική πραγματικότητα μόνο χάρη στη δικιά μας συλλογική κινητοποίηση. Μεγαλοκαθηγητάδες, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, υπουργοί, πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις μόνο το δικό μας Κίνημα φοβούνται, μόνο μπροστά από αυτό θα κάνουν πίσω!

Καμιά υποχώρηση – Καμιά ηττοπάθεια! Επιθετική υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας απέναντι σε αυτούς που πολεμικά πάνε να μας τα πάρουν όλα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου