Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΠΕΡΙ «ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ» ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ...

(Λίγα λόγια για το άρθρο του «γνωστού-άγνωστου» της Καθημερινής..)

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τις «αισθητικές» ανησυχίες του κύριου Λακασά στο άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» http://www.kathimerini.gr/854527/article/epikairothta/ellada/afises-kai-syn8hmata-pnigoyn-th-nomikh σχετικά με την αισθητική του κτηρίου της Νομικής, που αναδεικνύει την πολιτική στο κέντρο της φοιτητικής καθημερινότητας, εντός της . Πανό, αφίσες, συνθήματα αλλά και η άρθρωση πολιτικού λόγου και δράσης φαίνεται να χαλάνε το γούστο του συγγραφέα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το κτήριο της Νομικής που συστεγάζει τρία τμήματα του ΕΚΠΑ έχει πνιγεί από τις αφίσες και τα πανό που άκουσον-άκουσον καλούν τους φοιτητές σε μαζικές αντιγραφές ή αναγιγνώσκουν ότι το μόνο σημαντικό χαρτί είναι αυτό του «τρελογιατρού» ή ακόμη χειρότερα καλούν τους φοιτητές σε συνελεύσεις ,πορείες και εξεγέρσεις !!

Το κείμενο διαπνέεται από ψευδό-λογικά επιχειρήματα και υποβόσκουν άλλα τα οποία θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε κάπως. Πόσο λογική είναι λοιπόν η κατάσταση που αποτυπώνουν οι αφίσες ,τα πανό, τα συνθήματα στο κτήριο; Ας κάνουμε μια επισκόπηση σε κάποια θέματα που φαίνονται επίσης λογικά υπό το εν λόγω πρίσμα και καταπιάνονται μαζί τους οι ρύποι της αισθητικής..
  • ·       Είναι πολύ λογικό να βγαίνουν ανακοινώσεις που να μας απαγορεύουν να πηγαίνουμε τουαλέτα κατά την διάρκεια της εξέτασης ή να απειλούμαστε με αποτυχία του γραπτού μας αν έχουμε γράψει άριστα (γιατί προφανώς αντιγράφουμε αν πάμε τουαλέτα ή αν γράψουμε πολύ καλά!!)
  •            Είναι πολύ λογικό στα μάτια του αρθρογράφου να γίνεται αποδεκτή από τους φοιτητές η κατεύθυνση των μαζικών κοψιμάτων και της ολοένα αυξανόμενης δυσκολίας των θεμάτων όπως φάνηκε και από πολλά παραδείγματα της τελευταίας εξεταστικής (εμπράγματο,πολιτική δικονομία κτλ )!
  •           Είναι πολύ λογικό να μην εξοργιζόμαστε όταν για κάθε εξεταστική βλέπουμε το ήδη αδειανό πορτοφόλι μας να αδειάζει ακόμα περισσότερο αφού τους κώδικες, τα πρακτικά των μαθημάτων και πληθώρα συγγραμμάτων αναγκαζόμαστε να τα πληρώσουμε αδρά δύο στενά πιο κάτω στο μονοπώλιο που φέρει το όνομα «ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ», μιας και η κρατική χρηματοδότηση έχει πιο σημαντικές επενδύσεις να κάνει αναβαθμίζοντας τους πολεμικούς εξοπλισμούς ή αποπληρώνοντας το χρέος που δημιούργησαν οι αστικές πολιτικές, σε βάρος της παιδείας !
  •     Είναι λογικό να χαιρόμαστε με την είσοδο των εργολαβιών στις σχολές μας που εκμεταλλεύονται για ένα κομμάτι ψωμί τους εργαζόμενους τους και την μείωση του διοικητικού προσωπικού !
  •        Είναι λογικό να πετάμε την σκούφια μας όταν μας μιλάνε για δίδακτρα την στιγμή που έχουμε χρυσοπληρώσει τα φροντιστήρια για να μπούμε στην σχολή και οι οικογένειές μας είτε δεν μπορούν να μας στηρίξουν οικονομικά είτε το κάνουν με κατακρεουργημένους μισθούς και συντάξεις πράγμα που εκ των πραγμάτων αναγκάζει πολλούς από εμάς να δουλεύουμε ήδη για να τα βγάλουμε πέρα παράλληλα με την σχολή!
  •       Λογικό να ενθουσιαζόμαστε να κάνουμε έρευνα για τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, που βλέπει το πανεπιστήμιο σαν πεδίο κερδοφορίας της, επιβάλλοντας στην σχολή μας αλλαγές στο πρόγραμμα των σπουδών και καθορίζει εν τέλει ποιο θα είναι το γνωστικό μας αντικείμενο !
  •     Είναι λογικό να υπάρχουν σχολές που ασχολούνται και κάνουν έρευνα για πολεμικούς εξοπλισμούς την στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες- θύματα πολέμου θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο ή σκοτώνονται στον φράχτη του Έβρου!
  •        Είναι λογικό τέλος να ξέρουμε ως φοιτητές ότι τα πτυχία μας και ο κόπος που κάναμε για να τα αποκτήσουμε τελικά θα μείνουν σε κάδρα του σπιτιού μας αφού το εργασιακό μας μέλλον είναι μαύρο και άραχλο. Εκτός αν στα μάτια του συγγραφέα και της πολιτικής κατεύθυνσης που υπηρετεί –με πολύ ζήλο οφείλουμε να ομολογήσουμε-φαντάζει να έχει τρομερή αξία να δουλεύει κάποιος για 300 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) το μήνα, υπαμειβόμενος και ελαστασφάλιστος  ή τζάμπα μέχρι να μπει στο «κλίμα της Ευελπίδων» όπως λένε με περίσσιο θράσος πολλοί εργοδότες νομικοί ή ακόμα καλύτερα να ανήκει στην μεγάλη κατηγορία των ανέργων!
  •       Είναι λογικό να στέκουμε μουγγοί και άπραγοι μπροστά στην εντατικοποίηση της σχολής μας, στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, στην καταστροφή της εργασιακής μας προοπτικής που επιβάλλει η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αλλά και συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την επιτυχία της προηγούμενης…

«Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ»

Προκειμένου να στοχοποιήσει επί της ουσίας την ίδια την συνδικαλιστική δράση αλλά και την  ύπαρξη και την δράση του φοιτητικού κινήματος που πρωτοστάτησε τόσα χρόνια ενάντια στον μονόδρομο των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου ,της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ο αρθρογράφος και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί σπεύδουν να παρουσιάσουν  μια κατάσταση σήψης με σκοπό να πλήξει την ύπαρξη του φοιτητικού συνδικαλισμού  . Από το κίνημα του 2006-2007,στο Δεκέμβρη του ΄08,το σχέδιο Αθηνά ,το κίνημα των διοικητικών αλλά και την περίοδο Φορτσάκη οι φοιτητές τράβηξαν το δρόμο της συλλογικής μαχητικής διεκδίκησης και του αγώνα. Πήραν θέση όπως ακριβώς είχε πάρει και ο κύριος Λακασάς όταν εκθείαζε τις πρακτικές των ΜΑΤ του κύριου Φορτσάκη και την βίαιη καταστολή των φοιτητών στην Νομική .
http://www.kathimerini.gr/789916/article/epikairothta/ellada/proeidopoihsh-fortsakh-gia-ta-ektropa

Δεν ξεχνάμε κύριε Λακασά όσο και αν τώρα επιδιώκετε να μας παραστήσετε τον αμερόληπτο και τον αντικειμενικό. Και δεν ξεχνάμε γιατί πολύ απλά στον κοινωνικό πόλεμο που διεξάγεται όλοι αναγκαστικά είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο καλούνται να πάρουν θέση.Γνωρίζουμε ποιο πανεπιστήμιο θα θέλατε. Ένα πανεπιστήμιο "καθαρό"από την μόλυνση της αμφισβήτησης, που δεν θα ασχολείται με τη διεκδίκηση των αναγκών της νεολαίας εντός και εκτός αυτού  ή με την ταξική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.. Ένα πανεπιστήμιο απόλυτης υπακοής, υψηλής παραγωγικότητας και χωρικής ευταξίας, ξεκομμένο από την κοινωνία που πλήττεται, αλλά απόλυτα εναρμονισμένο με την αγορά και τις επιχειρήσεις, τόσο στην λειτουργία όσο και στην αισθητική του. Ένα πανεπιστήμιο-εργοστάσιο εν τέλει, γραμμή παραγωγής “ανθρώπινου δυναμικού”, που ανάλογα με της ανάγκες της  αγοράς θα βρίσκεται στο εργασιακό περιθώριο.

Εμείς από πλευράς μας σαν ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ δεσμευόμαστε να σταθούμε απέναντι σε αυτήν την πολιτική αποιδεολογικοποίησης και αποπολιτικοποίησης των φοιτητών. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε να είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι γενικές τους συνελεύσεις ζωντανά κύτταρα σύνδεσης με την κοινωνία και τους εργατικούς αγώνες. Θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε πως δεν πρόκειται να δουλέψουμε σαν σύγχρονοι δούλοι στα κάτεργα των νομικών εταιρειών ,δεν θα δεχτούμε με κανένα τρόπο την διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου προκειμένου αυτό να ανασυγκροτηθεί με βάσει τις κατευθυντήριες των επιχειρήσεων και της αγοράς. Θα συνεχίσουμε να δηλώνουμε ακατάπαυστα πως με τους πρόσφυγες είμαστε μαζί.  Και αυτό θα το κάνουμε και με αφίσες και με πανό και με ότι μέσο διαθέτουμε μιας και το «ελεύθερο βήμα» στην δημοκρατία σας το κατέχει το κεφάλαιο, οι προπαγανδιστές και τα τσιράκια του.
Θα συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε με κάθε μέσο την αισθητική σας για αυτό και από σήμερα  θα προσθέσουμε άλλη μία αφίσα εξαιρετικά αφιερωμένη σε σας και την πολιτική που εκπροσωπείτε!
 ANTINOMIA - E.A.A.K.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου