Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Γιατί μια Συνέλευση Έτους ;;


Την Τετάρτη 16/3 έχει συγκληθεί Συνέλευση του πρώτου έτους για να συζητηθούν κάποια από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως είναι ο χωρισμός του έτους σε τρία κλιμάκια, οι δωρεάν κώδικες και πρακτικά, η προφορική εξέταση στο μάθημα της Ιστορίας Δικαίου κ.ά.   


Τι είναι όμως οι συνελεύσεις ετών και γιατί να παραστεί κανείς;
Στις συνελεύσεις ετών καταγράφονται τα προβλήματα-αιτήματα κάθε έτους. Δεν έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα, αλλά προσανατολίζονται στη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου, στην οποία θα συζητούνται τα ζητήματα αυτά και θα λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις. Αντιλαμβανόμαστε τις συνελεύσεις έτους ως βήματα κάθε έτους προς τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου και όχι ως αυτόνομες επιτροπές όπου μερικοί από κάθε έτος αποφασίζουν εξ ονόματος όλης της σχολής. Κριτήριο για τη διεξαγωγή συνελεύσεων ετών είναι ένα αυτοτελές ζήτημα που απασχολεί συγκεκριμένο έτος και το άνοιγμά του στην ανώτατη συλλογική διαδικασία, τη Γενική Συνέλευση. Θεωρούμε πως οι συνελεύσεις ετών δεν είναι πάγιο όργανο του Φ.Σ αλλά συγκαλούνται (ή δεν συγκαλούνται) από πολιτικές δυνάμεις ή τον ίδιο το Φ.Σ ή ανένταχτους φοιτητές και κρίνονται πολιτικά με βάση την ad hoc, σε συγκεκριμένα ζητήματα, χρησιμότητά τους.  Οι συνελεύσεις έτους θα πρέπει να αποτελούν ζωντανό κύτταρο της ευρύτερης ζωής του Φ.Σ, να τροφοδοτούν και να τροφοδοτούνται από τη Γενική Συνέλευση.

Ποιος πάει κόντρα στις συνελεύσεις ετών;

Για ακόμα μία φορά υπόλογοι απέναντι στο Φ.Σ. για την πολιτική τους δεν είναι άλλοι από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΑΦΚ. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου που πάνε κόντρα στις συλλογικές μας διαδικασίες και διεκδικήσεις και όχι μόνο δεν θα παραστούν στις συνελεύσεις ετών και τις Γενικές Συνελεύσεις, αλλά θα κάνουν και ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τις υπονομεύσουν. Και γιατί αυτό; Γιατί δεν είναι με την πολιτικοποίηση των φοιτητών, φοβούνται ένα κίνημα που θα ξεσηκωθεί και θα τα σαρώσει όλα.
Η ΔΑΠ σκέφτεται έτσι, γιατί σημασία έχει ''να βγει η δουλειά''. Να περάσει αυτή η πολιτική. Η πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε και του κεφαλαίου που ρημάζουν τους εργαζομένους, τα παιδιά τους, το λαό. Η πολιτική που φτιάχνει προϋπολογισμούς για την εξυπηρέτηση διεθνών τοκογλύφων, που ξεπουλάνε τα λιμάνια, την Υγεία, την Παιδεία σε ιδιωτικά συμφέροντα, που ρίχνουν τους μισθούς και τις συντάξεις για μια χούφτα ολιγάρχες του πλούτου. Από κοντά και η ΑΦΚ στηρίζει την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική και συντάσσεται με τη ΔΑΠ ειδικά σε κρίσιμες στιγμές του κινήματος. Από κοινού άλλωστε είναι οι δυνάμεις που δεν υπογράφουν στο Διοικητικό Συμβούλιο να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις κι έτσι κάθε φορά για τη σύγκλησή τους συλλέγουμε υπογραφές από τους φοιτητές.

Μπορεί να πάει αλλιώς; ή γιατί να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας στο σήμερα.

Κόντρα στις παραπάνω λογικές, εμείς λέμε ότι μπορεί να πάει αλλιώς. Σήμερα, σε μια εποχή που παράγεται τόσος πλούτος είναι αδιανόητο να υπάρχουν φοιτητές χωρίς ασφάλιση, φοιτητές που πρέπει να πληρώνουν για τις σπουδές τους, για τη ζωή τους. Οι εμπειρίες από τους αγώνες του παρελθόντος μας έχουν αποδείξει ότι όταν η νεολαία το θελήσει μπορεί από κοινού με τους εργαζομένους να πετύχει κατακτήσεις. Για εμάς, τα παραπάνω περνούν και μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις που είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Συλλόγου. Στη Γ.Σ. συμμετέχει το σύνολο των φοιτητών της Σχολής, ο καθένας έχει δικαίωμα να μιλήσει, να πει την άποψη του, από τα ζητήματα της σχολής μέχρι τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας, να κάνει πρόταση για απόφαση της συνέλευσης και στο τέλος όλοι μαζί να ψηφίσουν για το τι αποφασίζει συνολικά ο σύλλογος. Η Συνέλευση είναι το ζωντανό και αμεσοδημοκρατικό κύτταρο του Φοιτητικού Κινήματος, καθώς είναι μία διαδικασία οργανωμένη από τα κάτω που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να γράψουν την πολιτική με τα ίδια τους τα χέρια. Δε θέλουμε Γ.Σ. - όργανο των παρατάξεων, ούτε Γ.Σ. που να συγκαλούνται σε κινηματικές περιόδους. Θέλουμε Γ.Σ. όσο το δυνατό συχνά, ώστε να αποφασίζουμε συλλογικά για το κάθε τι. Να συντονίζονται μεταξύ τους σε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων όλων των σχολών. Επειδή είναι το μόνο πεδίο όπου μπορούν να αντιπαρατεθούν πολιτικές απόψεις, να διαμορφωθούν συνειδήσεις και να διαπαιδαγωγηθούν ολόκληρες γενιές στο να αμφισβητούν και να διεκδικούν όσα τους ανήκουν.


                                         Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την Τετάρτη!

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Α’ ΕΤΟΥΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ 15.00 ΗΩΡΑ!!!




*Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου