Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Απόφαση Φ.Σ. Νομικής 10/11

ΕΝΙΑΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, 10/11/2015
[Ρ.Α.Πα.Ν. – Σ.Α.Φ.Ν. (εαακ), ΑΡ.ΔΙ.Ν., Αριστερή Ενότητα, ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ]

Η σημερινή συνέλευση διεξάγεται υπό το βάρος της υπογραφής του 3ου κι επαχθέστερου μνημονίου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πριν την προκήρυξη των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη, αψήφησε το “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη και το αμέσως επόμενο διάστημα το μετέτρεψε σε “ΝΑΙ”, πειθαρχώντας πλήρως στις επιταγές του εγχώριου κεφαλαίου, των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ, επισφραγίζοντας κάτι που είχε ξεκινήσει ήδη από την 20η Φλεβάρη, δηλαδή την πλήρη συστημική του ενσωμάτωση. Αναδεικνύεται γι ακόμη μια φορά από αυτήν την πολιτική επιλογή ότι η παραμονή στην ΕΕ σημαίνει μνημόνια, λιτότητα, ανεργία, οικονομική ασφυξία για το λαό και τη νεολαία, περιστολή εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Η νέα σύνθεση της σχεδόν εξ ολοκλήρου μνημονιακής Βουλής, όπως προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές αποτυπώνει την ηττοπάθεια που καλλιεργήθηκε γύρω από τη μη ύπαρξη εναλλακτικής στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου. Η Βουλή που συγκροτήθηκε χωρίς να περιέχει ούτε μια ουσιαστικά αντιμνημονιακή δύναμη στο εσωτερικό της δε θα έχει κανένα κώλυμα στο να εφαρμόσει ευθύγραμμα τα επιμέρους μνημονιακά μέτρα. Από τη μία, το ΚΚΕ, παρά την καταψήφιση των μνημονίων, δεν επιδιώκει να αρθρώσει μια πραγματική, κινηματική εναλλακτική αφήγηση εξόδου από την κρίση και μένει στην στείρα καταγγελιολογία. Από την άλλη,  δε μπορούμε να αφήσουμε χώρο ούτε στις δήθεν αντιμνημονιακές κορώνες της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής (αν υπολογίσουμε κιόλας ότι ανέλαβε και πρόσφατα την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του αντιφασίστα, αγωνιστή Π. Φύσσα), η οποία θα πρέπει να τσακιστεί από το αντιφασιστικό κίνημα.
Το 3ο μνημόνιο περιλαμβάνει 233 εφαρμοστικά μέτρα τα οποία δρομολογούνται προς ψήφιση και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περικοπές στο ασφαλιστικό, περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας, μείωση του προϋπολογισμού για το πανεπιστήμιο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά και το αντικείμενό μας, οι πλειστηριασμοί και η ενεργοποίηση των κόκκινων δανείων απλουστεύονται και διευρύνονται μέσα από τις αλλαγές που γίνονται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Αυτό σημαίνει ότι το μνημόνιο 3 όχι μόνο επιτείνει τις ήδη αντίξοες συνθήκες εργασίας στο κλάδο μας, αλλά ακόμα και αν βρούμε δουλειά ως δικηγόροι θα καλούμαστε να πειθαρχήσουμε στα αντιλαϊκά αυτά μέτρα. Συγκεκριμένα, με το Νέο Κώδικα Δικηγόρων προβλέπεται η ακόμη μεγαλύτερη πτώση στον κατώτατο μισθό και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Προβλέπεται, δηλαδή σε συνάρτηση και με τις διατάξεις του μνημονίου, αλλά και με τη συνολικότερη κατάσταση ανεργίας στους νέους, οτι οι ασκούμενοι καλούνται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις πολύ μεγάλης  δυσκολίας για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ενώ οι νέοι δικηγόροι καλούνται να δουλέψουν χωρίς ασφάλιση και επαγγελματικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή τα δικηγορικά γραφεία φορολογούνται υψηλά ώστε ο μεγάλος κερδισμένος να είναι οι δικηγορικές εταιρείες στις οποίες θα καλούμαστε να δουλέψουμε με βάση την παραπάνω μαύρη εργασιακή συνθήκη.
Απέναντι στην πραγματικότητα, λοιπόν, του τρίτου μνημονίου, την Πέμπτη, 12/11, έχει προκηρυχθεί πανεργατική απεργία. Πρόκειται για μια απεργία που στοχεύει στο να δώσει έναν πρώτο τόνο αντίστασης απέναντι στις πολιτικές εξαθλίωσης που επιβάλλονται σε εργαζόμενους και νεολαία, μια απεργία που πρέπει να αποτελέσει κόμβο για την επανεμφάνιση του λαϊκού παράγοντα και να καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε στην υποβάθμιση του μέλλοντός μας, αλλά αντιθέτως δεν θα σταματήσουμε, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, να διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Οι ίδιοι που, στα πλαίσια όλων των παραπάνω, επιβάλλουν τις μνημονιακές πολιτικές, είναι και εκείνοι που φέρουν την ευθύνη για το προσφυγικό ζήτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα. Λόγω του πολέμου που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Συρία, στον οποίο εμπλέκονται τόσο το απολυταρχικό καθεστώς του Άσαντ, όσο και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία), μεγάλα κύματα προσφύγων έρχονται στη  χώρα μας, από την οποία και δε μπορούν να φύγουν. Οι πρόσφυγες, λοιπόν, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας λόγω της ευρωπαϊκής συνθήκης Δουβλίνο 2, που περιορίζει τους πρόσφυγες σε παραμονή στην πρώτη χώρα εισόδου (εν προκειμένω στην Ελλάδα). Οι παλιές και νέες κυβερνήσεις έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τα τρομερά εγκλήματα κατά των προσφύγων στο αιματοβαμμένο Αιγαίο και το τείχος της ντροπής στον Έβρο, τη συγκάλυψη των εγκλημάτων του ελληνικού λιμενικού, της ΕΛ.ΑΣ. και του στρατού με την «αμέριστη» βοήθεια της FRONTEX. Χρέος μας λοιπόν καθίσταται η έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε αυτά τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ευρωπαϊκής πολιτικής, πολύ περισσότερο η από κοινού συμμετοχή μας σε ένα αντιιμπεριαλιστικό και αντιπολεμικό κίνημα. 
Στο χώρο της εκπαίδευσης...
Η εξαγγελία για απόσυρση του προσχεδίου Μπαλτά για τα πανεπιστήμια από τη εκ νέου εκλεχθείσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί τον προάγγελο για μια ακόμα επίθεση στο χώρο της εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, αναμένεται να επιδιωχθεί η συνέχιση της λειτουργίας των αυταρχικών Συμβουλίων Ιδρύματος (που και οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν απονομιμοποιήσει με τις κινητοποιήσεις τους), η μη δυνατότητα των φοιτητών να έχουν λόγο στις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης, ενώ μπορεί να τεθεί υπό διακύβευση ακόμα και η απόσυρση του μέτρου των διαγραφών, που λόγω της πίεσης του φοιτητικού κινήματος είχαν αποσυρθεί νομοθετικά. Παράλληλα, προφανώς, διατηρούνται και όλες οι υπόλοιπες πτυχές του ν. Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου, που ούτε και το προσχέδιο Μπαλτά άλλαζε ουσιωδώς, αφήνοντας άθικτο τον πυρήνα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Δεδομένης της πλήρους μνημονιακής στροφής της συγκυβέρνησης, περιμένουμε ότι το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις αναδιαρθρωτικές πολιτικές στα πανεπιστήμια, πράγμα το οποίο δεν μπορεί παρά να βρίσκει το φοιτητικό μας σύλλογο αντίθετο.
Στην κατεύθυνση που προβλέπει ο νέος νόμος Φίλη, το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι ξανά με μια σειρά μέτρων, όπως η διάσπαση του ενιαίου πτυχίου - είτε μέσω πιστωτικών μονάδων, είτε με την εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών σχολών - οι αυταρχικές διοικήσεις, η εισαγωγή διδάκτρων και οι περικοπές στις φοιτητικές παροχές. Οι μειώσεις στην κρατική επιχορήγηση για την εκπαίδευση έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και πλέον η λειτουργία σημαντικών πτυχών του πανεπιστημίου καθίσταται αδύνατη. Οι μειώσεις σε προσωπικό και οι ιδιωτικές εργολαβίες σε πάμπολλους τομείς των ΑΕΙ-ΤΕΙ σκιαγραφούν τη μαύρη εικόνα εν καιρώ μνημονίου και κρίσης. Το αποτέλεσμα αυτών επιδιώκουν να είναι η υποβάθμιση των επαγγελματικών μας  δικαιωμάτων και η ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ μας για μια θέση στην αγορά εργασίας, δεδομένης και της ανεργίας του 60%, η εξατομίκευσή μας μέσω του αποκλεισμού από τις διαδικασίες απόφασης  εντός του πανεπιστημίου και η υποτίμηση των συλλογικών διαδικασιών και η μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες μας.
Το τελευταίο  ήδη  βλέπουμε να συμβαίνει στη σχολή μας με την επιβολή διδάκτρων στο μεταπτυχιακό του διεθνούς κι ευρωπαϊκού δικαίου στο ύψος των 1.200 ευρώ, το οποίο αποτελεί μια ξεκάθαρα πολιτική και όχι μόνο οικονομική απόφαση –όπως τόνισαν και καθηγητές του τομέα Διεθνούς, την ίδια στιγμή μάλιστα που ήδη συζητείται από τους καθηγητές η υιοθέτηση αυτού του μέτρου και από άλλους τομείς, και συγκεκριμένα από τους τομείς του Δημοσίου και του Αστικού δικαίου. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται από τη μία η δημοσιονομική προσαρμογή του πανεπιστημίου στις μνημονιακές επιταγές για μειωμένους προϋπολογισμούς στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα οι όποιες υποσχέσεις για κοινωνικά κριτήρια και υποτροφίες υποχρεώνουν τους ενδιαφερόμενους  να υποστούν μια διαδικασία συνεχούς, εντατικού διαβάσματος, με αποτέλεσμα να αποκόβονται από οποιαδήποτε άλλη κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα, και πολύ περισσότερο (με βάση πρόσφατη ανακοίνωση του τομέα Διεθνούς) να εργάζονται αμισθί για τον τομέα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η «χασούρα» της μη καταβολής διδάκτρων! Εμείς πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό ότι δε θα γίνουμε τα θύματα που θα επωμισθούν-λόγω και των πολιτικών διόγκωσης του χρέους-την κακοδιαχείριση των πόρων του πανεπιστημίου (πχ ενώ επικαλούνται ότι το ΕΚΠΑ δεν έχει ούτε ένα ευρώ, πέρσι θα δίνονταν 3εκ. ευρώ σε security), τους χαμηλούς προϋπολογισμούς για τις σχολές, το κλείσιμο βιβλιοθηκών, την υπολειτουργία των γραμματειών και των εργαστηρίων.
Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν προϊόν της Συγκλήτου που διεξήχθη στις 21 Ιουλίου πίσω από τις πλάτες μας. Ο αποκλεισμός μας από τις διαδικασίες των οργάνων του πανεπιστημίου που έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα δεν είναι κάτι νέο, αλλά επιχειρείται τόσο από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος στη Νομική αλλά και σε μια σειρά σχολών που συνεδριάζει χωρίς να ενημερώνονται οι σύλλογοι, όσο και από το ν.Διαμαντοπούλου με τη σύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Ιδρύματος (15μελές όργανο με συμμετοχή μόνο ενός φοιτητή ανά ίδρυμα!), του πλέον πιο αντιδημοκρατικού οργάνου εντός των πανεπιστημίων. Είναι μια κατεύθυνση που επιχειρεί να περάσει με αυταρχικό κι αυθαίρετο τρόπο τις ίδιες τις πτυχές της αναδιάρθρωσης, αλλά και να μας κάνει να εμπεδώσουμε τη μη συμμετοχή μας σε αυτές τις διαδικασίες και άρα σταδιακά να υιοθετήσουμε μια ηττοπαθή και παθητική στάση. Απέναντι σε αυτή την αντιδημοκρατική  πρακτική αποκλεισμού των συλλόγων, όπως ειδικότερα υιοθετήθηκε με τον πιο αντιδραστικό τρόπο μέσω του Πρύτανη Φορτσάκη την προηγούμενη χρονιά, ο σύλλογός μας κατάφερε να αρθρώσει τα αιτήματά του μέσω συλλογικών διαδικασιών και να αποδείξει ότι μπορεί να ανατρέπει αυταρχικές διοικήσεις και τα σχέδια που υλοποιούν.

Κι ενώ τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τη δωρεάν φοίτηση, συνεχίζεται μία διαδικασία αξιολόγησης, με άξονα τις επιταγές μνημονίων και ΕΕ για την εκπαίδευση. Πιο απλά, τα ιδρύματα αξιολογούνται από εξωτερικούς παράγοντες (για τη μεταφορά των οποίων δαπανούνται ποσά που θα μπορούσαν να παρέχονται σε φοιτητικές παροχές) για το αν και κατά πόσο ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την εκπαίδευση (πχ αλυσίδες μαθημάτων, διάσπαση κύκλου σπουδών). Αν, μάλιστα, αποτυγχάνουν να πετύχουν αυτόν τον «στόχο», θα υπάρξουν επιπτώσεις ως προς τη χρηματοδότησή τους, επιπτώσεις οι οποίες για ακόμη μια φορά θα επιρριφθούν στις πλάτες των φοιτητών. Η εξωτερική αξιολόγηση γίνεται με πλαφόν περικοπών 15% στις δαπάνες, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα. Δηλαδή, στην ήδη μειωμένη κατά 80% χρηματοδότηση του ΕΚΠΑ, η αξιολόγηση έρχεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Πέραν τούτου, η αξιολόγηση θα αποτελέσει την αντικειμενική βάση της πρότασης του Υπ. Παιδείας για νέο σχέδιο «Αθηνά», με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στα ιδρύματα, μέσα από διαβούλευση με ορίζοντα την άνοιξη, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
Ακριβώς στα παραπάνω πλαίσια  «εξευρωπαϊσμού» των ελληνικών ΑΕΙ-ΤΕΙ, στη Νομική Θεσσαλονίκης επιχειρείται αλλαγή του προγράμματος σπουδών, μέσω της επιβολής αλυσίδων μαθημάτων. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές πλέον δεν θα μπορούν να δίνουν συνθέσεις, εάν δεν έχουν περάσει όλα τα μαθήματα του εκάστοτε τομέα, ενώ τα μαθήματα γενικού περιεχομένου θα θεωρούνται προαπαιτούμενα για να δοθούν στη συνέχεια οι εξειδικεύσεις τους (πχ δεν θα μπορούμε να δώσουμε Ειδικό Ενοχικό αν δεν έχουμε περάσει το Γενικό). Ακόμη, μπαίνουν στο πρόγραμμα σεμιναριακού τύπου μαθήματα, πάνω σε «επίκαιρα» αντικείμενα (πχ πλειστηριασμοί), εν είδοι εξειδίκευσης και «κατεύθυνσης» πτυχίου. Στη δική μας σχολή αυτή η κατεύθυνση είχε ξεκινήσει το 2012, επί σχεδίου «Αθηνά», (με τη διάρθρωση του εμπορικού δικαίου σε «εμπορικό Ι, ΙΙ και ΙΙΙ), είχε όμως παυθεί λόγω των κινητοποιήσεων του συλλόγου μας, που εμπόδισαν την περαιτέρω αλλαγή του προγράμματος σπουδών. Η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο τη διάσπαση του πτυχίου νομικής στη βάση κατευθύνσεων (πχ «αστικολόγος»), πράγμα που διασπά και τα επαγγελματικά δικαιώματα των δικηγόρων, ενώ δημιουργεί και μια ανάγκη συνεχούς επανακατάρτισης των αποφοίτων νομικής, στην περίπτωση κορεσμού κάποιου κλάδου. Η διαδικασία αυτή συντελεί και στη δημιουργία του νέου μοντέλου φοιτητή και, μετέπειτα, εργαζόμενου, που θα είναι εντατικοποιημένος, πλήρως πειθήνιος και ανίκανος να αρθρώσει αντιστάσεις στον εκάστοτε εργοδότη. Προφανώς ο Φοιτητικός Σύλλογος πρέπει να έχει λόγο πάνω σε ζητήματα που αφορούν την επαγγελματική προοπτική των φοιτητών, ειδικά σε μια αγορά εργασίας με 60% ανεργία στους νέους, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τέτοιου είδους αποφάσεις πλέον λαμβάνονται «κεκλεισμένων των θυρών», σε Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων στις οποίες ποτέ δεν καλούνται φοιτητές και για τις οποίες σχεδόν ποτέ δεν κρατούνται πρακτικά, ώστε να ελέγχονται η σύνθεσή τους και οι αποφάσεις τους.
Απέναντι στα δίδακτρα και στις αυθαίρετες αποφάσεις, αλλά και πιο συνολικά στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, όπως αυτή εναρμονίζεται πλέον πλήρως με τις μνημονιακές κι ευρωπαϊκές επιταγές εμείς θα προτάξουμε τη δύναμη των συλλογικών μας αγώνων και διαδικασιών, με στόχο να ξαναβγεί στο προσκήνιο το φοιτητικό κίνημα μαζί ολόκληρη την κοινωνία, κόντρα στις μνημονιακές πολιτικές. Εν όψει και της επετείου του Πολυτεχνείου, πρέπει να θυμίσουμε σε όσους επιχειρούν να παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς ότι η νεολαία ποτέ δεν «έκατσε στα αυγά της». Αντιθέτως, κάθε φορά που διακυβευόταν το παρόν και το μέλλον της έβγαινε δυναμικά στο προσκήνιο και αποτελούσε παράγοντα αποσταθεροποίησης της κανονικότητας που επιχειρούσαν να δημιουργήσουν γι αυτήν.
Σήμερα, 42 χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, η νεολαία για ακόμη μια φορά έρχεται αντιμέτωπη με ένα μέλλον πολύ πιο ζοφερό απ’ όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε και με μια ρητορεία ότι δεν έχει περιθώρια αντίστασης, γιατί «δεν υπάρχει εναλλακτική». Απάντηση, λοιπόν, άλλη δεν υπάρχει από τον ξεσηκωμό των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας (νεολαίας και εργαζομένων), που αντιλαμβάνονται με τον πιο βιωματικό τρόπο πως ΕΕ,ΔΝΤ και χρέος μας στερούν κάθε μέλλον και προοπτική και ότι δεν υπάρχουν εύκολες και έτοιμες λύσεις από κυβερνήσεις-σωτήρες, που υποτάσσονται σε αυτές τις πολιτικές. Είναι καθήκον, λοιπόν, της γενιάς μας, πιάνοντας το νήμα της κατάληψης του Πολυτεχνείου, να αποδείξει ότι εναλλακτική υπάρχει και βρίσκεται στο δρόμο που χαράζουμε εμείς, στον καθένα από εμάς και σε όλους συλλογικά, στους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται ακόμη ενάντια στον αυταρχισμό και την εξαθλίωση. Είναι χρέος μας να καταστήσουμε σαφές ότι η νεολαία δεν υποτάσσεται, αλλά θα ανατρέψουμε όσους μας επιβάλλουν να ζήσουμε με σκυφτό το κεφάλι και θα πάρουμε τις ζωές και το μέλλον μας στα χέρια μας!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
  • Συνολική απόσυρση του ν. Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και όλων των πτυχών του
  • Καμία σκέψη για «νέο χάρτη» σχολών
  • Ενιαία, ισχυρά πτυχία, με επαγγελματικά δικαιώματα – κατάργηση της εξίσωσης πτυχίων - κατάργηση του Νέου Κώδικα Δικηγόρων
  • Καμία σκέψη για δίδακτρα σε μεταπτυχιακό και προπτυχιακό
  • Καμία σκέψη για αλυσίδες μαθημάτων και προαπαιτούμενα
  • Κατάργηση του σχεδίου για απασχόληση νέων και των προγραμμάτων voucher
  • Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος
  • Επαναφορά του ασύλου – απόσυρση των security
  • Άμεση επαναπρόσληψη όλων των διοικητικών, καμία δίωξη απεργών διοικητικών – πρόσληψη προσωπικού καθαρισμού απευθείας από το πανεπιστήμιο, με ανθρώπινους όρους εργασίας
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων - δωρεάν φοιτητικές παροχές
  • Καμία εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
  • Παρέμβαση των ΦΣ στα όργανα διοίκησης
  • Ανατροπή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
  • Κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή όλου του χρέους, έξοδο από την ΕΕ και την ΟΝΕ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Συμμετοχή του συλλόγου στην πανεργατική απεργία, την Πέμπτη 12/11, με προσυγκέντρωση στις 10.30 στα Μουσείο και κλειστή σχολή την ίδια ημέρα
  • Κινητοποίηση του ΦΣ την Τετάρτη, 11/11, στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το ζήτημα των διδάκτρων στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, στις 13.00
  • Κατάληψη της σχολής τη Δευτέρα 16/11 και την Τρίτη 17/11, εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου και μεταφορά της κατάληψης στο Πολυτεχνείο
  • Συμμετοχή του ΦΣ στην πορεία του Πολυτεχνείου, την Τρίτη 17/11, με προσυγκέντρωση στις 13.00 στο Πολυτεχνείο
  • Κινητοποίηση την Παρασκευή, 13/11, στις 13.00, στην Πρυτανεία, από κοινού με τις καθαρίστριες του ΕΚΠΑ, που απειλούνται ξανά με απόλυση
  • -Την απομάκρυνση του Ρούσσου, καθηγητή του αστικού, από τη Νομική, λόγω φασιστικής συμπεριφοράς και ρητορείας -ο ΦΣ Νομικής τον θεωρεί ανεπιθύμητο και εγγυάται οτι θα μπλοκάρει κάθε προσπάθεια επαναφοράς του στο διδακτικό προσωπικό
  • Συντονισμό με τους υπόλοιπους ΦΣ Αθήνας για τη συνέχιση των αγώνων μας
  • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των ΦΣ για δωρεάν σίτιση
  • Νέα Γενική Συνέλευση, την Παρασκευή, 20/11, στις 13.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου