Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Aνακοίνωση ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ-ΕΑΑΚ για τη στάση των πρυτανικών αρχών


Εδώ και 16 ημέρες η πρυτανεία του ΕΚΠΑ βρίσκεται υπό κατάληψη από αγωνιστές που υπερασπίζονται τα αιτήματα των απεργών πείνας για κατάργηση των φυλακών τύπου γ ,του τρομονόμου, του κουκουλονόμου, για την παύση της ποινικοποίησης συγγενικών και φιλικών προσώπων κρατουμένων αλλά και για την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού που έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 90%.Οι δηλώσεις του Πανούση και των πρυτανικών αρχών για το «παράνομο» της κατάληψης, καθώς και οι συλλήψεις φοιτητών και άλλων αγωνιστών τις τελευταίες βδομάδες δείχνουν ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης για την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και μάλιστα εντός του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη αποκαλεσε «Αριστερά του Τίποτα» όσους υπερασπίζονται τους αγώνες και τα ριζοσπαστικά μέσα πάλης του κινήματος καλώντας εναγωνίως την κυβέρνηση να εκκενώσει την κατάληψη της πρυτανείας. Την στιγμή που η κυβέρνηση υπέγραψε νέο μνημόνιο και ελληνικός λαός πλήρωσε άλλη μία δόση στο Δ.Ν.Τ ο κ.υπουργός καταγγέλει τη βία του κινήματος και των πρακτικών του. Μόνο που ξεχνάει πως η μοναδική βία είναι η οικονομική αφαίμαξη των εργαζόμενων και της νεολαίας από τα μνημόνια, την ανεργία κα τη μετανάσταση. Βία είναι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος» βαφτίζει νόμιμο το χρέος των τραπεζών και βάζει τους εργαζόμενους να το πληρώσουν. Βία είναι να αυτοκτονούν κρατούμενοι στις φυλακές τύπου Γ ή να πεθαίνουν από φυματίωση στις φυλακές Κορυδαλλού λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης. Η τοποθέτηση κ.Πανούση προφανώς δεν είναι μια παραφωνία αλλά δείχνει την επιλογή της κυβέρνησης να καταστείλει τους αγώνες, με ΜΑΤ και τρομονόμους προκειμένου να πετύχει η «διαπραγμάτευση» της υποταγής στις ανάγκες της Ε.Ε και του κεφαλαίου.

Από την άλλη η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών που ρίχνει πυρά στην κατάληψη επικαλούμενη τις λειτουργίες του Παν/μιου που παραμένουν νεκρωμένες λόγω αυτής, είναι τουλάχιστον προκλητική τη στιγμή που το ΕΚΠΑ λόγων της υποχρηματοδότησης είναι πραγματικά διαλυμένο! Τα πραγματικά πρόβλημα του πανεπιστημίου είναι η υποστελέχωση του λόγω της απόλυσης των διοικητικών υπαλλήλων, η έλλειψη καθαριότητας λόγω της απόλυσης των εργαζόμενων στην καθαριότητα, οι περικοπές στα συγγράμματα, τη σίτιση και τη στέγαση που αναγκάζουν τους φοιτητές είτε να πληρώνουν καθημερινά για τις σπουδές τους, είτε να τις διακόπτουν για βιοποριστικούς λόγους.Η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που κατακρεουργεί τη γνώση και την δωρεάν παιδεία και όχι οι αγώνες για την υπεράσπιση στοιχειωδών δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως είναι και αυτός της κατειλημμένης πρυτανείας!

Η ανακοίνωση και η πρακτική της διοίκησης του ΕΚΠΑ που καλεί απροκάλυπτα τις αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο του πανεπιστημίου και εντείνει τις λογικές που θέλουν την καταπάτηση του ασύλου, βρίσκει απέναντί της όλο το φοιτητικό κίνημα. Ο πρύτανης αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του προκατόχου του κ.Φορτσάκη που καλούσε ανοιχτά τις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, έκανε λοκ αουτ στις σχολές και ήταν προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης και της Γ.Α.Δ.Α. Οι υπαινιγμοί για χρήση ναρκωτικών ουσιών μέσα στην κατάληψη, την ίδια στιγμή που έξω από τη νομική σχολή γίνεται καθημερινά εμποριο ναρκωτικών με την ανοχή και κάλυψη των αστυνομικών δυνάμεων δείχνουν την φτηνή προσπάθεια της πρυτανείας να αμαυρώσει έναν αγώνα με δίκαια αιτήματα.

Το λόγο για το άσυλο τον έχουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, και όχι οι πρυτάνεις, τα ΜΑΤ και οι εισαγγελείς. Ο χώρος του πανεπιστημίου αποτελεί κοιτίδα και ορμητήριο αγώνων για την υπεράσπισή του απέναντι στις πολιτικές τις ΕΕ του ΔΝΤ, και σε οποιαδήποτε κυβέρνηση κινείται σε αυτά τα πλαίσια, που οδηγούν το λαό και τη νεολαία στην εξαθλίωση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Απέναντι στην τρομοκρατία των ΜΑΤ, την αστυνομοκρατία σε 24ωρη βάση που εξήγγειλε ο υπουργός “Προστασίας του Πολίτη” Πανούσης και συνολικά τη λογική “καρότο και μαστίγιο” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διατρανώνουμε την απόφασή μας να υπερασπιστούμε το άσυλο και τη δέσμευσή μας ότι το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία ευρύτερα θα σπάσουν το κλίμα αναμονής και θα συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια σε αυτές τις λογικές που στόχο έχουν την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος τη στιγμή που πρέπει να βγει επιθετικά στο προσκήνιο, αμφισβητώντας την νέα συμφωνία και τα επερχόμενα μέτρα, διεκδικώντας να πάρει πίσω όλα όσα μας έχουν στερήσει!

• Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του νομικού πλαισίου για τις φυλακές τύπου Γ, του Τρομονόμου και του Κουκουλονόμου.

• Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Απόσυρση όλων των κατηγοριών.

• Καμία σκέψη για επέμβαση της αστυνομίας στο άσυλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου