Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Με τη δημοκρατία των συνελεύσεων V S Φορτσάκης-Κυβέρνηση


Με τη δημοκρατία των συνελεύσεων
V S
Φορτσάκης-Κυβέρνηση
Τις τελευταίες μέρες, στο κέντρο της Αθήνας, διαδραματίζονται σκηνές απείρου κάλλους με πρωταγωνιστές την αστυνομία και τα ΜΑΤ και σεναριογράφο τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Φορτσάκη! Με εντολή δική του και λοιπών πρυτανικών αρχών, τα ΜΑΤ έκαναν lock out στις σχολές του κέντρου από το βράδυ της 12ης Νοέμβρη, απαγορεύοντας σε φοιτητικούς συλλόγους να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων και σε άλλους να συνεδριάσουν. Το όλο κλίμα τρομοκρατίας κατέληξε στο σοβαρό τραυματισμό δυο φοιτητών από τα γκλοπ των δυνάμεων καταστολής, όταν αυτοί επιχείρησαν να μπουν στη σχολή τους. Οι φοιτητικοί σύλλογοι που συνεδρίασαν κατάφεραν με αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από τις συνελεύσεις τους να βγουν στο προσκήνιο και να δώσουν με δυο μαζικές πορείες την Πέμπτη και την Παρασκευή το στίγμα τους. Πορείες όπου δεν έλειψε η βίαιη καταστολή για μια ακόμα φορά από τα ΜΑΤ και τις ομάδες ΔΕΛΤΑ, που χτύπησαν το φοιτητικό κίνημα κατά την είσοδο στο χώρο του Πολυτεχνείου όπου θα έκανε  το συντονιστικό, καταργώντας στην πράξη το άσυλο. Η καταστολή, βέβαια, δεν έλειψε από την μαζικότατη πορεία του Πολυτεχνείου, όπου στους δρόμους παρατάχθηκαν 7.000 μπάτσοι, ενώ 5 σταθμοί του μετρό ήταν κλειστοί! 

Και μέσα, λοιπόν, σε όλο αυτό το κλίμα της τρομοκρατίας και της καταστολής, ο Θ. Φορτσάκης, ενθυμούμενος τον αγώνα των φοιτητών του ’73 για δημοκρατία, εντοπίζει δημοκρατικό πρόβλημα στο εσωτερικό των πανεπιστημίων 41 χρόνια μετά, με κλασικό υπεύθυνο τις γνωστές-άγνωστες μειοψηφίες. Μέσα στο παραλήρημα αυταρχισμού, η πρυτανική αρχή βάζει μια κατεύθυνση διεξαγωγής «δημοψηφισμάτων» μέσω διαδικτύου, με ερωτήσεις που θα τίθενται από τις επιμέρους αρχές κατά σχολή και θα αφορούν το δίπολο «ανοιχτή-κλειστή σχολή», υποκαθιστώντας και αρχίζοντας να θέτουν στο περιθώριο την έννοια των γενικών συνελεύσεων και των φοιτητικών συλλόγων. Ο μανδύας με τον οποίο θέλει να ντύσει την κατάργηση του πλέον γνήσια δημοκρατικού κυττάρου του φοιτητικού σώματος, των γενικών του συνελεύσεων, δε ξεγελά κανέναν! Ο Θ. Φορτσάκης και οι νέες πρυτανικές αρχές έχουν μιλήσει για μια ανάγκη αποπολιτικοποίησης των συλλόγων, σε μια γραμμή σκληρής επίθεσης στο φοιτητικό κίνημα και της διαδικασίες του. Θέλουν να κάνουν τα πανεπιστήμια «κολλέγια», με φοιτητές που δε θα σηκώνουν το ανάστημά τους για να παλέψουν για τα δικαιώματα τα τους αλλά θα υποδέχονται «με το σείς και με το σας» πρυτάνεις και καθηγητάδες που το παίζουν manager και παίρνουν το ρόλο του εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια, την κυβέρνηση την ίδια και τα αντεκπαιδευτικά της μέτρα, τις εταιρίες που πάνε να αλώσουν πλήρως το πανεπιστήμιο. Θέλουν ένα φοιτητικό κίνημα «καθωσπρέπει» και στα μέτρα τους. Θέλουν η νεολαία να συμβιβάζεται με το μέλλον που της ετοιμάζουν, να πιστέψει πως φταίει η ίδια για τα προβλήματα της! 

Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, ούτε ράβει κοστούμια διαλόγου με τους Φορτσάκηδες!  

Το φοιτητικό κίνημα δεν αποστειρώνεται αλλά συνεχίζει να παλεύει για τα αιτήματα του σε σπουδές και δουλειά με αξιοπρέπεια για όλους, για μια ολόκληρη ζωή όπως την ονειρεύονται οι νέοι χωρίς φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση και εκμετάλλευση και όχι για την επιβίωση στην κόλαση της κρίσης.  

Το φοιτητικό κίνημα ξέρει ότι όταν η κυβέρνηση και οι Φορτσάκηδες λένε για «δημοκρατία» εννοούν μπάτσους και εισαγγελείς απέναντι στο κίνημα, εννοούν κρίση, μνημόνια και χρέη που άλλος τα δημιουργεί και άλλος τα πληρώνει, εννοούν διαρκή απειλή για της απόλυσης από τη δουλειά η της διαγραφής από το πανεπιστήμιο, εννοούν πως όποιος αμφισβητεί το σύστημά τους είναι τρομοκράτης! Η δημοκρατικότερη δημοκρατία τους λοιπόν δεν μας χωράει! 

Για το φοιτητικό κίνημα δημοκρατία είναι επιβολή των αναγκών του, η συζήτηση, η απόφαση και η υλοποίηση του αγώνα από μαζικές πολιτικές γενικές συνελεύσεις και ο συντονισμός τους, για το φοιτητικό κίνημα δημοκρατία είναι να σπάσει τη βιτρίνα της ομαλότητας, μιας ομαλότητας που όσο επιβάλλεται διαλύει τη ζωή του λαού και της νεολαίας! 

Αυτές τις μέρες το φοιτητικό κίνημα έδειξε όπως θα δείξει και τις μέρες που έρχονται πως δεν καταστέλλεται και δεν ενσωματώνεται! Θα συνεχίσει  των αγώνα του για να μην μείνει στη θέση του κανένας Φορτσάκης, κανένας αντεκπαιδευτικός-αντιλαϊκός νόμος, καμία κυβέρνηση! Μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις θα βάλουμε τις ανάγκες μας μπροστά!  

Ο «κυριλέ»  συνδικαλισμός δεν μας ταίριαξε και θα το δείξουμε στο δρόμο και στα αμφιθέατρα!


ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου [Τρίτη αμφ.1 ώρα 1]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου