Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ρομά: «Μετεγκατάσταση» ή εξορία;


O καταυλισμός των Ρομά από το Νομισματοκοπείο του Δήμου Χαλανδρίου προβλέπεται να μετεγκατασταθεί στην θέση της Παλαιάς Αμερικανικής Βάσης στην κορυφή "Κανδύλι" του όρους Πατέρας.

Προηγήθηκε σχετική έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Τα μέλη του ΚΑΣ δέχτηκαν κατά πλειοψηφία (με μία ψήφο κατά) την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων περί μη άμεσης και έμμεσης βλάβης αρχαίου οχυρού που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αυτοψίας περίπου 100 μ. βορειοδυτικά της βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρομά του Νομισματοκοπείου δεν ήταν αρνητικοί στην μετεγκατάστασή τους εφόσον τους δινόταν χώρος με κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε να ζήσουν οι οικογένειές τους.
Παρόλα αυτά, η θέση στην οποία προβλέπεται να εγκατασταθούν κρίνεται εντελώς ακατάλληλη και απομονωμένη από το αστικό περιβάλλον.

Αναλυτικά:
Θέση: όρος Πατέρας ή καλύτερα Καντύλι
Τοποθεσία: πρώην Αμερικανική Βάση
Υψόμετρο: 750 μέτρα
Θερμοκρασία στο συγκεκριμένο σημείο: 11 C μετρημένη σήμερα Σάββατο και ώρα 14:00
Θερμοκρασία την ίδια περίπου ώρα στην Ν. Πέραμο : 18 C
Απόσταση μέχρι την πλησιέστερη διασταύρωση: 12km
Χρόνος μέχρι την πλησιέστερη διασταύρωση: 25 λεπτά
Χαρακτηρισμός ευρύτερης περιοχής : δασική έκταση
Πλησιέστερα σπίτια:  ένα μοναστήρι στα 3km και κάποια σπίτια στα 8kmαπόσταση
Χρήση της ευρύτερης περιοχής: καταφύγιο θηραμάτων 2 κυνηγετικού συλλόγου Ελευσίνας

---

Παραμένει ένα ερώτημα. Δεν είναι το προφανές  - πως θα μείνει κόσμος εκεί κάτω από αυτές τις συνθήκες- αλλά γιατί η αποκεντρωμένη  διοίκηση λέει ψέματα ότι έχει τελειώσει τις εργασίες και όλα είναι έτοιμα για την μεταφορά τους.

Νομίζουμε ότι ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο χώρος αυτός είναι ΑΔΥΝΑΤΟ  να φιλοξενήσει τον οποιονδήποτε πόσο μάλλον οικογένειες με παιδιά και μεγάλους. Ακόμα και στην περίπτωση που όλα θα ήταν εντάξει ο χώρος είναι στην κυριολεξία η κορυφή ενός βουνού, μία εξορία από την κοινωνία των ανθρώπων , μακριά από το οτιδήποτε μπορεί να διαμορφώσει τον άνθρωπο σε κάτι άλλο εκτός από αγρίμι.

Μία συγκεκριμένη περίοδος και μία συγκεκριμένη άποψη ήταν αυτή που δημιούργησε τόπους εξορίας για τους ανθρώπους. Η πιθανή απόπειρα μεταφοράς ανθρώπων εκεί στο όρος Πατέρας αποτελεί απόηχο αυτής της εποχής. Και τα μυαλά που την συντηρούν είναι τα μυαλά αυτής της εποχής.

αναλυτικότερο φωτογραφικό ρεπορτάζ εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου