Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Να γίνουν οι σχολές μας κατειλημμένα κέντρα αγώνα για να μη διαγραφεί κανείς!


όλοι-όλες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τρίτη 9 Σεπτέμβρη στις 3.30!

31/08/14 και το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στη διαγραφή 180.000 φοιτητών από ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η είδηση φτάνοντας στα αυτιά των φοιτητών πυροδότησε αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις σε φοιτητικούς κύκλους και στο διαδίκτυο. Βέβαια, το πλάνο των διαγραφών έχει καταστρωθεί εδώ και πολύ καιρό από μεριάς Ευρωπαϊκής Ένωσης και Υπουργείου με όλες τις κυβερνήσεις να έχουν βάλει το χεράκι τους... Από το 2011 που ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου, μέχρι πέρσι που συγχωνεύτηκαν/καταργήθηκαν δεκάδες ιδρύματα με το περιβόητο “Σχέδιο Αθηνά” και φέτος που απολύθηκαν εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι αφήνοντας γραμματείες και σχολές σε κατάσταση υπολειτουργίας και κατάρρευσης. Όλα αυτά ακόμα και για τους πιο δύσπιστους φανερώνουν μια αλήθεια: όλοι μαζί, κυβερνήσεις-ΕΕ-κεφάλαιο θέλουν την δομική μετάλλαξη του Παν/μίου πάνω στα συντρίμμια αυτού που σήμερα οι ίδιοι καταστρέφουν. Θέλουν ένα Πανεπιστήμιο αυταρχικό και καταπιεστικό, ελεγχόμενο από τις εταιρίες που διψούν για κέρδος και ανταγωνιστικότητα.

Με το μυαλό στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα έρχονται λοιπόν σήμερα να διαγράψουν 180.000 χαρακτηρίζοντάς τους ως «λιμνάζοντες», δηλαδή κατά τα γνωστά στις μέρες μας, τεμπέληδες στο περιθώριο της κοινωνικής αποτυχίας. Και ας μην γελιόμαστε, το κόστος του κράτους για όσους φοιτητές έχουν περάσει τα ν+2 χρόνια σπουδών είναι μόνο οι κόλλες που χαλάνε στις εξεταστικές και που πλέον κι αυτές στην Νομική τις φέρνουμε από το σπίτι μας. Περαιτέρω φοιτητικά προνόμια δεν δικαιούνται. 

Πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα από τη σκοπιά όχι μόνο του τι φέρνει τώρα και για ποιον αλλά και τι διαμορφώνει για το αύριο.

·   - Σήμερα λοιπόν, πετιούνται έξω από τις σχολές εκείνοι οι φοιτητές που βιώνουν την κρίση στο υψηλότερο επίπεδο βιαιότητας, που παλεύουν για αξιοπρέπεια και επιβίωση με μία και δύο δουλειές. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν την πολυτέλεια του χρόνου να σπουδάσουν γιατί έπρεπε με μισθούς 200 και 300 ευρώ να στηρίξουν τους εαυτούς τους και την οικογένειά τους, αποτελούν το δίχως άλλο την πλειοψηφία της γενιάς μας, μιας γενιάς που εργάζεται πιο σκληρά από κάθε προηγούμενη τα τελευταία χρόνια. Οι φτωχοί λοιπόν έξω από τις σχολές... και εκεί όχι για να τεμπελιάσουν αλλά για να νοικοκυρευτούν, να κυνηγήσουν τα Ι.Ε.Κ ψευτο-κατάρτισης και τα προγράμματα μαθητείας που προσφέρει σε τόσο φθηνές τιμές η ΕΕ.

·   - Για την επ΄ αύριον ημέρα και για όλους εμάς που καλούμαστε να σπουδάσουμε με το πιστόλι του ν+2 στον κρόταφο τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα: Οι φοιτητές των ΤΕΙ και των ΑΕΙ της χώρας μπαίνουν μαζικά στο «κρεβάτι του Προκρούστη», θα σπουδάζουν, θα ζουν και θα εργάζονται με τους ρυθμούς που οι Επιχειρήσεις και η ΕΕ θεωρούν «παραγωγικούς». Με του νέους αριθμούς φοιτητών θα έρθει το κεφάλαιο να επενδύσει με ασφάλεια και ασφάλεια σημαίνει κομμένες χρηματοδοτήσεις από το Κράτος στο Πανεπιστήμιο και φοιτητές που απλά ενημερώνονται ίσως και χαροποιούνται για τις πολιτικές που καταστρέφουν την ζωή τους και προφανώς ούτε διανοούνται να αντιδράσουν και να οργανωθούν. Στην πραγματικότητα, όμως, μας χτυπούν γιατί θέλουν να μας αλλάξουν σε αυτό που σήμερα τους είναι ό,τι πιο χρήσιμο και αναγκαίο από ποτέ: στον νέο φοιτητή, που σε συνθήκες κοινωνικής καταστροφής με την υπακοή του, την πίστη του στα ιδανικά της σάπιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του «ευρωπαϊκού ιδεώδους» και εν τέλει με σκυμμένο κεφάλι μπροστά στο αφεντικό, εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, θα δώσει σώμα και ψυχή για να ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση του.

Μέσα σε όλα αυτά ο νέος Πρύτανης θέλει για το πανεπιστήμιο Face control και ειδική πανεπιστημιακή αστυνομία για να πετάει έξω όσους δεν «κάθονται καλά». Το νέο πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων, των απολυμένων εργαζόμενων, του εργασιακού μεσαίωνα, των διαγραφών, της διαρκούς επιτήρησης των φοιτητών και των εργαζομένων θέλει και την αστυνομία του, θέλει και τον «πορτιέρη» του, θέλει εκείνον το βίαιο βραχίονα που θα μπορεί να επιβάλεται απέναντι στις αντιστάσεις.

Κάτω λοιπόν από τις δυσμενέστερες συνθήκες για τον κόσμο των σχολών αλλά και για το φοιτητικό κίνημα καλούμαστε να βρούμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τα αντίστοιχα μέσα πάλης για να διεκδικήσουμε ότι μας παίρνουν. Πολλοί ελπίζουν στην Δικαιοσύνη και προσπάθησαν να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα. Άλλοι πιστεύουν πως ο Φορτσάκης είναι καλός άνθρωπος, απαντάει και στα απεγνωσμένα mail των φοιτητών θα μεσολαβήσει και δεν θα διαγραφούμε. Εμείς εδώ απαντάμε ότι η μεν δικαιοσύνη κρίνει σήμερα 9 στις 10 απεργίες παράνομες( και την απεργία των διοικητικών) και ο δε Φορτσάκης είναι πολιτικό παιδί της Ν.Δ , μέλος του Δ.Σ της ΝΕΡΙΤ και μέλος της επιτροπής της Ε.Ε για την επιχειρηματικότητα και την παιδεία. Οι επιλογές και των δύο φαίνεται να καθορίζονται «από τα πάνω». Με την κυρίαρχη πολιτική τα τελευταία χρόνια να ακολουθεί δόγματα «Σοκ και Δέους» για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, εμείς ως φοιτητές πρέπει να ριχθούμε στην μάχη εκ νέου με αιτήματα και μέσα πάλης που θέλουν να ξεπεράσουν την αναποτελεσματικότητα των πρόσφατων φοιτητικών αγώνων.

Η βαρβαρότητα αλλά και η με την οποία εξαπολύεται το μέτρο των διαγραφών μας αποδεικνύει περίτρανα ότι Πρυτάνεις, υπουργεία, κυβερνήσεις και Ε.Ε έχουν βρει την δική τους «ενότητα». Η δική μας ενότητα είναι η ενότητα των φτωχών φοιτητών που μοχθούν είτε στα αμφιθέατρα είτε στους χώρους δουλειάς με τους απολυμένους διοικητικούς υπαλλήλους που βρίσκονται στο περιθώριο, με τις απολυμένες καθαρίστριες της ΝΟΠΕ, με τους εργολαβικούς εργαζόμενους στη σίτιση αλλά και με κάθε εργαζόμενο που μάχεται να επιβιώσει εντός και εκτός Πανεπιστημίου.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρονικά περιθώρια για αναμονή και μοιρολατρία δεν υπάρχουν, γιατί η αλήθεια των 180.000 διαγραφόμενων φοιτητών είναι κυνική και μας καλεί να οργανωθούμε.

Στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης συζητάμε-οργανωνόμαστε-δίνουμε μαχητική απάντηση σε αυτούς που πάνε να διαγράψουν τη γενιά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου