Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ της ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ-ΕΑΑΚ για τη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, Τρίτη 9.9.2014


#1 για τις διαγραφές και άλλα τινά…

31/08/14 και το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στη διαγραφή 180.000 φοιτητών από ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Το πλάνο των διαγραφών έχει καταστρωθεί εδώ και πολύ καιρό από μεριάς Ευρωπαϊκής Ένωσης και Υπουργείου με όλες τις κυβερνήσεις να έχουν βάλει το χεράκι τους... Από το 2011 που ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου, μέχρι πέρσι που συγχωνεύτηκαν/καταργήθηκαν δεκάδες ιδρύματα με το περιβόητο «Σχέδιο Αθηνά» και φέτος που απολύθηκαν εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι αφήνοντας γραμματείες και σχολές σε κατάσταση υπολειτουργίας και κατάρρευσης. Όλα αυτά ακόμα και για τους πιο δύσπιστους φανερώνουν μια αλήθεια: όλοι μαζί, κυβερνήσεις-ΕΕ-κεφάλαιο θέλουν την δομική μετάλλαξη του Πανεπιστημίου πάνω στα συντρίμμια αυτού που σήμερα οι ίδιοι καταστρέφουν. Θέλουν ένα Πανεπιστήμιο αυταρχικό και καταπιεστικό, ελεγχόμενο από τις εταιρίες που διψούν για κέρδος και ανταγωνιστικότητα.

Με το μυαλό στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα έρχονται λοιπόν σήμερα να διαγράψουν 180.000 χαρακτηρίζοντάς τους ως «λιμνάζοντες», δηλαδή κατά τα γνωστά στις μέρες μας, τεμπέληδες στο περιθώριο της κοινωνικής αποτυχίας. Και ας μην γελιόμαστε, το κόστος του κράτους για όσους φοιτητές έχουν περάσει τα ν+2 χρόνια σπουδών είναι μόνο οι κόλλες που χαλάνε στις εξεταστικές και που πλέον κι αυτές στην Νομική τις φέρνουμε από το σπίτι μας. Περαιτέρω φοιτητικά προνόμια δεν δικαιούνται. 

#2 τι θέλουν να πετύχουν με τις διαγραφές…

Ένα Πανεπιστήμιο παράδεισο για τις επιχειρήσεις-κολαστήριο για τους φοιτητές.
 
Σήμερα πετιούνται έξω από τις σχολές εκείνοι οι φοιτητές που βιώνουν την κρίση στο υψηλότερο επίπεδο βιαιότητας, που παλεύουν για αξιοπρέπεια και επιβίωση με μία και δύο δουλειές. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν την πολυτέλεια του χρόνου να σπουδάσουν γιατί έπρεπε με μισθούς 200 και 300 ευρώ να στηρίξουν τους εαυτούς τους και την οικογένειά τους, αποτελούν το δίχως άλλο την πλειοψηφία της γενιάς μας, μιας γενιάς που εργάζεται πιο σκληρά από κάθε προηγούμενη τα τελευταία χρόνια. Οι φτωχοί λοιπόν έξω από τις σχολές... και εκεί όχι για να τεμπελιάσουν αλλά για να νοικοκυρευτούν, να κυνηγήσουν τα Ι.Ε.Κ ψευτο-κατάρτισης και τα προγράμματα μαθητείας που προσφέρει σε τόσο φθηνές τιμές η ΕΕ.

 Για την επόμενη μέρα και για όλους εμάς που καλούμαστε να σπουδάσουμε με το πιστόλι του ν+2 στον κρόταφο τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα: Οι φοιτητές των ΤΕΙ και των ΑΕΙ της χώρας μπαίνουν μαζικά στο «κρεβάτι του Προκρούστη», θα σπουδάζουν, θα ζουν και θα εργάζονται με τους ρυθμούς που οι επιχειρήσεις και η ΕΕ θεωρούν «παραγωγικούς». Με του νέους αριθμούς φοιτητών θα έρθει το κεφάλαιο να επενδύσει με ασφάλεια και ασφάλεια σημαίνει (πετσο)κομμένες χρηματοδοτήσεις από το κράτος στο Πανεπιστήμιο και φοιτητές που απλά ενημερώνονται ίσως και χαροποιούνται για τις πολιτικές που καταστρέφουν την ζωή τους και προφανώς ούτε διανοούνται να αντιδράσουν και να οργανωθούν. Στην πραγματικότητα, όμως, μας χτυπούν γιατί θέλουν να μας αλλάξουν σε αυτό που σήμερα τους είναι ό,τι πιο χρήσιμο και αναγκαίο από ποτέ: στον νέο φοιτητή, που σε συνθήκες κοινωνικής καταστροφής με την υπακοή του, την πίστη του στα ιδανικά της σάπιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του «ευρωπαϊκού ιδεώδους» και εν τέλει με σκυμμένο κεφάλι μπροστά στο αφεντικό, εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, θα δώσει σώμα και ψυχή για να ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση του.

#3 μπάτσοι και security στα Πανεπιστήμια;

…ή αλλιώς επιχείρηση «εκκαθάρισης» των Πανεπιστημίων από κάθε φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης.

Μέσα σε όλα αυτά ο νέος Πρύτανης θέλει για το πανεπιστήμιο face control και ειδική πανεπιστημιακή αστυνομία για να πετάει έξω όσους δεν «κάθονται καλά». Το νέο πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων, των απολυμένων εργαζόμενων, της διαρκούς «επιτήρησης και τιμωρίας» των φοιτητών και των εργαζομένων θέλει και την αστυνομία του, θέλει και τον «πορτιέρη» του, θέλει εκείνον το βίαιο βραχίονα που θα μπορεί να επιβάλλει αυτό που θα θέλουν κάθε φορά το κράτος και τα αφεντικά και να δημιουργεί ένα ασφαλές επενδυτικό πεδίο χωρίς «ταραχοποιά στοιχεία».

Αυτός που πρωτοστατεί σ’ αυτήν την επιχείρηση «εκκαθάρισης» η οποία τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από άλλες αστυνομικές επιχειρήσεις είναι ο νεοεκλεγείς Πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης. Ο νέος Πρύτανης επιλέγει να αγνοήσει επιδεικτικά τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των φοιτητών και αντίθετα ιεραρχεί ως πρωταρχικά προβλήματα το ζήτημα της ασφάλειας-φύλαξης, της διαγραφής των φοιτητών και τέλος της εισόδου των επιχειρήσεων στα Πανεπιστήμια και της ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Μάλλον δεν έχει διαβάσει πότε του Συνταγματικό Δίκαιο ο Πρύτανης αλλιώς θα ήξερε ότι αυτό απαγορεύεται βάσει Συντάγματος. Τουλάχιστον για την ώρα…).

Χαρακτηριστικά στα Πρακτικά της Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ιδρύματος στις 4 Ιουλίου 2014 σε συνέντευξη των υποψηφίων Πρυτάνεων, ο Φορτσάκης είναι σαφής:

- για τις διαγραφές: «Είμαι υπέρ του να καθαρίσουν τα μητρώα»,

- για την ασφάλεια και για το «ποιοι κάνουν τις φασαρίες»: «Κυρίως ομάδες εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, επίσης υπάρχει και σύνδεση με ναρκωτικά…» (Ε ναι, είναι γνωστό ότι τα ναρκωτικά στις σχολές τα διακινούν οι ΕΑΑΚίτες και όχι οι μαφίες με την ανοχή της Αστυνομίας και των διοικητικών αρχών…)

#4  νέος κώδικας δικηγόρων και εργασιακή γαλέρα

Ο νέος κώδικας δικηγόρων εισάγει νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την άρση κάθε εμποδίου στην είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των νομικών υπηρεσιών. Η απελευθέρωση του νομικού επαγγέλματος θα επιτευχθεί με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και την καθιέρωση της ατομικής διαπραγμάτευσης στην αμοιβή, την κατάργηση των τοπικών ορίων στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, την ελεύθερη ίδρυση δικηγορικών εταιρειών με παραρτήματα σε όλη τη χώρα και το εξωτερικο.

Επιπλέον, ο εφιάλτης των Πανελλαδικών επιστρέφει καθώς καθιερώνεται ο πανελλαδικός χαρακτήρας των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων σε κατεύθυνση αυστηροποίησης, με σκοπό να μπει ακόμα ένας ταξικός φραγμός στην άσκηση του επαγγέλματος και να δημιουργηθεί μια εφεδρεία φτηνού νομικού δυναμικού, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, βορά στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τις δικηγορικές εταιρίες και τις τράπεζες.

Τέλος, με τροποποίηση που ψηφίστηκε στη Βουλή, προκειμένου να εναρμονιστεί η νομοθεσία μας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, οι απόφοιτοι νομικών σχολών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και των συνεργαζόμενων με αυτά κολεγίων, θα εγγράφονται πλέον στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας με την ίδια διαδικασία που ισχύει και για τους πτυχιούχους ελληνικών νομικών σχολών, δηλαδή με απλή προσκόμιση του πτυχίου και χωρίς την αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ, που ήταν έως τώρα απαραίτητη. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική για την «ελεύθερη» κίνηση ενός ευέλικτου και φτηνού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού στην ευρύτερη αγορά της ΕΕ, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, τις πιστωτικές μονάδες, την αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος.

#5 η νεολαία και οι καταπιεσμένοι στο στόχαστρο των κυρίαρχων στην Ελλάδα και παγκόσμια…

Berkin Elvan 15 χρονών, Τούρκος νεκρός ύστερα από 269 μέρες σε κώμα μετά από επίθεση της τουρκικής αστυνομίας (11 Μαρτίου 2014)…

Michael Brown 18 χρονών, άοπλος Αφροαμερικανός πυροβολήθηκε από τον Λευκό Αστυνομικό Darren Wilson στο Ferguson των ΗΠΑ. Είχε αποφοιτήσει μια βδομάδα πριν από το σχολείο του (9 Αυγούστου 2014)…

Νταβίντε Μπιφόλκο 17 χρονών, επέβαινε σε ένα σκούτερ μαζί με δύο φίλους του και δεν σταμάτησαν σε μπλόκο των καραμπινιέρων για έλεγχο. Το δίκυκλο ανετράπη λίγο πιο κάτω και οι νεαροί άρχισαν να τρέχουν. Οι καραμπινιέροι συνέλαβαν τους δύο, αλλά ένας από τους αστυνομικούς άνοιξε πυρ κατά του Μπιφόλκο και τον τραυμάτισε σοβαρά. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υπέκυψε στα τραύματά του. (4 Σεπτεμβρίου 2014)…

Είναι προφανές ότι ο κόσμος της παγκόσμιας κρίσης είναι ένας κόσμος βίας και αυταρχισμού. Από τις σφαγές των εξεγερμένων στο Ντόνετσκ από τη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου με την ανοχή ΗΠΑ-ΕΕ και τους χιλιάδες Παλαιστίνιους άμαχους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς του κράτους του Ισραήλ μέχρι τα χιλιάδες «μεμονωμένα περιστατικά» κρατικών δολοφονιών (κυρίως) νέων ανθρώπων η δημοκρατία τους βρωμάει φασισμό και αυτό πλέον δεν κρύβεται. Το έθνος-κράτος της έκτακτης ανάγκης -είτε πρόκειται για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών εργατών στην Ελλάδα είτε πρόκειται για τα γκέτο των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ-  δείχνουν πως η παγκόσμια αγορά για να «επαναρρυθμιστεί» πρέπει οι καταπιεσμένοι και οι αποκλεισμένοι είτε να σκύψουν το κεφάλι είτε να χάσουν ενίοτε και την ίδια τους την ζωή. Την ίδια στιγμή που στιγμή που οι νεοφιλελεύθεροι οραματιστές πιέζουν για παγκόσμια οικονομική και πολιτική ενοποίηση, καθημερινά νέα τείχη υψώνονται παγκόσμια για να κρατήσουν μακριά ή σε ελεγχόμενο περιβάλλον τους φτωχούς, τους αλλόθρησκους, τους σκουρόχρωμους, τους «μη κανονικούς». Όλους αυτούς που προκειμένου να ζήσουν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν υπό τις πιο απάνθρωπες συνθήκες.

Απέναντι στον αναδυόμενο σύγχρονο ολοκληρωτισμό των καπιταλιστικών δημοκρατιών η νεολαία έχει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να τους χαλάσει τα σχέδια και να διεκδικήσει μια ζωή προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της με βάση τις εκπληκτικές δυνατότητες της εποχής μας. Χωρίς να τσιμπάμε σε σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της μιζέριας όπως προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να υποτασσόμαστε σε λογικές αναμονής, κατάθλιψης και κομματικού πατριωτισμού των «Μπόρα είναι θα περάσει» (ναι αλλά κάθε φορά έρχεται θύελλα…) και το «μοναστήρι να ‘ναι καλά» κι ας ζούμε σε συνθήκες κοινωνικής καταστροφής όπως προτάσσει το ΚΚΕ να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας.

Το φοιτητικό κίνημα θα δοκιμαστεί σε πολλές στιγμές και στις εξάρσεις αλλά και στις υφέσεις του. Ο αγώνας μας δε κρίνεται σε μια ζαριά αλλά περνάει από διάφορες φάσεις. Κάθε μάχη πρέπει να οργανώνει την επόμενη να δίνεται αποφασιστικά  να αποσπά νίκες και να προσβλέπει στην ολοκληρωτική ανατροπή της επίθεσης. Είναι ώρα το φοιτητικό κίνημα να ορθώσει ξανά το ανάστημά του, να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων στις δωρεάν και με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή με αξιοπρέπεια κόντρα στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, στην προσπάθεια επιβολής των εσωτερικών κανονισμών-οργανισμών, στη τρομοκρατία των χαμένων εξαμήνων, στη διάλυση της εργασιακής μας προοπτικής (διάσπαση πτυχίων-Νέος κώδικας δικηγόρων). Να διεκδικήσει το δικαίωμα να αποφασίζουν οι φοιτητές για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν στο πανεπιστήμιο και κανείς άλλος!

Πιάνοντας το νήμα των καλύτερων παραδόσεών του να γίνει «σώμα απ’ το σώμα» του εργατικού κινήματος. Με τα δικά του όργανα πολιτικής και μαχητικές, πολύμορφες δράσεις να ανατρέψει τους νόμους που διαλύουν το πανεπιστήμιο και  τσακίζουν τα δικαιώματα της νεολαίας και να ενωθεί, από τη σκοπιά του σημερινού και μελλοντικού εργαζόμενου, με τον αγώνα της υπόλοιπης κοινωνίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Ως κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος πρέπει να παλέψει μαχητικά για την ανατροπή των Μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών νόμων που το συνοδεύουν, για τη διαγραφή του χρέους (δεν είναι του λαού–δεν το αναγνωρίζουμε–δεν το πληρώνουμε) σε ρήξη με την ΕΕ που αποτελεί το βασικό στρατηγό του κοινωνικού πολέμου που μας έχουν κηρύξει. Το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα έχει ακόμα πολλά να δώσει στους κοινωνικούς αγώνες για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην ζωή.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

- Καμιά διαγραφή φοιτητή

- Ανατροπή του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Άρνηση - διαγραφή του χρέους. Εξω από ΕΕ-ευρώ.

- Να καταργηθεί το επαίσχυντο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων και ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων.

- Καμία σκέψη για επανατοποθέτηση/απόλυση ΙΔΑΧ. Πρόσληψη του αναγκαίου εργασιακού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του τμήματος. 

- Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας - καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων. 

- Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις - κάτω ο τρομονόμος! 

- Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση-Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς.  

- Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.

- Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο και συγκοινωνίες για όλους - αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές. 

- Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους-κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 


ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

-Κατάληψη της Γραμματείας της Νομικής (Ακαδημίας 45) από Τετάρτη 10/9 μέχρι την Παρασκευή 12/9

-Πορεία την Τετάρτη 10/9 το πρωί με μαθητές στα Προπύλαια

-Πορεία την Τετάρτη 10/9 στις 18:30 στην Πανόρμου προς την Πρεσβεία της Ουκρανίας

-Κινητοποίηση στο ΔΣΑ την Παρασκευή 12/9 στις 15.30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου