Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

O Εύδοξος άνοιξε – το [όποιο] δημόσιο-δωρεάν πανεπιστήμιο [έχει μείνει] κλείνει


Επιτέλους Εύδοξος και My studies ανοίγουν τις πύλες τους για τους φοιτητές της Νομικής λίγες μέρες πριν την εξεταστική και συγκίνηση μας πλημμυρίζει για τη σπουδαία αυτή εξέλιξη.
---

Το 2011 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι την ευθύνη για τη διανομή των συγγραμμάτων την έχει στο εξής το ηλεκτρονικό σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ, με το οποίο υποτίθεται ότι δεν θα υπάρχουν σπατάλες και θα γίνεται καλύτερα η διανομή. Όμως ο ΕΥΔΟΞΟΣ είναι μια εταιρεία που προήλθε από σύμπραξη του δημόσιου με ιδιώτες. Το κράτος έχει πληρώσει τα συγγράμματα μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έτσι όταν τελειώσει αυτή η χρηματοδότηση, το μεν υπουργείο θα λέει ότι δεν είναι δικιά του ευθύνη η διανομή συγγραμμάτων αλλά του ΕΥΔΟΞΟΥ, ο δε ΕΥΔΟΞΟΣ θα ζητάει χρήματα για να δώσει βιβλία, είτε απο τα ιδρύματα συνολικά, είτε απο τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά.

Ας πάμε όμως στα αυτά που βλέπουμε μπροστά μας ήδη: Στις 28/1/2011 στάλθηκε εγκύκλιος του υπ.Παιδείας σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τίτλο «Εγκύκλιος σχετικά με την εφαρμογή της υπ' αριθμ. Φ.1/76244/Β3/30/30-6-2010(Β987) υπουργικής απόφασης» σύμφωνα με την οποία :
«Οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια των ΑΕΑ οφείλουν να περιλαμβάνουν στο συνολικό κατάλογο διδακτικών συγγραμμάτων (2) δύο ή περισσότερες διαζευκτικές επιλογές συγγραμμάτων για κάθε μάθημα, ενώ στην κάθε επιλογή πρέπει να περιλαμβάνεται ένα και μόνο διδακτικό εγχειρίδιο»
Έτσι λοιπόν η σπατάλη που ήθελε να πολεμήσει το υπουργείο Παιδείας είναι η διανομή συγγραμμάτων καθ'αυτή, αφού έχει ήδη περιορίσει τα συγγράμματα σε 1 τόμο ανα μάθημα, ενώ στο άμεσο μέλλον θα αναγκάσει τους φοιτητές να τα πληρώνουν όλα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ιστοσελίδα του ΕΥΔΟΞΟΥ, στην παρουσίαση των προτεινόμενων συγγραμμάτων, περιλαμβάνεται και η τιμή του βιβλίου. Ο Εύδοξος δεν ήρθε για να φέρει λοιπόν απλά νοικοκύρεμα, όπως υποστήριζαν πολύ 3 χρόνια πριν[αναμεσά τους όχι μόνο ΠΑΣΠ/ΔΑΠ αλλά και η ΑΡΕΝ], αλλά να μεθοδεύσει την κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος.

Από τη μία θα περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή πριν την εξεταστική για να κάνουμε την τιμημένη τη δήλωση, από την άλλη θα παίρνουμε ψίχουλα με ένα τόμο ανά μάθημα(σε πολλά μαθήματα οι τόμοι είναι μπόλικοι και οι καθηγητές δεν μειώνουν την ύλη φυσικά-να βγάλουν και κανένα εξτρά φράγκο από τις πωλήσεις των βιβλίων τους) και με Κώδικες-πρακτικά, που στα περισσότερα μαθήματα είναι εντελώς απαραίτητα, ήδη κομμένα.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δικαίωμα στο περίφημο πολλαπλό σύγγραμμα θα έχουν μόνο όσοι έχουν λεφτά και να τα αγοράσουν, αφού όλοι οι άλλοι θα επιλέγουμε το βιβλίο που θα είναι ένας τόμος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούμε κάλυψη των εξόδων του 2ου τόμου απο το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά, αφού αυτό θα σημαίνει την μεταφορά του κόστους απο το κράτος στο ίδρυμα, και σε βάθος χρόνου στο φοιτητή μέσω διδάκτρων. Είναι πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων να «κόβουν» λεφτά από την παιδεία, την υγεία και αλλες κοινωνικές παροχές και να δίνονται για την αποπληρωμή του ληστρικού χρέους, καθώς και επιδοτήσεις σε τράπεζες και βιομηχάνους. Πάγιο αίτημα μας είναι το ενιαίο σύγγραμμα, δηλαδή σε κάθε μάθημα να δίνονται όσα βιβλία χρειάζεται η διδασκαλία του μαθήματος, σε όλους τους φοιτητές

Δεν τσιμπάμε ότι έτσι θα σώσουμε την "εθνική οικονομία", τα λεφτά αυτά τα ρίχνουν στη μαύρη τρύπα του χρέους τους. Αναρωτιόμαστε αν μέσα σε αυτή την κατάσταση θα ανεχόμαστε να τη βγάζουμε με τα ψίχουλα που μας πετάνε ή ψάχνοντας ο ένας τον άλλο μπας και αναταλλάξουμε τίποτα και τη βγάλουμε καθαρή ή αν θα πάμε και θα επιβάλουμε να έχουμε τα στοιχειώδη για τις σπουδές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου