Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Εργάτες στη "γαλέρα" και οι νέοι δικηγόροι



Ο νέος κώδικας δικηγόρων έρχεται να σαρώσει με τρόπο εφιαλτικό τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική πραγματικότα του κόσμου της δικηγορίας. 

Στο κοινωνικό σφαγείο της φτώχειας και ανεργίας θυσιάζονται καθημερινά χιλιάδες μαχόμενοι δικηγόροι, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, που υποκύπτουν ο ένας μετά τον άλλο, στις ανελέητες και διαρκώς συσσωρευόμενες (από Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) οικονομικές υποχρεώσεις, καταλήγοντας μοιραία στη βαθιά απόγνωση κι εγκατάλειψη, στο κλείσιμο γραφείων, στη βίαιη και ατιμωτική εκδίωξή τους από τη δικηγορία. 

Η «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, η επιβολή ΦΠΑ, οι τεράστιες αυξήσεις παραβόλων και ενσήμων, η εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών, η μόνιμη απειλή κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, η διάλυση του συστήματος υγείας, η φορολογική ληστεία, η συντριβή κάθε προσδοκίας για στοιχειωδώς αξιοπρεπή σύνταξη, σε συνδυασμό με τη γενικότερη δραματική κατάπτωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, συνθέτουν το εφιαλτικό κάδρο του παρόντος και μέλλοντός μας: όσοι δεν παραιτηθούν από τη δικηγορία, θα υποχρεωθούν και μάλιστα άμεσα ν’ ανέβουν στη γαλέρα των μεγάλων (αλλά πολύ μεγάλων) εταιριών, τραπεζών και ασφαλιστικών, που είναι οι μόνες που προκλητικά ωφελούνται στην παρούσα κατάσταση. 

Ο νέος κώδικας δικηγόρων έρχεται να εισάγει νέες ακόμα πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την άρση κάθε εμποδίου για την εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των νομικών υπηρεσιών. 

 «Απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος 

Η «Απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος θα «επιτευχθεί» με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και την καθιέρωση της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για την αμοιβή, την κατάργηση των τοπικών ορίων στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, την ελεύθερη ίδρυση δικηγορικών εταιρειών με παραρτήματα σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στα συμβόλαια και την εξομοίωση των αποδοχών των έμμισθων δικηγόρων σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις κλπ. με τον κατώτερο μισθό των πτυχιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Το "πακέτο" του «ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων» θα ολοκληρωθεί με την άρση κάθε εμποδίου για την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των νομικών υπηρεσιών (π.χ. ίδρυση κεφαλαιουχικών δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών) σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση πάμφθηνων νομικών και δικηγόρων. Η εξέλιξη αυτή που έχει δρομολογηθεί από το 2001 και επιταχύνεται με την καπιταλιστική κρίση, βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του κεφαλαίου (έκθεση ΙΟΒΕ/ΣΕΒ), της Ε.Ε., του Μάαστριχτ και των ελευθεριών κίνησης κεφαλαίου και υπηρεσιών. 

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται η αναγνώριση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους σχολών τριετούς φοίτησης και κολλεγίων, και ανάθεση στους επαγγελματικούς συλλόγους(Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας)της αξιολόγησης της «επάρκειας» με τη δημιουργία μόνιμης Επιτροπής Δοκιμασίας Επάρκειας. Πρόκειται για εξέλιξη προδιαγεγραμμένη, εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική για την «ελεύθερη» κίνηση ενός ευέλικτου και φτηνού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού στην ευρύτερη αγορά της ΕΕ, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, τις πιστωτικές μονάδες, την αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος. Επίπλέον, η ανάθεση της αξιολόγησης της επάρκειας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας αποδεικνύει το χαρακτήρα των Δικηγορικών Συλλόγων (ειδικά των μεγάλων) ως φορέων υλοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών. 

ο εφιάλτης των Πανελλαδικών επιστρέφει

Καθιερώνεται ο πανελλαδικός χαρακτήρας των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων σε κατεύθυνση αυστηροποίησης, με σκοπό να μπει ακόμα ένας ταξικός φραγμός στην άσκηση του επαγγέλματος και να δημιουργηθεί μια εφεδρεία φτηνού νομικού δυναμικού, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, βορά στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τις δικηγορικές εταιρίες, τις τράπεζες και τους μονοπωλιακούς ομίλους, αργότερα τις πολυεπαγγελματικές και κεφαλαιουχικές εταιρείες. 

και ενιαίο ψηφοδέλτιο στις δικηγορικές εκλογές 

Πρόκειται για γενικότερη αντιδραστική κατεύθυνση που προωθείται και στις τοπικές εκλογές, ακόμη και στα εργατικά σωματεία. Θέλουν ενιαία ψηφοδέλτια για να «καταργήσουν» τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών, να βάλουν εμπόδια στην παρουσία και δράση της ταξικών ριζοσπαστικών δυνάμεων, να εμπεδώσουν την άποψη ότι δήθεν οι δικηγόροι είναι ενιαίο στρώμα με κοινά συμφέροντα. Η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων γίνεται 4ετής, ενώ οι νέες διαδικασίες για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη υπονόμευση και εκφυλισμό των όποιων συλλογικών διαδικασιών. 

Αναγνωρίζεται έμμεσα η μισθωτή εργασία σε μεγαλοδικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες αλλά με τη μορφή της παροχής υπηρεσιών, δηλαδή χωρίς καμία κατοχύρωση μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων 

Διαιωνίζεται έτσι  η ομηρία χιλιάδων μισθωτών «συνεργατών» δικηγόρων με μισθούς πείνας, κάτω και από τους πενιχρούς μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων. Επιπλέον, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι που, από την ίδια τη φύση τους, συστεγάζουν μεγαλοδικηγόρους-εργοδότες και μισθωτούς, αναλαμβάνουν τον έλεγχο της συμφωνίας μεταξύ του εργοδότη δικηγόρου και του μισθωτού δικηγόρου!

εν τέλει,

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι επιτακτική η ανάγκη να συγκροτηθεί αγωνιστικό Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, που θα βάζει μπροστά τη συλλογική διεκδίκηση των επαγγελματικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, με πυρήνα τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων, όπου θα δίνεται λόγος στη βάση, δηλαδή στους ίδιους τους εργαζομένους ,για τη συλλογική διεκδίκηση ικανοποιητικών αποδοχών(κατώτερος μισθός, επιδόματα, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από των εργοδότη) και συνθηκών εργασίας(σταθερό και ανθρώπινο ωράριο)  με στόχο να επιτευχθεί η ταξική αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων για την κλιμάκωση των αγώνων και την προβολή των σύγχρονων εργατικών αναγκών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου