Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Τώρα κόβουν και το φαγητό σε φοιτητές που το έχουν ανάγκη! Δεν γίνεται να το επιτρέψουμε!



Την ώρα που η κοινωνική λαίλαπα των μνημονίων και των αντεργατικών πολιτικών χτυπά εργαζόμενους και νεολαία, οι φοιτητές του ΕΚΠΑ καλούνται να διώξουν σαν μακρινή ανάμνηση, το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης για όλους. Η περικοπή αυτή είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, για κατάργηση και ξεπούλημα κάθε «δημόσιου αγαθού» καθώς η πραγματικότητα που προσπαθούν να επιβάλλουν δεν χωράει δημόσια υγεία, παιδεία, σίτιση, στέγαση, μεταφορές, ενέργεια κλπ. 

Τώρα στο στόχαστρο της επίθεσης βρίσκεται η φοιτητική μέριμνα ! Η υποχρηματοδότηση της παιδείας χτυπάει τη φοιτητική μέριμνα, δηλαδή τις δωρεάν παροχές, που μας είναι απαραίτητες για να μπορούμε να σπουδάσουμε όλοι, ανεξάρτητα απ’ την οικονομική μας δυνατότητα ! Οι φοιτητικές παροχές κρίνονται «πολυτέλεια» την περίοδο της κρίσης και θυσιάζονται στο βωμό της «αποπληρωμής του χρέους στους δανειστές μας». Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει περιοριστεί και στο ΕΚΠΑ ο αριθμός των φοιτητών, που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, ενώ η διαδικασία υποβολής αίτησης για τη σίτιση έχει γίνει μια ατέλειωτη γραφειοκρατική διαδικασία. Αλλά και στη στέγαση τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού φοιτητικές εστίες κλείνουν, ενώ φοιτητές καλούνται να πληρώσουν ενοίκια για τη διαμονή τους! Φυσικά τα παραδείγματα της Αγγλίας και της Χιλής, όπου οι αρχικές περικοπές και τα δίδακτρα στην παιδεία άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για την μετέπειτα κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δεν μπορεί παρά να μας βάζουν σε υποψίες για το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον. 

Η περικοπή των φοιτητικών παροχών είναι εικόνα απ’ το μέλλον του πανεπιστημίου που μας ετοιμάζουν! Ένα πανεπιστήμιο, που θα λειτουργεί με βάση τους νόμους της αγοράς. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, αλλά και ο Οργανισμός και οι Πρότυποι Εσωτερικοί κανονισμοί, ετοιμάζουν ένα πανεπιστήμιο εχθρικό απέναντι σε φοιτητές και εργαζόμενους αλλά απόλυτα φιλικό στην επιχειρηματική λειτουργία, καθώς γίνεται πεδίο κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις. Εξ άλλου τις περισσότερες λέσχες τις έχουν πλέον ιδιώτες, οι οποίοι βγάζουν κέρδη στις πλάτες των φοιτητών, τόσο απ’ τους ίδιους τους φοιτητές, όσο και απ’ τις εξωτερικές δουλειές, που κάνουν με κέντρο το πανεπιστήμιο. Επιπλέον, θέλουν ένα πανεπιστήμιο που θα εναρμονίζεται στην σύγχρονή αγορά εργασίας, παράγοντας αποφοίτους με καμία επαγγελματική κατοχύρωση, πλήρως εξειδικευμένους και ευέλικτους κι επίσης οι φοιτητές εντός αυτού βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πέλεκυ της διαγραφής και των εντατικοποιημένων ρυθμών σπουδών. Σε αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωράει όποιος δεν έχει να πληρώσει δίδακτρα, συγγράμματα, σίτιση και στέγαση ! 

Όμως η φοιτητική μέριμνα είναι κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν!  Καλούμε όλους τους πληττόμενους φοιτητές να παλέψουμε ενωμένοι για τα δικαιώματά μας, κόντρα στο πανεπιστήμιο που θέλουν να μας επιβάλλουν! Κόντρα στις πολιτικές λιτότητας στην παιδεία, να αγωνιστούμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία και φοιτητική μέριμνα – παροχές για όλους. Να τυπώσουμε κάρτες σίτισης με τη σφραγίδα του φοιτητικού μας συλλόγου για να τρώμε όλοι δωρεάν! Ο αγώνας για τη φοιτητική μέριμνα είναι αγώνας όλων των φοιτητών! Γι’ αυτό και καλούμε σε προειδοποιητική κινητοποίηση στο Φοιτητικό Εστιατόριο σήμερα Τρίτη 4/2  στην οδό Λυκαβηττού 14 στις 13:00, για να κάνουμε γνωστό σε όλους τους φοιτητές που τρώνε στο εστιατόριο αλλά και σε όσους δεν τρώνε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να στερήσει από φοιτητές που το έχουν ανάγκη να σιτίζονται δωρεάν.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5/2 ΣΤΗ 13:00 , ΣΤΟ ΑΜΦ 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου