Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ {5/02/2014}

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ» ΣΤΗ νομική
Επιτέλους μετά από τόσους μήνες ήρθε η ώρα μιας «ομαλής» ακαδημαϊκής καθημερινότητας… ή τουλάχιστον έτσι προσπαθούν να μας πείσουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στο πανεπιστήμιο (καθηγητές, ΔΑΠ κ.ά.). Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η κατάσταση στο τμήμα μας εφόσον εφαρμοστούν οι αποφάσεις :
  • Η γραμματεία της Νομικής είχε 17 άτομα προσωπικό, από τα οποία:  4 τίθενται σε αργία επειδή αρνήθηκαν την «απογραφή – προγραφή» τους, 1 απολύεται λόγω κατάργησης του κλάδου του, 5 απολύονται μέσω διαθεσιμότητας, άλλοι 5 έχουν «εξαφανιστεί» χωρίς καμία αιτιολόγηση από τις λίστες του υπουργείου και απομένουν 2 άτομα για να εξυπηρετούν χιλιάδες φοιτητές και μέλη ΔΕΠ. Για τις 11 βιβλιοθήκες της Νομικής μένουν 3 βιβλιοθηκονόμοι!
  • Υπερεντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών λόγω της απόφασης να χαθεί το εξάμηνο που έλαβε ο πρόεδρος και το τμήμα πραξικοπηματικά, χωρίς τη παραμικρή συμμετοχή των φοιτητών σε αυτήν και παρά την απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου και της Συγκλήτου. Η πράξη αυτή, όσο και αν δεν φαίνεται, ήταν βαθύτατα πολιτική  διότι στην ουσία με ρεβανσισμό τιμωρούν το φοιτητικό σύλλογο που επιδίωξε κοινό αγώνα με τους απεργούς διοικητικού υπαλλήλους. Με το χάσιμο του εξαμήνου έχουμε μάθημα 7 περίπου ώρες την ημέρα και  τα πράγματα όλο και θυμίζουν το σκοτεινό παρελθόν  της 3ης Λυκείου που από το πρωί μέχρι το βράδυ ήμασταν στο θρανίο του σχολείου πρώτα και  του φροντιστηρίου μετά. Τα μαθήματα γίνονται με μεγάλη έλλειψη αιθουσών και εν τέλει στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλο. Οι σπουδές γίνονται ασφυκτικά εντατικές για μια σπουδάζουσα νεολαία που εργάζεται  σε μεγάλο ποσοστό της. Η έννοια του ελεύθερου χρόνου εξαλείφεται...
  • Στο εστιατόριο της σχολής δεν έχουν δικαίωμα να φάνε ούτε οι μισοί, ενώ στις εστίες φέτος θα μπούνε μόνο 48 φοιτητές από όλο το ΕΚΠΑ!  
  • Δεν υπάρχει θέρμανση παρά το κρύο στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα γιατί όπως ειπώθηκε στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη, λόγω των απολύσεων δεν υπάρχουν θερμαστές και συντηρητές για να βάλουν σε λειτουργία τα μηχανήματα.
  • Ο τομέας του καθαρισμού αφού παραδόθηκε ανεπιστρεπτί στις εργολαβίες πλέον παραπαίει. Οι καθαρίστριες λοιπόν την Νομικής είναι απλήρωτες τους τελευταίους 4 μήνες και λειτουργούν κάτω από καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας. Τα σκουπίδια στην Νομική αλλά και σε άλλες σχολές (π.χ. Φιλοσοφική) έφτασαν σε επικίνδυνα επίπεδα. Υπεύθυνη αυτής την κατάστασης είναι η ιδιωτική εταιρία ΑΛΦΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ που έχει συνολικά αναλάβει την καθαριότητα στο ΕΚΠΑ. Αυτή είναι η ανάπτυξη που διαφαίνεται στον ορίζοντα με εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα

Για τους ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ και την έκθεση του ΟΟΣΑ
Σε ότι αφορά την επίθεση που διεξάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πέραν των διοικητικών δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα η έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) η οποία και προτείνει: να μπουν δίδακτρα και στους προπτυχιακούς φοιτητές, την αναβάθμιση και μετατροπή των ΙΕΚ σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και την «προσπάθεια για την αλλαγή του Συντάγματος όπου αυτό εμποδίζει τις απαιτούμενες αλλαγές» - κατάργηση δηλαδή του άρθρου 16, οι σχέσεις εργασίας στο εσωτερικό των μέχρι πρότινος δημοσίων πανεπιστημίων να μετατραπούν στο σύνολό τους σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, να υπάρξουν φοιτητικά δάνεια τα οποία και θα αποπληρώνουμε είτε με κρατήσεις από το μισθό μας (αυτόν των 400 ευρώ) σαν εργαζόμενοι, είτε μέσω «προσφοράς τους στην ερευνητική-εκπαιδευτική διαδικασία» μιας και κάποιος πρέπει να κάνει και τη δουλειά των διοικητικών υπαλλήλων που απολύονται (βιβλιοθήκες, γραμματείες, εργαστήρια κλπ). 

Σύμφωνος με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι και ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός. Ο τελευταίος αποτελεί βασική τομή στην ολοκλήρωση του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου στην Ελλάδα! Τα πανεπιστήμια συνδέονται με συγκεκριμένες μερίδες του κεφαλαίου στα πλαίσια όσων επιβάλουν οι επιταγές της ΕΕ αλλά και ο νόμος Διαμαντοπούλου. Εταιρίες έρχονται «να ενοικιάσουν» έδρες-εργαστήρια-υποδομές σχολών καθορίζοντας το περιεχόμενο των σπουδών και την κατεύθυνση της έρευνας. Στο κυνήγι για εύρεση πόρων στα ιδρύματα (αφού ο προϋπολογισμός συρρικνώνεται κάθε χρόνο) ξεπουλιέται η περιουσία τους, επιβάλλονται δίδακτρα, διαλύεται πλήρως η φοιτητική μέριμνα καθώς το πανεπιστήμιο λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικό-οικονομικούς όρους εσόδων-εξόδων όπου ό,τι δεν παρέχει κέρδος εξαφανίζεται ενώ ό,τι εναρμονίζεται με τις πρόσκαιρες ανάγκες του κεφαλαίου προωθείται. 

Με τη χρήση των νέων προγραμμάτων σπουδών επιχειρείται μία πλήρης ένταση των ταξικών φραγμών. Δημιουργούνται 2 κύκλοι σπουδών (3+2 χρόνια) όπου στον δεύτερο είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν δίδακτρα ενώ έχει ανοίξει η κουβέντα για τον πρώτο. Αυτό σε συνδυασμό με το νέο λύκειο και τις συνεχείς εξετάσεις (άρα και τα συνεχή φροντιστήρια) δημιουργούν πολλές ταχύτητες εργαζομένων. Ταυτόχρονα με τη χρήση των πιστωτικών μονάδων -στο τμήμα μας πέρασαν στα κρυφά πριν μερικά χρόνια- και τη «διεπιστημονικότητα» διαλύει τα ενιαία προγράμματα σπουδών και την έννοια του πτυχίου. Δημιουργεί τον ατομικό φάκελο προσόντων κάθε φοιτητή ο οποίος θα μπορεί να διαλέγει μαθήματα από διάφορες σχολές αρκεί να καλύπτει τις 60 πιστωτικές μονάδες κάθε έτους. Με λίγα λόγια μια χαοτική κατάσταση, πλήρης απουσία συνολικής εποπτείας γνωστικού αντικείμενου, υπόγειο χτύπημα στη συλλογική οργάνωση και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων και συλλογικών συμβάσεων. Μιλάμε για έναν κανονισμό που έρχεται να επιβάλει διαγραφές φοιτητών (μετά τα ν+2 χρόνια φοίτησης, ή μετά από 6 αποτυχημένες απόπειρες εξέτασης σε κάποιο μάθημα), να οριοθετήσει σε 14 εβδομάδες τα εξάμηνα, να επικυρώσει τις εξεταστικές των 3 εβδομάδων.  

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ εστίες
Βασικός στόχος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση είναι και η φοιτητική μέριμνα, καθώς αποτελεί περιττό βαρίδι στους προϋπολογισμούς τους, αλλά και μία πολύ καλή πηγή κερδοφορίας για το νέο Πανεπιστήμιο που θεσμοθετείται. Εδώ και χρόνια επιχειρείται η κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των εστιών και η λειτουργία τους με ανταποδοτικά οικονομικά κριτήρια. Όλες οι εστίες υποβαθμίζονται, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της ανύπαρκτης συντήρησης και της παραχώρησης των περισσότερων λειτουργιών τους στους σύγχρονους δουλεμπόρους (εργολάβους). Οι ήδη υπάρχουσες εστίες καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των φοιτητών, ενώ πλέον με βάση το νόμο Διαμαντοπούλου που παραδίδει τη διοίκησή τους σε κάθε Ίδρυμα χωριστά, φοιτητές από πολλά Ιδρύματα (ΤΕΙ, Πάντειος, Γεωπονική, ΠΑΠΕΙ, Χαροκόπειο, Καλών Τεχνών) δεν δικαιούνται δωμάτιο σε καμία εστία! Σε αυτό το πλαίσιο έχει περιοριστεί και στο ΕΚΠΑ ο αριθμός των φοιτητών, που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, ενώ η διαδικασία υποβολής αίτησης για τη σίτιση έχει γίνει μια ατέλειωτη γραφειοκρατική διαδικασία.

Όσο βαθαίνει η κρίση, οι ανάγκες των φοιτητών για δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση όχι μόνο αυξάνονται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονται με τη δυνατότητά τους να σπουδάσουν. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι είναι επιτακτική ανάγκη φοιτητές και εργαζόμενοι να μπούμε άμεσα σε μια τροχιά κινητοποιήσεων για τα ζητήματα αυτά, διεκδικώντας έτσι δημόσια και δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς.

Δικαιώματα και ελευθερίες στην εποχή της κρίσης
Η συμμαχία της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ κλιμακώνουν ποιοτικά τον αυταρχισμό και τη βίαιη καταστολή ενάντια στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στις πολιτικές, κοινωνικές δυνάμεις και τις φωνές που αντιτίθενται μαχητικά στη βάρβαρη πολιτική τους. Σε μια πορεία δραστικού περιορισμού της ελευθερίας στο δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει (χημικός πόλεμος, ΜΑΤ, ομάδες ΔΕΛΤΑ) αποκορύφωμα ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων που στρέφονταν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ημέρα έναρξης της ελληνικής Προεδρίας και η σύλληψη και παραπομπή σε δίκη του μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Παύλου Αντωνόπουλου, ο οποίος δικάζεται με κύρια κατηγορία τη «συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση». Είναι ξεκάθαρο ότι βάλλεται το εργατικό δημοκρατικό δικαίωμα στην απεργία και το λαϊκό συλλογικό αγώνα, που αντιμετωπίζονται συστηματικά όλο και πιο συχνά με την ωμή βία (υπό διαθεσιμότητα καθηγητές, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες, διόδια, Σκουριές κ.α.), με τη συκοφαντία και τις απειλές της απόλυσης (διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ κ.α.), με τη βιομηχανία των δικαστικών αποφάσεων κατά των απεργιών και τις διώξεις συνδικάτων και συνδικαλιστών (όπως της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.α.), πάνω από όλα, με τις επιστρατεύσεις. Παράλληλα, κλιμακώνεται τεχνητά και το αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο κλίμα τρομοϋστερίας από την κυβέρνηση με την ενεργή συμμετοχή μέσων ενημέρωσης, με στόχο να στοχοποιηθούν και να συκοφαντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και αγωνιστές που εναντιώνονται στην πολιτική της. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το ελληνικό κράτος δολοφονεί ωμά στο Φαρμακονήσι μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τη ίδια στιγμή οι φασίστες της Χρυσής Αυγής κάνουν την εμφάνισή τους στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) και διεκδικούν συνδικαλιστική εκπροσώπηση (Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων) με την ανοχή του Νεοδημοκράτη προέδρου του ΔΣΘ Βαλεργάκη. Ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής στέκεται απέναντι στους φασίστες και σ’ όσους τους ανέχονται σε εργατικά σωματεία, επιστημονικούς και φοιτητικούς συλλόγους.

ΑΓΩΝΑΣ ενάντια στη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα 
Αντιμέτωπο με τη συγκεκριμένη κατάσταση, το φοιτητικό κίνημα είναι ώρα να ορθώσει ξανά το ανάστημά του σε όσους το θέλουν ηττημένο και υποταγμένο. Πιάνοντας το νήμα των καλύτερων παραδόσεών του να γίνει «σώμα απ’ το σώμα» του εργατικού κινήματος. Με τα δικά του όργανα πολιτικής και μαχητικές, πολύμορφες δράσεις να ανατρέψει τους νόμους που διαλύουν το πανεπιστήμιο και  τσακίζουν τα δικαιώματα της νεολαίας και να ενωθεί, από τη σκοπιά του σημερινού και μελλοντικού εργαζόμενου, με τον αγώνα της υπόλοιπης κοινωνίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Ως κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος πρέπει να παλέψει μαχητικά για την ανατροπή των Μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών νόμων που το συνοδεύουν, για τη διαγραφή του χρέους (δεν είναι του λαού – δεν το αναγνωρίζουμε – δεν το πληρώνουμε) και τη ρήξη με την ΕΕ και το Ευρώ που αποτελεί το βασικό στρατηγό του κοινωνικού πολέμου που μας έχουν κηρύξει. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

  • Ανατροπή του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Άρνηση - διαγραφή του χρέους. Εξω από ΕΕ-ευρώ.
  •  Να καταργηθεί το επαίσχυντο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων και ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων.
  • Καμία σκέψη για επανατοποθέτηση/απόλυση ΙΔΑΧ. Πρόσληψη του αναγκαίου εργασιακού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του τμήματος. 
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας - καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων. 
  • Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις - κάτω ο τρομονόμος! 
  • Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση-Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς.  
  • Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο και συγκοινωνίες για όλους - αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές. 
  • Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους-κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 
  • Δουλειά με δικαιώματα για όλους - μείωση των ωρών εργασίας - αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις - κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις!

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

-Κατάληψη της Λέσχης Σίτισης (Λυκαβηττού 14) την Πέμπτη και την Παρασκευή 7-8/2 την ώρα του γεύματος και παράσταση διαμαρτυρίας στον Αντιπρύτανη για το ζήτημα της σίτισης την Πέμπτη
-Παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 11/2, στις 13:00 στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας για το συμβάν στο ΔΣΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου