Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές


Χαμένη εξεταστική? Δεν θα πάρουμε…

Αντίθετα, διεκδικούμε τη διεξαγωγή εμβόλιμης εξεταστικής για τους επί πτυχίω φοιτητές σύμφωνη με τις επιλογές και τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του Χειμερινού εξαμήνου και παράλληλα με τα μαθήματα! Η εξεταστική να διεξαχθεί με βάση τις αποφάσεις των ίδιων των φοιτητών.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όμως πρώτα
Τι είπε το τμήμα Νομικής και ο Πρόεδρος?
Η Τετάρτη 18/12 ήταν η μοιραία εκείνη μέρα που εν κρυπτώ συνεδριάσε η Γενική Συνέλευση Τμήματος Νομικής και με λύπη διαπίστωσε ότι το εξάμηνο στη Νομική Αθήνας είχε χαθεί… Τόσος ήταν ο πόνος του προέδρου που ανακοίνωσε άμεσα χωρίς καθυστέρηση την απώλεια του εξαμήνου παραβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα και την απόφαση της Συγκλήτου, ούτε λόγος φυσικά για το τι λένε οι φοιτητές που υφίστανται τις διαπιστώσεις του ιδιαίτερα ευαίσθητου σε αυτά τα θέματα Φορτσάκη(τόσο που δεν μπορεί να αντικρίσει τους φοιτητές του στα μάτια-δεν πατά στη σχολή). Μαζί με το εξάμηνο φυσικά αποφασίστηκε να χαθεί και η Χειμερινή εξεταστική, εφόσον η εξεταστική που ξεκίνησε στις 7 Γενάρη αποτέλεσε συνέχεια αυτής του Σεπτέμβρη. Και την εξεταστική απολείπειν λοιπόν ο Κος Φορτσάκης μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνιον και τον υπουργό Κωνσταντίνο βέβαια οι οποίοι όλοι μαζί από κοινού θέλησαν έτσι να δώσουν και ένα καλό μάθημα στους φοιτητές και στους εργαζόμενους της Νομικής αλλά και του ΕΚΠΑ για να κάθονται σαν καλά παιδιά και φρόνιμα από δω και πέρα και να μη τους … αντιμιλούν(για 3 συνεχόμενους μήνες μάλιστα)! Διέπραξαν άλλωστε ένα βαρύτατο αδίκημα: να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, να εκπληρώσουν το καθήκον τους απέναντι στους εαυτούς τους και την υπόλοιπη κοινωνία και να αντιμιλήσουν σε αυτήν την εθνοσωτήρια κυβέρνηση, ακόμα και να αμφισβητήσουν την εθνοσωτήρια Ευρωπαϊκή Ενωση και τα εθνοσωτήρια μέτρα της.

Σε τέτοιους καιρούς το να κάνεις όλα τα παραπάνω αποτελεί βαρύτατο αδίκημα για την κυβέρνηση και το έχει καταστήσει αυτό σαφές φτιάχνοντας ολόκληρη θεωρία(των 2 άκρων) απαγορεύοντας διαδηλώσεις και συναρθροίσεις καταστέλλοντας απεργίες και κάνοντας εν τέλει καθαρές δηλώσεις εκτός από τη Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ακραία αντιπολίτευση που μιλάει για έξοδο από τo NATO, το ευρώ και την ΕΕ» Σαμαράς σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Οκτώβρη, «Το να αμφισβητείς κάθε επιτυχία της χώρας σου{=μνημόνια} είναι σαν να σπρώχνεις τον κόσμο στον εξτρεμισμό!»)

Καλά όλα αυτά. Γιατί όμως η Νομική ειδικά?
Απορίας άξιο είναι το γιατί από όλες τις σχολές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ που ήταν κλειστές όλο αυτό το διάστημα λόγω της απεργίας των διοικητικών, η Νομική Αθήνας είναι η μόνη σχολή που εκτιμήθηκε «από τα πάνω» ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το εξάμηνο και τη χειμερινή εξεταστική. Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της σχολής που την διακρίνει από τις υπόλοιπες; Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της Νομικής σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Δεν λένε βέβαια τα δημοσιεύματα αυτά ότι ανταγωνιστικότητα στη γλώσσα της ΕΕ  σημαίνει μείωση του προϋπολογισμού για την παιδεία, δίδακτρα, περικοπή των φοιτητικών παροχών, φοιτητικά δάνεια και πλήρης επιχιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου. Καθοριστικό είναι επίσης και το ιδιαίτερο συμβολικό ειδικό βάρος της Νομικής για να καθιερωθεί στη συνείδηση των φοιτητών και ευρύτερα της κοινωνίας ότι όποιος δίνει αγώνες για τα δικαιώματα του στο σήμερα και απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση και την τρόικα βγαίνει όχι απλά χαμένος αλλά εξοντωμένος.

Τι είπαν οι φοιτητές όμως?
Η Πέμπτη 19/12 ήταν η μέρα που πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής στην οποία εμείς οι φοιτητές αποφάσισαμε τα εξής αυτονόητα: 1)Να μη χαθεί κανένα εξάμηνο και καμιά εξεταστική 2)Να μην οδηγηθούμε σε συμπιεσμένα-εντατικοποιημένα εξάμηνα και fast-track εξεταστικές 3)Αντιστοιχία Εξεταστέας και διδαχθείσας ύλης 4)Εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές αμέσως μετά τα χριστούγεννα. Τέλος, η απόφαση καλούσε σε διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης Τμήματος.

Τι να κάνουμε τώρα?
Πρώτα από όλα, Δεν θα απολογηθούμε σε κανέναν για το ότι αγωνιστήκαμε μαζί με τους διοικητικούς για να μπλοκάρουμε τις αλλαγές που επιβάλλονται αυτήν τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο, είτε αυτές λέγονται απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας είτε λέγονται δίδακτρα και επιχειρηματικοποίηση. Αναρωτιόμαστε αν και κατά πόσον αρμόζει σε έναν νέο τον 21ο αιώνα να σπουδάζει σαν σκλάβος σε ρωμαϊκή γαλέρα. Και παράλληλα να ζητάει και ευχαριστώ! Εμείς από την ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ σ’ αυτό το σημείο είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας, δεν θα αφήσουμε κανέναν Πρύτανη, κανέναν Πρόεδρο, κανέναν Υπουργό, κανένα manager ή μεγαλοαφεντικό να πατήσει πάνω στο σβέρκο μας για να τη βγάλει καθαρή στην κρίση. Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της φοιτητικής πλειοψηφίας για ενιαία πτυχία για ενιαία ένταξη στην αγορά εργασίας, σφαιρική εποπτεία πάνω στο γνωστικό αντικείμενο, δωρεάν πρόσβαση σε σίτιση, στέγαση και συγγράμματα. Παλεύουμε για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και δυνατότητα να μπορούμε να πάρουμε το πτυχίο μας χωρίς να έχουμε από πάνω μας κανένα μασκοφόρο(ή μη τελοσπάντων) εκδικητή Φορτσάκη και κάθε Φορτσάκη, κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση. Για να μην ξεχνιόμαστε ο Φορτσάκης είναι αυτός που έχει αποφύγει σκόπιμα να εμφανιστεί σε δύο συγκλήτους έχοντας  αφήσει χιλιάδες φοιτητές σε αγωνία, είναι αυτός που προσωπικά έβαλε πλάτη για να χαθεί το εξάμηνο και η χειμερινή εξεταστική. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα λοιπόν από τον Κο Φορτσάκη, πόσο μάλλον να επικαλούμαστε το λογικό του και την ευαισθησία του για να μας κάνει χάρες.

Γι’ αυτό και τώρα διεκδικούμε να μη χαθεί η χειμερινή εξεταστική, αλλά να διεξαχθεί κανονικά, όπως δεκάδες φορές στο παρελθόν έχει διασφαλίσει το Φοιτητικό Κίνημα, εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές οι οποίοι και βρίσκονται και στη χειρότερη θέση από όλους μετά  από αυτήν την απόφαση. Και αυτό γιατί δεν είχαν την ευκαιρία για νέα δήλωση μαθημάτων και εξέταση την χειμερινή περίοδο με αποτέλεσμα την ανατροπή του προγραμματισμού τους για αποπεράτωση των σπουδών τους, Η στέρηση της χειμερινής εξεταστικής από τους επί πτυχίω φοιτητές εμποδίζει την αποπεράτωση των σπουδών τους σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις και ανάγκες και ανατρέπει τον μετέπειτα προγραμματισμό τους με την αφαίρεση του δικαιώματός τους να εξεταστούν τόσο στη χειμερινή όσο και στην εαρινή εξεταστική.

Η εξεταστική αυτή να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου, παράλληλα με τη διδασκαλία των μαθημάτων και παρά τη σχετική απαγόρευση του Νόμου Διαμαντοπούλου. Να γίνει σύμφωνα με τους όρους και τις ανάγκες των ίδιων των φοιτητών οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να αποφασίζουν για αυτά τα ζητήματα, τα οποία αφορούν αυτούς και μόνο αυτούς χωρίς παράλληλα να επιβαρυνθεί άλλο κομμάτι των φοιτητών(πχ μεταπτυχιακοί-άλλοι προπτυχιακοί φοιτητές).  Γι’ αυτό και τοποθετούμαστε υπέρ της διεξαγωγής Συνέλευσης των επί πτυχίω φοιτητών προκειμένου οι ίδιοι οι φοιτητές να συγκροτηθούν πρώτα και να διεκδικήσουν την εμβόλιμη εξεταστική και δευτερευόντως να καθορίσουν οι ίδοι τους όρους διεξαγωγής της εξεταστικής. Σε αυτό το σημείο όμως να έχουμε καθαρό το εξής: τίποτα δεν θα μας δοθεί έτσι απλόχερα, κανένα «αίτημα» υπογεγραμμένο ή μη από τους φοιτητές δεν θα ρίξει από μόνο του σαν ώριμο καρπό την υλοποίηση του-αντίθετα όλα τα αιτήματα μας, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο μπορούν να γίνουν απτή υλική πραγματικότητα μόνο χάρη στη δικιά μας συλλογική κινητοποίηση. Μεγαλοκαθηγητάδες, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, υπουργοί, πρωθυπουργοί μόνο το δικό μας Κίνημα φοβούνται, μόνο μπροστά από αυτό θα κάνουν πίσω!

Καμιά υποχώρηση – Καμιά ηττοπάθεια! Επιθετική υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας απέναντι σε αυτούς που πολεμικά πάνε να μας τα πάρουν όλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου