Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Αγώνες στα Πανεπιστήμια – Εξάμηνο – Εξεταστική, μία ολοκληρωμένη τοποθέτηση

Τα γεγονότα

Δευτέρα 16/12: Υπερψηφίζεται σε μαζική Γενική Συνέλευση το πλαίσιο που υποστήριζε το αίτημα για «Ανοιχτή Σχολή». Το πλαίσιο πρότειναν από κοινού η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ομάδα ανεξάρτητων φοιτητών.

Τετάρτη 18/12: Συνεδριάζει εν κρυπτώ η Γενική Συνέλευση Τμήματος Νομικής και ανακοινώνει:
«Η Γενική Συνέλευση της Νομικής Σχολής στη συνεδρία της 18-12-2013, διαπίστωσε με λύπη ότι το χειμερινό εξάμηνο έχει πλέον οριστικά χαθεί. Την Τρίτη 7/1/2014 θα αρχίσουν οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2013 (μαθήματα χειμερινού και εαρινού εξαμήνου) για τα μαθήματα που δεν εξετάστηκαν τον Σεπτέμβριο».
Πέμπτη 19/12: Πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση Φοιτητών. Στη συνέλευση υπερψηφίζεται το πλαίσιο που πρότειναν από κοινού ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ, ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ, Αγωνιστικές Κινήσεις. Το πλαίσιο αναφέρει πως πρέπει να υπερβούμε το εκβιαστικό όριο των 13 εβδομάδων. Να διεκδικήσουμε τη διεξαγωγή του εξαμήνου και της εξεταστικής. Να υπάρξει αντιστοιχία διδαχθείσας και εξεταστέας ύλης και να μην οδηγηθούμε ούτε σε συμπιεσμένα-εντατικοποιημένα εξάμηνα και fast-track εξεταστικές. Τέλος, καλεί σε Γενική Συνέλευση Τμήματος.

Παρασκευή 20/12: Συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να διεξαχθεί το εκπαιδευτικό έργο του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 (χειμερινό και εαρινό εξάμηνο, με 13 εβδομάδες διδασκαλίας ανά εξάμηνο) κανονικά. Προς τούτο ο εκπαιδευτικός χρόνος (διδασκαλία και εξετάσεις) ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2013 και θα περατωθεί έως τις 9 Αυγούστου 2014. Η Σύγκλητος καλεί τα Τμήματα να ευθυγραμμιστούν προς την απόφαση αυτή, ορίζοντας μαθήματα και εξετάσεις, σύμφωνα με την ιδιαιτερότητα και τις ανάγκες κάθε Τμήματος»
Μετά την απόφαση της Συγκλήτου πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας στη Γραμματεία της Νομικής στην οδό Ακαδημίας. Εκεί ερχόμαστε σε επαφή με την αντιπρόεδρο Καλλινίκου. Ζητάμε να αναιρεθεί άμεσα αυτή η απόφαση-καταδίκη των φοιτητών σε εξεταστική-σφαγή. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Φορτσάκη, ο οποίος μετά από δεκάδες τηλεφωνήματα απαντά σε συντρόφισσα μέλος της ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ με ύβρεις και απειλές. Χαρακτηριστικά λέει: «φύγετε από τη γραμματεία γιατί θα φέρω την Αστυνομία»…

Πίσω από τα γεγονότα

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι εκρηκτική. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν τροποποιήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών(σ'αυτό αποσκοπεί εξάλλου και η στόχευση διάχυσης των μαθημάτων του "χαμένου" εξαμήνου σε άλλα εξάμηνα, δηλαδή στην κατάργηση μαθημάτων με πρώτη την ¨εισαγωγή στην επιστήμη του δικαίου" προκειμένου να εναρμονίζεται το πρόγραμμα σπουδών  όλο και περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς), επιχειρηματίες και μεγάλες εταιρείες θα συνεργάζονται απ’ ευθείας με έδρες ή και ολόκληρο το Τμήμα, οι παρακολουθήσεις μαθημάτων θα είναι υποχρεωτικές, ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δίδακτρα – είτε άμεσα είτε έμμεσα – και διαγραφές φοιτητών, είτε «αιώνιων» (στην πιο light εκδοχή των διαγραφών) είτε «ανεπίδεκτων μαθήσεως», αυτών δηλαδή που κόβονται αρκετές φορές σ’ ένα μάθημα.  Όλες αυτές οι αλλαγές είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις. 

Επομένως, προκειμένου να μην γίνει το Πανεπιστήμιο πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων, ειδικά σε μια περίοδο όπου η κοινωνία θυμίζει καζάνι που βράζει, το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης πρέπει να βρει τους φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα παραλυμένους.

Ε, ναι λοιπόν! Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με μια μέθοδο «σοκ και δέους», κατά την οποία οι φοιτητές θα είναι σκυμμένοι πάνω από τα βιβλία ή θα τρέχουν από μάθημα σε μάθημα. Κι αυτό όχι επειδή είμαστε «φυτά» ή «φλώροι» ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά γιατί θέλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να πάρουμε πτυχίο για να βγούμε στην αγορά εργασίας και να ζήσουμε εμάς και τις οικογένειές μας.

Το ζήτημα, όμως, είναι αν και κατά πόσον αρμόζει σε έναν νέο τον 21ο αιώνα να σπουδάζει σαν σκλάβος σε ρωμαϊκή γαλέρα. Και παράλληλα να ζητάει και ευχαριστώ! Εμείς από την ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ σ’ αυτό το σημείο είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας, δεν θα αφήσουμε κανέναν Πρύτανη, κανέναν Πρόεδρο, κανέναν Υπουργό, κανένα manager ή μεγαλοαφεντικό να πατήσει πάνω στο σβέρκο μας για να τη βγάλει καθαρή στην κρίση. Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της φοιτητικής πλειοψηφίας για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, ενιαία πτυχία για ενιαία ένταξη στην αγορά εργασίας, σφαιρική εποπτεία πάνω στο γνωστικό αντικείμενο, δωρεάν πρόσβαση σε σίτιση, στέγαση και συγγράμματα.

Άρα, για μας αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται πρωταρχικά το ζήτημα διάσωσης εξαμήνων. Για μας τίθεται πρωταρχικά το ζήτημα διάσωσης ολόκληρης της ακαδημαϊκής και φοιτητικής ζωής για την πλειοψηφία των φοιτητών. Μ’ αυτήν την έννοια παρόλο που διεκδικούμε αυτή τη στιγμή άλλους πιο ευνοϊκούς όρους διεξαγωγής των εξαμήνων και των εξεταστικών απ’ αυτούς που προτείνει το Τμήμα,(δύο εξάμηνα σε 8,9 ή 10 εβδομάδες, ανθρώπινες εξεταστικές και εμβόλιμη εξεταστική για τους επι πτυχίω) λέμε: θα είμαστε οι πρώτοι που θα παραβιάσουμε τους όρους διεξαγωγής και αυτού του εξαμήνου και οποιασδήποτε άλλης μορφής θα λάβει η εκπαιδευτική διαδικασία. Το μόνο που μπορούμε να εγγυηθούμε στο Πανεπιστήμιο της κρίσης είναι αγώνας και κινητοποιήσεις. Γιατί ακριβώς και οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πολύ καιρό θέλουν να αλλάξει συνολικά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Να είναι πιο στενά συνδεδεμένο με την αγορά, πιο «ευέλικτο», πιο ευρωπαϊκό, πιο ανταποδοτικό. Κοντολογίς πιο επιχειρηματικό. Μπορεί να φαίνεται ότι προς το παρόν ο τρίμηνος αγώνας των διοικητικών ολοκλήρωσε τον κύκλο του αλλά νέοι αγώνες ανοίγονται στο άμεσο μέλλον γύρω από το ζήτημα των Πρότυπων Εσωτερικών Κανονισμών, τη φοιτητική μέριμνα κ.ά.

Δεν θα απολογηθούμε σε κανέναν για το ότι αγωνιστήκαμε μαζί με τους διοικητικούς για να μπλοκάρουμε τις αλλαγές που επιβάλλονται αυτήν τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο, είτε αυτές λέγονται απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας είτε λέγονται δίδακτρα και επιχειρηματικοποίηση.

Καταληκτικά, προς πάσα κατεύθυνση: τίποτα δεν τελείωσε με αυτήν την απόφαση ούτε όλα τώρα αρχίζουν.

Εμείς συνεχίζουμε στην κατεύθυνση που κινούμασταν πάντα: επιθετική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φοιτητών και διεκδίκηση ενός άλλου πανεπιστημίου, προσαρμοσμένου στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες. Με συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες βάσης, σε σύνδεση και συντονισμό με όποιον αγωνίζεται στην ίδια κατεύθυνση. Το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα έχει ακόμα πολλά να δώσει στους κοινωνικούς αγώνες για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου