Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Με αφορμή την τελευταία Γενική Συνέλευση...


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η σχολή είναι κλειστή, η Σύγκλητος πήρε απόφαση ότι η σχολή όσο δεν υπάρχει “ομαλή λειτουργία” της θα παραμείνει κλειστή, η εξεταστική αναβλήθηκε, το ίδιο κι οι εγγραφές... Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ κλείνουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, κλείνουν το δημόσιο Νοσοκομείο, μετατρέπουν το σχολείο σε αυταρχικό εκπαιδευτήριο για λίγους μέχρι να το κλείσουν και αυτό. Εμείς λέμε ότι πρέπει να "κλείσουμε" για τα καλά αυτούς!

Και αυτό γιατί...

Απολύονται οι εργαζόμενοι των σχολών μας, γιατί απολύονται χιλιάδες καθηγητές και δάσκαλοι κι άλλοι τόσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα με προοπτική να απολυθούν. Γιατί αυτό επηρεάζει κι εμάς. Γιατί σηματοδοτεί την υπολειτουργία των ιδρυμάτων μας και την υποβάθμισή τους. Πρόκειται για μια επίθεση που η συγκυβέρνηση μαζί με την τρόικα εξαπέλυσε ενάντια στη δημόσια παιδεία με μέσο την αξιολόγηση (απαιτεί τη συγκέντρωση προσόντων από τους υπαλλήλους τα οποία δε χρειάζονται για να προσληφθούν) και πρόσχημα την “εξυγίανση” ώστε να υπηρετήσει πιστά τις επιταγές της τρόικας και της Ε. Ε. Στέλνοντας από τη μια μέρα στην άλλη εργαζόμενους στην ανεργία χωρίς δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Γιατί, το ότι απολύονται στρώνει το χαλί για την αναδιάρθρωση όπως αυτή με ένα σχέδιο “Αθηνά” έρχεται να συγχωνεύσει τις σχολές μας και να διασπάσει τα πτυχία μας στέλνοντάς μας στην ανεργία και την ελαστική εργασία. Γιατί αυτό σηματοδοτεί για όλους μας ένα νέο εργασιακό καθεστώς με μισθούς πείνας και τη δυνατότητα να μας απολύουν εν μία νυκτί χωρίς προσχήματα και χωρίς δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης (κατάργηση ΣΣΕ). Γιατί ψηφίστηκε και για μας ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων που κατεβάζει κι άλλο τον κατώτατο μισθό και μας θέτει σε μια διαδικασία συνεχών εξετάσεων στο κυνήγι μας για να βρούμε μια θέση με 400 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων.  

Γιατί ζούμε πια σε μια κοινωνία που οι αγωνιστές (Παύλος Φύσσας) δολοφονούνται για τις ιδέες τους και για τις πράξεις τους από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής (είχε προηγηθεί η δολοφονική επίθεση κατά αφισοκολλητών του ΚΚΕ στο Πέραμα). Μπροστά στην προοπτική μιας νέας ανάτασης του κινήματος(μεγάλες απεργίες καθηγητών,διοικητικών υπαλλήλων, εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο), το σύστημα απάντησε με ένταση της φασιστικής, κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας την ίδια στιγμή που η κρατική καταστολή χτυπά την ίδια μας την πόρτα με τη δίωξη για τη συνδικαλιστική της δράση υπαλλήλου της σχολής μας και αγωνιστή συμφοιτητή μας από το ΕΜΠ.

Και απέναντι σε όλα αυτά η απάντηση για να είναι αποτελεσματική και ηχηρή πρέπει να είναι συλλογική! 

Γι' αυτό κι ο σύλλογός μας την προηγούμενη εβδομάδα(17/9) πήρε αγωνιστική απόφαση και πάλι στις 23/9 κλήθηκε να συζητήσει ξανά για τα φλέγοντα ζητήματα Συλλόγου, εργαζομένων και κοινωνίας. Σε αυτό το σημείο ας πάρουμε καλύτερα τα πράγματα με τη σειρά: αρχικά διεξήχθη κανονικά συζήτηση στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού (εφόσον η Κοσμητεία αρνείται πεισματικά να παραχωρήσει αίθουσα της σχολής μας για να συνεδριάσει ο Σύλλογος). Μετά και τις τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων και ανένταχτων συναδέλφων και παρά τις συνεχείς προσπάθειες του ΜΑΣ να βάλει κωλύματα στη διαδικασία δημιουργώντας συνεχώς τεχνητές εντάσεις ακολούθησε μία πρώτη καταμέτρηση των παρόντων(σύμφωνα με την πρόταση του ΜΑΣ για διενέργεια δύο καταμετρήσεων-μία για την απαρτία και μία για την καταμέτρηση των ψήφων επί των πλαισίων των πολιτικών δυνάμεων) προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη της απαιτούμενης απαρτίας. Η καταμέτρηση έδειξε οριακή απαρτία 139 ατόμων, ωστόσο με τη ψηφοφορία επί των πλαισίων που ακολούθησε φάνηκε πως ο αριθμός των παρευρισκομένων μειώθηκε κατά 12 άτομα(127 ψηφίσαντες). Αιτία για αυτό αποτέλεσε το γεγονός ότι συνάδελφοι μας που δεν ήθελαν να στηρίξουν κάποιο από τα προς ψήφιση πλαίσια είτε αποχώρησαν από την αίθουσα μετά τη μέτρηση της απαρτίας είτε επέλεξαν να μη ψηφίσουν καθόλου, με αποτέλεσμα να μην καταμετρηθούν. Ολα αυτά οδήγησαν τελικά σε αδυναμία λήψης αγωνιστικής απόφασης από το Σύλλογο.

Το γεγονός όμως ότι πριν τη ψήφιση των πλαισίων μετρήθηκε ο αριθμός των παρευρισκομένων φοιτητών και η απαρτία είχε συγκροτηθεί δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για ένα πράγμα: το ότι υπήρχε ένα δυναμικό σημαντικό του συλλόγου μας που είχε έρθει με συγκεκριμένη πρόθεση διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης και λήψης απόφασης. Γι αυτό κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει οι φοιτητές του Συλλόγου μας να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και των κινητοποιήσεών τους, να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιφασιστική πορεία την Τετάρτη 25/9 στα Προπύλαια και στην πορεία στο πλάι των εκπαιδευτικών της ΟΛΜΕ την Τρίτη 24/9, στα πλαίσια συγκρότησης μάλιστα κι ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που μαζικά και αγωνιστικά θα συσπειρώσει φοιτητές και φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς σε ένα κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας-δωρεάν παιδείας και ανατροπής των πολιτικών τους που διαλύουν τα δημόσια αγαθά και επιβάλλουν στο λαό τη φτώχεια και την εξαθλίωση.  

Για μας όμως είναι επίσης σημαντικό, ο Φοιτητικός μας Σύλλογος να μπορεί να λειτουργεί ενιαία και αγωνιστικά. Γι αυτό θέλουμε τις Γενικές Συνελεύσεις να είναι μαζικές, πραγματικό κύτταρο δημοκρατίας εντός του συλλόγου μας, όπου κάθε συμφοιτητής μας έχει χώρο έκφρασης ως οργανικό κομμάτι της. Θέλουμε ο σύλλογος όχι μόνο να μπορεί να συζητά για τα ζητήματα που τον αφορούν μέσα κι έξω από τη σχολή αλλά και να μπορεί να αποφασίζει ο ίδιος για τις δράσεις, τη στάση του, το παρόν και το μέλλον των φοιτητών. Θεωρούμε ότι η Γενική Συνέλευση δίνει τη δυνατότητα για το ξεδίπλωμα πολιτικών σχεδίων μέσα στο σύλλογο και για μας τους ίδιους να παίρνουμε κάθε φορά την κατάσταση στα δικά μας χέρια, κόντρα σε αναθετικές λογικές και σχέδια που εναντιώνονται στα συμφέροντα και τις ανάγκες μας, αποδιαρθρώνουν κι αποπολιτικοποιούν το σύλλογο και απαξιώνουν τις διαδικασίες του (ΔΑΠ). Γι αυτό είναι σημαντικό για μας παρά το γεγονός ότι κι η Γενική Συνέλευση δεν είναι αγγελικά πλασμένη ο καθένας μας κι όλοι μαζί εντός του συλλόγου με τη συμμετοχή μας κι όχι με την απάθεια, την αποδοκιμασία και τη στείρα κριτική να συμβάλουμε στη διεξαγωγή μαζικών υγιών Γενικών Συνελεύσεων, μακριά από λογικές καπελώματος και επίλυσης μικροπολιτικών αντιθέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. 

Άλλωστε σε μια συγκυρία όπου οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής μαχαιρώνουν αγωνιστές και η συγκυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με ΕΕ-ΔΝΤ διαρυγνύει το μέχρι τώρα κονωνικό συμβόλαιο με τις χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες, με τη διάλυση της δημόσιας-δωρεάν εκπαίδευσης σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο όταν συνολικά διαλύουν τις ζωές μας, συνολικά πρέπει να απαντήσουμε!

Οι συλλογικές μας διαδικασίες είναι το όπλο μας για να δώσουμε κι εμείς από το δικό μας μετερίζι μαζί με τους εργαζόμενους τη μάχη για δημόσια-δωρεάν παιδεία, δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και κάθε κυβέρνηση που θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου