Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν μας πνίγει το "Δίκαιο" τους

Eίδατε όλοι σε βίντεο το πώς ''ψηφίστηκε'' το σχέδιο Νόμου για το Νέο Κώδικα Δικηγόρων στην ''Επιτροπή Δικαιοσύνης'' της Βουλής; Αν όχι, αξίζει να το προσπαθήσετε. Θα παρακολουθήσετε μια διαδικασία με τρεις (!) βουλευτές, και έναν Πρόεδρο της Βουλής (Βιρβιδάκης, ΝΔ) να φωνάζει ''εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία'' μόνος του, επειδή έτσι θέλει, για πάνω από 160 άρθρα του Κώδικα!!!

Αυτή είναι η δημοκρατία-δικτατορία τους! Η "δημοκρατία" των επιχειρηματιών, των τραπεζών, των νομικών, μεταξύ άλλων, εταιρειών, που θέλουν τους εργαζομένους απλήρωτους, αναλώσιμους, εξευτελισμένους. Ποιος είπε ότι οι δικηγόροι εξαιρούνται από το χρυσό κανόνα της εκμετάλλευσης; Μετά το πτυχίο τους, και αν έχουν καταφέρει οι φοιτητές νομικής να περάσουν από όλα τα ''φίλτρα'' των διαγραφών και των ''αξιολογήσεων'' που μας ετοιμάζουν, αν έχουν καταφέρει δηλαδή να βγουν σώοι από το πρώτο κόσκινο επιλογής, θα πρέπει να περάσουν από μερικά ακόμα. Θα πρέπει να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις σε θέματα αναβαθμισμένης δυσκολίας (γιατί, πάνω από όλα, επικρατεί ''αξιοκρατία'', η ίδια αξιοκρατία που επικρατεί στο καπιταλιστικό σύστημα και στο κοινοβούλιο), και από αυτές τις εξετάσεις θα κόβονται όσοι δεν πέρασαν, μην μπορώντας έτσι να ασκήσουν δικηγορία.   Όσοι περνάμε ''στην επόμενη φάση'', μετά από τις διάφορες δοκιμασίες, οι νικητές δηλαδή, κερδίζουν επάξια μια θέση στον παράδεισο του δικηγορικού γραφείου όπου θα κάνουν δουλειές του ποδαριού, μέχρι και τα ψώνια στο αφεντικό τους με πάνω από 10 ώρες εργασίας (μια μικρή γεύση οι δοκιμαζόμενοι παίρνουν στην υποτιθέμενη δικηγορική ''άσκηση'').

Για όλους τους άλλους, που δεν τα κατάφεραν να τερματίσουν πρώτοι στον τερματισμό, τους περιμένει η ''δίκαιη'', με τα μέτρα του συστήματος, τιμωρία: σε αυτούς τους ανθρώπους αξίζει υπερεκμετάλλευση, ανεργία, πειθάρχηση, ντροπιαστική σιωπή μέσα στα κελιά των εταιριών. Σας βεβαιώνουμε ,το αφεντικό-δικηγόρος είναι το ίδιο αιμοβόρο με κάθε άλλο αφεντικό, πόσο μάλλον στο σήμερα της σφοδρής οικονομικής κρίσης. 

Με το Νέο Κώδικα δικηγόρων μάλιστα νέοι δικηγόροι θα δουλεύουν άμισθοι χωρίς δεκάρα τσακιστή προκειμένου να «μάθουν» το επάγγελμα(«μαθητεία» λέγεται αυτό στο νέο Κώδικα δικηγόρων) και -κυρίως- να παρέχουν τζάμπα εργασία στους διάφορους μεγαλοδικηγόρους. Επιπλέον, τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας των νέων δικηγόρων της Αθήνας έφτασε στο 44,92% για το πρώτο επτάμηνο του 2013 η συγκυβέρνηση παρέα με ΕΕ-ΔΝΤ προσπαθούν με κάθε μέσο και μέσα από το νέο Κώδικα Δικηγόρων να ενισχύσουν  τις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες και γραφεία. Ιδιαίτερα για τους νέους δικηγόρους οι επιλογές είναι δύο πια: είτε ανεργία είτε να γίνουν επισφαλείς υπαλληλίσκοι των 400 ευρώ.

Γι' αυτό δεν μας κάνει εντύπωση το βίντεο με την ''υπερψήφιση'' του Νέου Κώδικα Δικηγόρων στη Βουλή. Μας θέλουν σκλάβους παντού, σε όλα τα επίπεδα. Μας κοροϊδεύουν και μας εκμεταλλεύονται μες στα μούτρα μας, στον εργασιακό μας χώρο, στη Βουλή, στο δρόμο, όταν τα ΜΑΤ χτυπούν μαζί με τους Χρυσαυγίτες. Μας κοροϊδεύουν, μας χτυπούν και μας εκμεταλλεύονται, γιατί πρέπει να βγάζουν όλο και περισσότερο κέρδος από εμάς.

Σε τέτοιους καιρούς συστημικής κρίσης το δίκαιο όλο και περισσότερο γίνεται λάστιχο για να χωρέσει όση αυθαιρεσία απαιτούν τα καπιταλιστικά συμφέροντα. Στη πραγματικότητα, δεν παραβιάστηκε καμιά κοινοβουλευτική λειτουργία, η ίδια η λειτουργία του κοινοβουλίου, η δομή του και η αποκοπή του από τις λαϊκές μάζες οδηγεί σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου. 

Απέναντι στην κ.Κωνσταντοπούλου που αντέδρασε σε αυτό το πανηγυράκι και απέναντι σε αυτούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απλά λέμε το εξής. Μην περιμένει να βρει το δίκιο του ο εργαζόμενος λαός- οι άνεργοι και η νεολαία με την επίκληση των ''Νόμων που δεν εφαρμόζονται'', της ''Δημοκρατίας που καταπατάται'' κ.ο.κ. Μην θεωρεί το αστικό κοινοβούλιο τίποτε άλλο παρά εκλεπτυσμένο, καλλωπισμένο μηχανισμό επιβολής της άρχουσας τάξης πάνω στους υποτελείς. Μην ελπίζει να αλλάξουν τα πράγματα δίχως σφοδρούς κοινωνικούς αγώνες, οργάνωση στα συνδικάτα, σύνδεση της νεολαίας με τους εργαζομένους. Εκεί θα δοθούν οι μεγάλες μάχες.

Με τί όραμα, με τί στόχους, με ποιο σχέδιο; Οι συλλογικοί ανυποχώρητοι αγώνες με αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει προοπτική σε έναν κόσμο όπου ο καπιταλισμός πετάει ο ίδιος το ''δημοκρατικό'' του περιτύλιγμα, με το πιο σαρκαστικό του χαμόγελο, με τις στημένες διαδικασίες του, με τη ρομποτική φωνή του κάθε Βιρβιδάκη, ή με τις διάφορες ''συνταγματικές ερμηνείες'' που μας χαρίζουν οι καθηγητές της σχολής μας για να καλύψουν την αθλιότητα και το ψέμα. 


Εδώ το Βίντεο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου