Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης 17-9-2013

Την Τρίτη 17/9/2013 συνεδρίασε ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής στο φόντο της ευρύτερης κατάστασης στην κοινωνία και ειδικότερα του μεγάλου αγώνα που δίνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστήμιων λαμβάνοντας απόφαση για τριήμερη κατάληψη προκειμένου να βρεθεί στο πλάι των εργαζομένων.

Μετά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το κλείσιμο της ΕΡΤ και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση παρουσιάζει το success story vol.3 θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίους υπαλλήλους εκ των οποίων 1.500 είναι διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας, ενώ μέχρι τα τέλη του 2013 σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν άλλοι 12.500 εργαζόμενοι. Απ’ αυτή τη διαδικασία στα πλαίσια των επιταγών της τρόικα προβλέπονται 4.000 απολύσεις εντός του 2013 και συνολικά άλλες 15.000 μέχρι το τέλος του 2014. Εκτός από αυτό, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και κρατικών επιχειρήσεων όπως η ΛΑΡΚΟ και ο ΟΠΑΠ εξυπηρετούν τα κυβερνητικά σχέδια αποκρατικοποιήσεων.

Οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να νομιμοποιηθούν στην κοινή γνώμη γίνονται στο όνομα της εξυγίανσης και υπουργοί, τεχνοκράτες κι δημοσιογράφοι πρωτοστατούν σ’ένα κυνήγι μαγισσών με διωκόμενους τους ‘’τεμπέληδες’’, τους ‘’κοπρίτες’’ (κατά τον Πάγκαλο) εργαζομένους του δημοσίου τομέα. Οι εργαζόμενοι βέβαια έχουν προχωρήσει ήδη σε δυναμικές κινητοποιήσεις (5ήμερες κυλιόμενες απεργίες-καταλήψεις εργαζομένων στο ΙΚΑ, σε μια σειρά υπουργείων, καταλήψεις νοσοκομείων, απεργίες καθηγητών και διοικητικών). 

Μετά και τη μεγαλειώδη διαδήλωση της Δευτέρας εμείς οι φοιτητές Νομικής μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες αποφασίσαμε να συνταχθούμε στο πλάι των εργαζόμενων γιατί παλεύουμε:

- Για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση: Ενάντια στην αναδιάρθρωση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, στις περικοπές σε σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, και στις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων με πρόσχημα το δήθεν ‘’οικονομικό εξορθολογισμό’’, ενάντια στην μετακύλιση του κόστους στις πλάτες των φοιτητών. 

- Φοιτητική καθημερινότητα με ανθρώπινοι ρυθμούς σπουδών: Ενάντια στην εντατικοποίηση των σπουδών, στη φίμωση των φοιτητών και των συλλογικών τους διαδικασιών μέσω των Συμβουλίων Ιδρύματος, ενάντια στις διαγραφές μέσα από τους πρότυπους εσωτερικούς κανονισμούς. 

- Εργασιακά δικαιώματα: Ενάντια στη διάσπαση των πτυχίων και την απαξίωσή τους, στο ‘’φάκελο προσόντων’’ και στη συλλογή πιστωτικών μονάδων, και στο Νέο Κώδικα Δικηγόρων, που μας επιβάλλει εξευτελιστικούς μισθούς πείνας και πανελλήνιες ως προϋπόθεση για την άσκηση της δικηγορίας. Κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, μόνιμη και αξιοπρεπής δουλειά για όλους.

Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοί; 

Ήρθε η ώρα το φοιτητικό κίνημα να συγκροτηθεί στα πλαίσια του πανεκπαιδευτικού μετώπου, που θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου μετώπου εργαζομένων και νεολαίας, που θα μάχεται αποφασιστικά στο τώρα για την ανατροπή της πολιτικής λιτότητας της φτώχειας και της ανεργίας. 

Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης Νομικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου