Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης(1/10)


Κλειστά Πανεπιστήμια-Νοσοκομεία και σχολεία για λίγους και εκλεκτούς-Φασισμός και θεωρίες των 2 άκρων-μνημόνια-φτώχεια-ανεργία-διαλυμένα πτυχία…
… και εμείς θα καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια;
Εμείς λέμε όχι! Έχουμε τη δυνατότητα να τα αλλάξουμε όλα!

Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. Νομικής την Τρίτη(1/10) στη 13:00 στο Παιδαγωγικό(Ναυαρίνου 13Α)!

Γιατί Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ κλείνουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, κλείνουν το δημόσιο Νοσοκομείο, μετατρέπουν το σχολείο σε αυταρχικό εκπαιδευτήριο για λίγους μέχρι να το κλείσουν και αυτό. Εμείς λέμε ότι πρέπει να «κλείσουμε» για τα καλά αυτούς!

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η σχολή είναι κλειστή, η Σύγκλητος πήρε απόφαση ότι η σχολή όσο δεν υπάρχει «ομαλή λειτουργία» της θα παραμείνει κλειστή, η εξεταστική αναβλήθηκε, το ίδιο κι οι εγγραφές... Και όλα αυτά γιατί πριν καν ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 1700 απολύσεις εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας. Οι απολύσεις των εργαζομένων με συμβάσεις ΙΔΑΧ, οι οποίοι καλύπτουν πολύ σημαντικά πόστα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στο ΕΚΠΑ συγκεκριμένα προβλέπεται να βγουν σε διαθεσιμότητα-απόλυση 600 ενώ τους επόμενους μήνες το ίδιο προβλέπεται και για το 40% των καθηγητών! Με αυτά δεδομένα το Ίδρυμα δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει τις βασικές του λειτουργίες, όπως τα εργαστήρια, τα μαθήματα, οι γραμματείες και ένα σωρόάλλες βασικές του λειτουργίες. Αυτό σε συνδυασμό με την ελάχιστη χρηματοδότηση, ανοίγει το δρόμο για αλυσίδες μαθημάτων και δίδακτρα, με τη δικαιολογία ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», καθώς και για διαγραφές φοιτητών γιατί ο «υπερπληθυσμός» τους «δεν θα χωράει στις σχολές». Τέλος, στρώνεται το έδαφος για την είσοδο ιδιωτών και εταιρειών, που θα έρθουν να στελεχώσουν τις κενές θέσεις, επιβάλλοντας τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν ετοιμάσει με τα τόσα μνημόνια. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το ότι τα 3 Ιδρύματα από τα οποία απολύονται εργαζόμενοι(ΕΚΠΑ,ΕΜΠ,ΑΠΘ) είναι και τα 3 πιο παραγωγικά για το κεφάλαιο.

Όλα αυτά δένουν με την υποβάθμιση του τομέα της υγείας με συγχωνεύσεις νοσοκομείων, απολύσεις γιατρών και το «εισιτήριο» των 25 ευρώ το νέο Νομοσχέδιο για το Τεχνικό και Γενικό Λύκειο που ήρθε για πρώτη φορά να φέρει ένα τόσο βαθιά ταξικό σχολείο-εξεταστικό κάτεργο με πανελλαδικές εξετάσεις και στις 3 τάξεις του. Το Νέο Λύκειο θα χωράει πολύ λιγότερους εκπαιδευτικούς, για αυτό κάνουν τις απολύσεις. Αλλά και διαφορετικούς εκπαιδευτικούς: Λοιδωρημένους, απαξιωμένους, χαμάληδες. Αποστερημένους από το εκπαιδευτικό τους έργο, υποταγμένους στην εκάστοτε εξουσία, τους άδικους νόμους της και τις απάνθρωπες αξίες της.

Γιατί δεν ανεχόμαστε πια να ζούμε σε μια κοινωνία που οι αγωνιστές (Παύλος Φύσσας) δολοφονούνται για τις ιδέες τους και για τις πράξεις τους από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής (είχε προηγηθεί η δολοφονική επίθεση κατά αφισοκολλητών του ΚΚΕ στο Πέραμα). Μπροστά στην προοπτική μιας νέας ανάτασης του κινήματος(μεγάλες απεργίες καθηγητών,διοικητικών υπαλλήλων, εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο), το σύστημα απάντησε με ένταση της φασιστικής, κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας την ίδια στιγμή που η κρατική καταστολή χτυπά την ίδια μας την πόρτα με τη δίωξη για τη συνδικαλιστική της δράση υπαλλήλου της σχολής μας και αγωνιστών συμφοιτητών μας από τη Φιλοσοφική, το ΕΜΠ, τη Γεωπονική και τη σχολή μας τη Νομική(για αναγραφή αντιφασιστικών συνθημάτων!

Με τη θεωρία των 2 άκρων, καταδικάζοντας αόριστα τη βία από όπου και αν προέρχεται επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στην ουσία τους φασίστες στη συνείδηση του κόσμου, αποκρύπτοντας την αλήθεια, ότι δηλαδή αποτελούν μια άλλη μορφή έκφρασης της πολιτικής κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ  ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ  Η αντιφασιστική πάλη πρέπει να ενταθεί, να μην αφεθεί στα χέρια της κυβέρνησης και των «θεσμών» του κράτους που εκτρέφουν και δημιουργούν το φασισμό, αλλά να γίνει σημαντική πλευρά της πάλης του εργατικού, νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος, στην πάλη του κατά των μνημονιών, της κυβέρνησης και της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου.

Γιατί Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ‘ρθει η σειρά μας. Δεν διακυβεύεται η εξεταστική μας  ή μια λίγο χειρότερη καθημερινότητα στις σπουδές μας. Διακυβεύεται αν αύριο θα μπορούμε να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε, αν θα εργαζόμαστε σαν σκλάβοι όταν θα κάνουμε διάλειμμα από την ανεργία, ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης, αν η κυβέρνηση και  η τρόικα θα μπορέσουν να ισοπεδώσουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα μας για χάρη των κερδών του κεφαλαίου. 

Οι δικηγόροι δεν εξαιρούνται φυσικά από το χρυσό κανόνα της εκμετάλλευσης. Μετά το πτυχίο τους, και αν έχουν καταφέρει οι φοιτητές νομικής να περάσουν από όλα τα ''φίλτρα'' των διαγραφών και των ''αξιολογήσεων'' που μας ετοιμάζουν, αν έχουν καταφέρει δηλαδή να βγουν σώοι από το πρώτο κόσκινο επιλογής, θα πρέπει να περάσουν από μερικά ακόμα. Χάρη στο Νέο Κώιδκα Δικηγόρων θα πρέπει να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις σε θέματα αναβαθμισμένης δυσκολίας (γιατί, πάνω από όλα, επικρατεί ''αξιοκρατία'', η ίδια αξιοκρατία που επικρατεί στο καπιταλιστικό σύστημα και στο κοινοβούλιο), και από αυτές τις εξετάσεις θα κόβονται όσοι δεν πέρασαν, μην μπορώντας έτσι να ασκήσουν δικηγορία.   Όσοι περνάμε ''στην επόμενη φάση'', μετά από τις διάφορες δοκιμασίες, οι νικητές δηλαδή, κερδίζουν επάξια μια θέση στον παράδεισο του δικηγορικού γραφείου όπου θα κάνουν δουλειές του ποδαριού, μέχρι και τα ψώνια στο αφεντικό τους με πάνω από 10 ώρες εργασίας (μια μικρή γεύση οι δοκιμαζόμενοι παίρνουν στην υποτιθέμενη δικηγορική ''άσκηση''). Επιπλέον, τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας των νέων δικηγόρων της Αθήνας έφτασε στο 44,92% για το πρώτο επτάμηνο του 2013 η συγκυβέρνηση παρέα με ΕΕ-ΔΝΤ προσπαθούν με κάθε μέσο και μέσα από το νέο Κώδικα Δικηγόρων να ενισχύσουν  τις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες και γραφεία. Ιδιαίτερα για τους νέους δικηγόρους οι επιλογές είναι δύο πια: είτε ανεργία είτε να γίνουν επισφαλείς υπαλληλίσκοι των 400 ευρώ.

Μαζί με τους Καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστήμιων που δε σκύβουν το κεφάλι! Προχωράνε σε έναν μεγάλο απεργιακό αγώνα όχι μόνο ενάντια στις απολύσεις αλλά και για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, για μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους. Είναι ένας αγώνας που μαζί με αυτόν των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαιτεί συστράτευση της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, του μαθητικού, του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος.

Είναι η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να βγει δυναμικά στο προσκήνιο, να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού κινήματος, και να βάλει φρένο για τα καλά τα σχέδιά τους!Να διαμηνύσουμε ότι δε θα δώσουμε ούτε 1 ευρώ για τις σπουδές μας, για τη στέγαση τη σίτιση και τα συγγράμματα. Οι συλλογικές μας διαδικασίες είναι το όπλο μας για να δώσουμε κι εμείς από το δικό μας μετερίζι μαζί με τους εργαζόμενους τη μάχη για δημόσια-δωρεάν παιδεία, δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου