Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Η δύναμη της ευθύνης ή τα τσιράκια του Σαμαρά;

 5 προτάσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Για να δούμε…

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πιστή στις αρχές και τα ιδανικά της έσπευσε μια μέρα πριν την ανακοίνωση του υπουργείου για το σχέδιο Αθηνά (όπως δηλώνει περήφανα και η ίδια) να δώσει στη δημοσιότητα 5 προτάσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Προτάσεις που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος βοηθούν τις προσπάθειες του υπουργείου και της κυβέρνησης να τσακίσουν κάθε ίχνος δημοσίας και δωρεάν παιδείας. Προτάσεις που αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά περίτρανα το ρολό της ΔΑΠ στις σχόλες, ως πίστη κυβερνητική παράταξη, εγγυήτρια της «ομαλότητας» και πραγματικός προπαγανδιστής  και υλοποίησης της επαίσχυντης πολιτικής που ακολουθούν υπουργείο παιδείας-κυβέρνηση-τρόικα. Μετά τη χυδαία στάση που κράτησε απέναντι στην καταπάτηση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και τις ανακοινώσεις περί «βίλλα ανομίας» , έρχεται πάλι να πρωτοστατήσει φωνάζοντας πλέον ξεκάθαρα υπέρ του ξεπουλήματος των σπουδών και των ζωών μας. Ονειρεύεται πανεπιστήμια και ΤΕΙ εναρμονισμένα πλήρως στα σχεδία των μνημονίων και των επιταγών της ΕΕ, με φοιτητές υπάκουους, «δούλους» στις απαιτήσεις τους.
Στη θέση 2, οι φωστήρες της ΔΑΠ παραπονιούνται για την ελλιπή σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά και την αποτυχία των Συμβουλίων Διοίκησης σε αυτό τον τομέα. Την ώρα που στο ΕΚΠΑ διοικούν κάθε λογής επιχειρηματίες και μανατζαρέοι,  η Nestle διοικεί τη Γεωπονική και ο Πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών το ΠΑΠΕΙ, η ΔΑΠ απαιτεί και άλλους ανθρώπους των επιχειρήσεων στις διοικήσεις.               
Στη θέση 4 μας ενημερώνουν για την ανάγκη σύνδεσης της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση. Αξιολόγηση με κριτήριο την παραπάνω θέση, δηλαδή το πόσο καλά το πανεπιστήμιο προσαρμόζεται στα μνημόνια και στις ανάγκες της αγοράς. Έτσι θα έρθουν να περικόψουν και άλλο τη χρηματοδότηση για να μας βγάλουν να ζητιανεύουμε χρήματα από το κράτος και τις επιχειρήσεις για να μείνει ανοιχτή η σχολή μας άλλη μια εβδομάδα. Με λίγα λόγια η αξιολόγηση που θέλει η ΔΑΠ και η κυβέρνηση για το πανεπιςτήμιο σημαίνει λουκέτο για δεκάδες σχολές και τμήματα. Οσες σχολές μείνουν ανοικτές θα περιμένουν χρηματοδότηση από τιςι επιχειρήσεις εφόσον το κράτος «δεν έχει σάλιο»…
Το αυταρχικό παραλήρημα της κυβέρνησης δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από το πλούσιο ρεπερτόριο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Στη θέση 4 πάλι μας ενημερώνει ότι, μιας και καταργήθηκε το άσυλο, μπορούν να δημιουργηθούν ομάδες φύλαξης των σχολών, υπό την εποπτεία της Αστυνομίας! Σχόλες κυριολεκτικά αστυνομοκρατούμενες! Αφού καταστρέφουν τα πανεπιστήμια και το μέλλον μας, πρέπει να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα σηκώνει κεφάλι! Μετά τις καταλήψεις σε κτήρια και τις απεργίες, έρχεται η σειρά των φοιτητών αφού αυτή η κυβέρνηση μόνο με την τρομοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει την εφαρμογή της πολιτικής της. Σύντομα όμως θα καταλάβουν ότι ούτε αυτό αρκεί.
 Η θέση 5 της ΔΑΠ είναι κλασική και αγαπημένη. Αναθεώρηση του άρθρου 16 και νόμιμη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αφού το 2007 τα σχέδια τους πήγαν άκλαυτα, ελπίζουν ότι η τωρινή στιβαρή κυβέρνηση θα τα καταφέρει εκεί που οι άλλοι έφαγαν το κεφάλι τους. Δεν τα έχουν υπολογίσει καλά βέβαια. Δεν ήταν η έλλειψη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης Καραμανλή αυτή που απέτρεψε την αναθεώρηση. Ήταν οι μεγάλοι αγώνες του φοιτητικού κινήματος και οι απεργίες καθηγητών και εργαζομένων που σταμάτησαν την αναθεώρηση τότε. Εκτοτε, υπουργεία και κυβερνήσεις, ακολουθώντας οδηγίες της Ε.Ε., εισήγαγαν τη αναγνώριση σε ΚΕΣ/ΚΕΚ/κλπ από την πίσω πόρτα με κριτήριο την «ισότητα προς τα κάτω» των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών.
           Η ΔΑΠ, μαζί με την αδελφή της δύναμη, την ΠΑΣΠ, διάλεξαν στρατόπεδο. Είναι με αυτούς που εξαθλιώνουν και τρομοκρατούν την κοινωνική πλειοψηφία. Είναι μαζί με την κυβέρνηση, τη Χρυσή Αυγή που πανηγυρίζει για την καταστολή, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μαζί με όλους αυτούς που επιβάλλουν μνημόνια, περικοπές και χαράτσια στους εργαζόμενους για να προσφέρουν ελαφρύνσεις και απαλλαγές στους λίγους, στο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις.  Ξεκάθαρα πλέον είναι μαζί με το Υπουργείο Παιδείας που καταργεί το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, που αναγκάζει τους φοιτητές να πληρώνουν για τις σπουδές τους για να βγουν τελικά άνεργοι και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα στην αγορά εργασίας!
Το φοιτητικό κίνημα θα τους πετάξει στο περιθώριο γιατί έχει συμμάχους του το άλλο στρατόπεδο, το σύνολο της πληττόμενης πλειοψηφίας. Αυτούς που κόπιασαν για δεκαετίες και σήμερα βλέπουν τις ζωές τους να θυσιάζονται για ένα χρέος και μια κρίση που δεν δημιούργησαν. Υπάρχει άλλος δρόμος! Είναι αυτός που θα ανοίξει από μαζικούς, ανατρεπτικούς αγώνες! Είναι αυτός που θα βαδίσουμε για να ανατρέψουμε το σφαγείο συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και να στείλουμε στο μουσείο της ιστορίας το τσιράκι τους τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου