Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων!



Επιστρέψαμε μόλις από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Όμως δεν επρόκειτο για ένα ήρεμο διάστημα. Ενώ η σχολή ήταν κλειστή άνοιξαν συγκεκριμένα και κρίσιμα ζητήματα για το πανεπιστήμιο που θα μας απασχολήσουν και θα μας θίξουν άμεσα. Αρχικά 2 μέρες πριν κλείσει η σχολή για Χριστούγεννα ορίστηκε να γίνει διαδικασία συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. Εμείς μαζί με φοιτητές από τους υπόλοιπους συλλόγους του ΕΚΠΑ ήμασταν εκεί για να παρακολουθήσουμε την πορεία της συζήτησης και να θέσουμε επί τάπητος τα κρίσιμα ζητήματα που διαπερνούν τους συλλόγους μας.

Όμως οι παρευρισκόμενοι καθηγητές, πρόεδροι σχολών μαζί με τον κοσμήτορα Τσινισιζέλη και τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Πελεγρίνη, δε μπόρεσαν, ή μάλλον δε θέλησαν να δώσουν μια σαφή απάντηση όσον αφορά τα πιο σημαντικά ζητήματα και κυρίαρχα το ζήτημα που έχει τεθεί επί τάπητος αυτή τη στιγμή και ακούει στο όνομα «σχέδιο Αθηνά».

Πρόκειται για το ζήτημα των συγχωνεύσεων σχολών ή ακόμη και των καταργήσεων τμημάτων που αποτελεί και σκέλος του Μνημονίου 3. Πιο συγκεκριμένα το πολυμήχανο αυτό σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση σχολών με «παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο» κάτι που όμως δεν είναι τόσο απλό όσο προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Το σχέδιο Αθηνά θα έχει ως αποτέλεσμα λόγω της συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων τη μείωση των εισακτέων φοιτητών (πράγμα που συμβαίνει και με την πρόσφατη συζήτηση για επαναφορά της βάσης του 10) και την απόλυση εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Ήδη μάλιστα γίνεται αυτό με την απόλυση διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα πανεπιστήμια. Θα ανοίξει το δρόμο επίσης για την υποβάθμιση των πτυχίων μας γιατί με τις συγχωνεύσεις ρευστοποιούνται τα γνωστικά αντικείμενα των σχολών μας οδηγώντας έτσι στην κατάργηση του ενιαίου πτυχίου μας και στην ατομική συλλογή προσόντων για το φάκελό μας! Και ας μη ξεχνάμε ότι συγχωνεύσεις σχολών σημαίνει λιγότερες σχολές… άρα λιγότερες ανάγκες προς χρηματοδότηση. Επομένως οι πόρτες για την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων ανοίγουν διάπλατα και ούτε εμείς δε μπορούμε να σκεφτούμε τι άλλο μας περιμένει.

Απέναντι σε όλα αυτά θέσαμε το σώμα της Συγκλήτου προ των ευθυνών της αλλά οι απαντήσεις που πήραμε μόνο ικανοποιητικές δεν ήταν. Κατ αρχήν τα μέλη της Συγκλήτου συζητούσαν για τη συγχώνευση π.χ. των σχολών ΕΜΜΕ και ΝΟΠΕ ή ΕΜΜΕ και παιδαγωγικού σα να πρόκειται για ρούχα που πρέπει να ταιριάξουν, αντιμετωπίζοντας ένα πραγματικό πρόβλημά μας με ελαφρά την καρδία. Επίσης ορίστηκε η συγχώνευση των σχολών Υγείας. Μας διαβεβαίωσαν και μας καθησύχασαν όμως ότι πρόκειται για καθαρά διοικητική συγχώνευση. Αλλά ήταν αδιάβαστοι μάλλον γιατί το σχέδιο Αθηνά άλλα προβλέπει, με αποτέλεσμα οι «αφελείς» καθηγητές μας στην ουσία να βάζουν βούτηρο στο ψωμί του Υπουργείου και των μεγαλεπίβολων σχεδίων του. Η διοικητική συγχώνευση των σχολών είναι η αρχή για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» και την υποβάθμιση του δημοσίου δωρεάν πανεπιστημίου και των πτυχίων μας.

Αυτή η συγχώνευση λοιπόν, την οποία όπως εκφράσαμε ξεκάθαρα στη Σύγκλητο της 20-12-12 δε θα δεχτούμε και δε θα νομιμοποιήσουμε για κανένα λόγο, την πραγματοποίησαν! Εντός των διακοπών διεξήχθη ξανά διαδικασία Συγκλήτου στις 27 Δεκέμβρη όπου μας ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούνται ήδη συγχωνεύσεις σχολών! Έτσι η Ιατρική, η Οδοντιατρική, η Νοσηλευτική θα αποτελούν πια τη «σχολή Υγείας», πιθανότατα θα συγχωνευτεί το ΜΙΘΕ με την ΕΜΜΕ, το παιδαγωγικό και τη Νηπιαγωγών ενώ οι σχολές της επαρχίας θα ενιαιοποιηθούν! Επίσης καθορίζεται ήδη από τώρα ο αριθμός των σχολών που θα κλείσουν όπως για παράδειγμα η σχολή κοινωνικής και πολιτικής εκπ[αίδευσης Πελοποννήσου και οι σχολές θεατρολογίας. Απόδειξη όλων αυτών είναι η ανακοίνωση ότι στο μηχανογραφικό του επόμενου χρόνου θα δηλώνονται λιγότερες σχολές. Το σχέδιο που είχαν ήδη στα χαρτιά άρχισε να μπαίνει τώρα και στα σκαριά όσο η σχολή είναι κλειστή, χωρίς τη δική μας αποδοχή και νομιμοποίηση. Και θα συνεχίσουν τις συγχωνεύσεις κι άλλων σχολών προχωρώντας και σε συγχωνεύσεις που δε μένουν μόνο στη διοίκηση αλλά επεκτείνονται και στα γνωστικά μας αντικείμενα! Αυθαίρετα λοιπόν μας επιβάλλουν ένα μέτρο που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον μας και του μέλλον του πανεπιστημίου.

Όλα αυτά φυσικά δεν είναι ξεκομμένα μεταξύ τους. Το σχέδιο «Αθηνά» με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις που προβλέπει συμπληρώνει το νόμο - Αρβανιτόπουλου και αποτελεί ένα ακόμη απότοκο της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι από την ευρωπαϊκή συνθήκη της Μπολόνια εισάγεται το στοιχείο της αξιολόγησης των ιδρυμάτων που με το σχέδιο Αθηνά η αξιολόγηση αποτελεί μέσο και κριτήριο για την απόφαση συγχώνευσης και κατάργησης σχολών.

Γι αυτό κι εμείς δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια !Το Υπουργείο μπορεί να κάνει σχέδια αλλά εμείς δε θα αφήσουμε κανένα σχέδιο και κανέναν νόμο να μπει ενάντια στα δικά μας συμφέροντα! Δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά» αλλά θα μείνουμε υπέρμαχοι των φοιτητικών μας δικαιωμάτων με κάθε τρόπο! Ενωμένοι σε ένα ενιαίο, δυνατό, μαζικό φοιτητικό κίνημα στο πλευρό των πληττόμενων εργαζόμενων στα πανεπιστήμια και μαζί με τα αγωνιζόμενα μέλη ΔΕΠ θα εναντιωθούμε πλήρως στο σχέδιο υποβάθμισης του πανεπιστημίου και του μέλλοντός μας! Ενωμένοι σε έναν αγώνα που θα φτάσει μέχρι τη νίκη μας και την ανατροπή τους!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου