Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Μέρες εξεταστικής


Μπορεί η σχολή να λειτουργεί μόνο για τις ανάγκες και τη διεξαγωγή της εξεταστικής, όμως τα προβλήματα δεν σταματούν. Ίσα ίσα που ειδικά όσον αφορά τη συγκεκριμένη εξεταστική αυτά παρουσιάζονται περισσότερα και πιο οξυμένα από ποτέ τόσο μέσα στη σχολή όσο και έξω από αυτή. Μάλιστα τα δύο αυτά επίπεδα διαπλέκονται εντονότατα.

Για του λόγου το αληθές, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην προ εξεταστικής περίοδο στην οποία το πρώτο έτος αναγκάστηκε να πληρώσει κώδικες, ενώ για μια ακόμα φορά δινόταν μόνο ένας τόμος για πολύτομα μαθήματα. Μην ξεχνάμε ακόμα πως θα πληρώνουμε εφεξής εμείς όλα τα βιβλία μας αν όχι από το προσεχές κιόλας εξάμηνο, σίγουρα με το νέο ακαδημαικό έτος, γιατί αυτό θέλει η τρόικα!!! Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα χρήματα που δαπανώνται συνολικά για την παιδεία στην Ελλάδα δεν είναι ούτε το 1/100 του συνολικού χρέους, στην αποπληρωμή του οποίου μας παραμυθιάζουν ότι πηγαίνουν.

Όμως αυτά είναι ήδη γνωστά. Το νέο της τρέχουσας εξεταστικής είναι το εξής: Για όσους «τυχερούς» ήταν τα προηγούμενα χρόνια εισαχθέντες και έλαβαν δωρεάν τον Αστικό Κώδικα σε αυτή την εξεταστική κατά την ώρα της εξέτασης οι επιτηρητές επέμεναν έντονα ότι οι Αστικοί Κώδικες που όλως τυχαίως δόθηκαν δωρεάν τα προηγούμενα χρόνια είναι ακατάλληλοι!  Κι αυτό γιατί σε αυτούς αναγράφεται η νομολογία και άρα είναι... σχολιασμένοι! Προφάσεις εν αμαρτίαις δηλαδή καθώς το αποτέλεσμα είναι ότι πρέπει να αγοράσουμε «ασχολίαστους» κώδικες, αλλιώς θα γράφουμε χωρίς κώδικα! Αυτό εμείς όμως δε θα το αφήσουμε ασχολίαστο! Εκβιαστικά θέτουν εν μέσω εξεταστικής το δίλλημα «ή πληρώνεις τον κώδικα, ή δίνεις χωρίς αυτόν», που σημαίνει πρακτικά πως δεν έχεις καμία πιθανότητα να περάσεις το μάθημα!

Παράλληλα με μόνο όπλο τον αυταρχισμό και την επιβολή μας καταστέλλουν ώστε να περάσουν τα σχέδια τους χωρίς εμείς να σηκώσουμε κεφάλι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ξυλοδαρμός φοιτητή από αστυνομικές δυνάμεις της ομάδας Δίας με την παράλληλη καταπάτηση του ασύλου και την εισοδό τους στο ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη! Κι αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά συνέχεια της προσπάθειας για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου προκειμένου να σταματήσουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν κέντρα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και προάσπισης των φοιτητικών και λαϊκών αγώνων. Το φοιτητικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα όμως πρέπει να τους χαλάσει τα σχέδια. Θα υπερασπιστεί και θα κατοχυρώσει το άσυλο στην πράξη!

Ακόμα ένα δείγμα του αυταρχισμού της κυβέρνησης αποτελεί και η επίθεση ενάντια στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας που δείχνει σημάδια πανικού μπροστά στις όλο και πιο μαχητικές λαϊκές αντιδράσεις, στην δολοφονική πολιτική της.

Απέναντι στην αντιδραστική πολιτική Κυβερνήσεων–ΕΕ που διαλύει το παρόν και προετοιμάζει ένα εφιαλτικό μέλλον, καταστρατηγώντας τα σύγχρονα δικαιώματα σε εκπαίδευση και εργασία προβάλλει η ανάγκη για ενα φοιτητικό κίνημα  που θα παλεύει ενάντια στην καταστρατήγηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και στον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. 

Θα γίνουμε η γενιά που θα παλέψει για το δικαίωμά της να σπουδάσει, για το δικαίωμά της να εργαστεί, για το δικαίωμά της να μην αφήσει τον χώρο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αυτός  ο αγώνας του Φοιτητικού θα πρέπει να ενοποιηθεί με τον ηρωικό αγώνα του εργατικού, λαϊκού κινήματος ενάντια στα νέα μέτρα και το σφαγείο Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου