Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

22 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ν.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ


Φέτος συμπληρώνονται 22 χρόνια από τις 8 Γενάρη 1991, όταν δολοφονήθηκε στην Πάτρα ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας. Μέλος του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο), μαθηματικός, 38 ετών, αγωνιστής εκπαιδευτικός. 

Μια πολιτική δολοφονία μέσα στη φλόγα της εξέγερσης και του κινήματος του 1990-91, με τις μαζικές καταλήψεις και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια, ένα ακόμα μεγαλειώδες κίνημα ενάντια στην συντηρητική αντεργατική πολιτική.

Ο τότε υπουργός παδείας Β.Κοντογιαννόπουλος(κυβέρνηση Ν.Δ.) καταθέτει το Νοέμβρη του 1990 ένα αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο που προβλέπει σειρά αλλαγών για το σχολείο και το πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές αντιδρούν στις προτεινόμενες μεταρυθμίσεις και καλούν σε γενικές συνελεύσεις.Ως τις αρχές Δεκέμβρη τα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ βρισκονται υπό κατάληψη. Εκατοντάδες γυμνάσια και λύκεια βρίσκονται επίσης σε κατάληψη. Καθημερινά γίνονται πορείες και διαδηλώσεις με ένα αίτημα «θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία». Η μαθητική εξέγερση υπερβαίνει τα εσκαμμένα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση. Αρνείται ολοκληρωτικά άλλη μια σκοταδιστική «μεταρρύθμιση» στην παιδεία που προωθεί ο τότε υπουργός παιδείας Κοντογιαννόπουλος. Αλληλεγγύη στον αγώνα των μαθητών εκφράζουν μέσα από κοινή συνέντευξη τύπου οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΔΟΕ - ΟΛΜΕ - ΟΙΕΛΕ.

Το υπουργείο αδυνατώντας να ελέγξει την κατάσταση επιλέγει τον δρόμο της καταστολής και τη συνεργασία με το παρακράτος. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του νομάρχη Αχαίας: «Οι καταλήψεις των σχολείων είναι παράνομες, ενώ οι ανακαταλήψεις τους από τους πολίτες της Πάτρας νόμιμες. Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα, οι πολίτες της Πάτρας όμως μπορούν.» Τον ρόλο των «πολιτών της Πάτρας» αναλαμβάνει ο τοπικός μηχανισμός κρούσης της ΟΝΝΕΔ με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και τότε δημοτικό σύμβουλο Γ.Καλαμπόκα, τον συνεργάτη της ασφάλειας Α. Μαραγκό και τον Σ.Σπίνο. Το βράδυ της Τρίτης 8/1 ομάδα κρούσης της ΟΝΝΕΔ καταφθάνει στο 3ο Λύκειο Πάτρας με στόχο την ανακατάληψή του.Στην περιφρούρηση του σχολείου εκτός από μαθητές συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της τοπικής ΕΛΜΕ. Ένας απ’ αυτούς και ο Νίκος Τεμπονέρας  ομάδα κρούσης επιτίθεται σε όσους προσπαθούν να προασπίσουν την κατάληψη και να προστατέψουν τους μαθητές. Ο Ν.Τεμπονέρας τραυματίζεται θανάσιμα στο κεφάλι από τον Γ.Καλαμπόκα, με λοστάρι, μπροστά στην πόρτα του σχολείου του, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους μαθητές του . Ο ιατροδικαστής Α. Μάζας δηλώνει: «Πρόκειται για συνειδητή δολοφονική ενέργεια. Δηλαδή ο δράστης αποσκοπούσε στο φόνο και όχι απλά στον τραυματισμό του θύματος.»

         Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου. Ταυτίστηκε με ένα κίνημα και μια ολόκληρη γενιά αγωνιστών.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και θα ζει στους αγώνες μας. Θα εκδικείται σε κάθε μάχη ενάντια στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική, σε κάθε προσπάθεια για την ανατροπή των νόμων και της κοινωνίας του κέρδους και της αγοράς. Είναι παρών στις νέες γενιές. Βαδίζει μαζί μας σε κάθε πορεία, απεργία, συνέλευση, κατάληψη. Με Πέτρουλα-Λαμπράκη μας οδηγεί. Σήμερα εμπνέει τους αγώνες των εγαζόμενων και της νεολαίας ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για την παιδεία , ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου που διαλύουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου