Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

 Συνάδελφοι! Πριν λίγες μέρες, με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η συγκυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ  με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ ψηφίζει το νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων που έρχεται να  εδραιώσει τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα και να διαλύσει οποιαδήποτε τελευταία δημόσια παροχή έχει απομείνει. Η σύγχρονη πραγματικότητα-σφαγείο που ορίζουν κυβέρνηση και ΕΕ είναι ανεργία (πάνω από 1.000.000 άνεργοι), εφεδρεία και στην καλύτερη των περιπτώσεων δουλειά μαύρη, ανασφάλιστη, με μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια. Πλέον ακόμα και ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την κυβέρνηση, ενώ καταργείται η συλλογική διαπραγμάτευση. Αποτέλεσμα οι μισθοί στα κατώτατα επίπεδα θα παραμείνουν καθηλωμένοι στα 585 ή και 510 ευρώ (μικτά πάντα) για τους νέους. Όχι μόνο δεν προβλέπεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, αλλά θα μειώνονται διαρκώς (και μονομερώς) ‘’λόγω υψηλής ανεργίας’’ και για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. 

Εύκολα μπορούμε να στρέψουμε το κεφάλι αλλού. Τι μας νοιάζουν όλα αυτά; Τι μας νοιάζει αν πετσοκόβονται μισθοί-συντάξεις, αν θερίζει η ανεργία; Ας πάρουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πτυχίο μας και μετά θα βρούμε μια άκρη…

Πριν βιαστούμε να τα πούμε αυτά, ας σκεφθούμε μερικά πράγματα. Ας θυμηθούμε τις εκκλήσεις των Πρετεντέρηδων που αμείβονται με εκατό και διακόσιες χιλιάδες ευρώ το μήνα και μας καλούσαν να κάνουμε θυσίες για ένα-δύο χρόνια μέχρι να αρχίσει η ανάπτυξη. Φάνηκε ότι η πολιτική που υπερασπίζονταν πλήττει κάθε εργαζόμενο και κάθε νέο που ψάχνει για δουλειά. Φάνηκε ότι η μόνη «συντεχνία» είναι η κυβέρνηση, η τρόικα και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ντόπιοι και ξένοι, οι οποίοι κερδίζουν από την πολιτική που ισοπεδώνει τους μισθούς και ιδιωτικοποιεί τα πάντα. 

Για εμάς, όλη αυτή η κατάσταση στην κοινωνία δεν είναι άσχετη με το τι επιδιώκει ο νόμος Διαμαντοπούλου και γενικά η μνημονιακή πολιτική για τα πανεπιστήμια. Οι ίδιοι είναι που μας κόβουν τα βιβλία και ξεπουλάνε τις σχολές και μετά τα βάζουν με τους διοικητικούς υπαλλήλους που απεργούν και τον κάθε εργαζόμενο μέσα στα πανεπιστήμια, ότι δήθεν αυτός φταίει για τα προβλήματα των ιδρυμάτων. Το υπουργείο, η κυβέρνηση, η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατάζουν με απολύσεις και την ίδια στιγμή μας μιλάνε για το «σύγχρονο πανεπιστήμιο».

Όμως τι σημαίνει για εμάς αυτό το «σύγχρονο πανεπιστήμιο» και τι είναι αυτά τα Συμβούλια Διοίκησης για τα οποία έχει γίνει τόσος λόγος τον τελευταίο καιρό;;; Με απλά λόγια, όλα αυτά σημαίνουν για εμάς ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΠΤΥΧΙΑ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΑ, διαβατήριο για μία ζωή χωρίς διακαιώματα, χωρίς ελπίδα, ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ. Επιπλέον τα Συμβούλια έρχονται να κλείσουν τμήματα και σχολές που δεν ενδιαφέρουν την αγορά, πράγμα που ήδη συμβαίνει μερικά χιλιόμετρα μακριά μας, στο Πάντειο.

Συνάδελφοι! Απέναντι στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εμείς θα σηκώσουμε το ανάστημά μας! Γιατί το μέλλον τους δεν μας χωράει! Με κοινό αγώνα με όποιον πλήττεται, με πάλη ενάντια σε κυβέρνηση-τρόικα, θα βγάλουμε αυτούς στην ανεργία! Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τη μάχη για δημόσια-δωρεάν παιδεία, δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια κόντρα στο πανεπιστήμιο της αγοράς και των απολύσεων, κόντρα στην κοινωνία σφαγείο που ετοιμάζουν! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου