Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Συγγράμμα πλέον...απο τον Αι Βασίλη...


Ο χειμώνας μπήκε πλέον αλλά όχι με το δεξί. Αντίθετα έφερε μαζί του ένα σωρό νέα μέτρα, μέτρα που περιλαμβάνονται στο νεοψηφισθέν Μνημόνιο 3 και που καλούν τον ελληνικό λαό να βάλει κι άλλο το χέρι στη τσέπη. Εν ολίγοις περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις επιβάλλονται με παράλληλη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, περιλμβάνεται μια ξεκάθαρη επίθεση απένταντι στα εργασιακά δικαιώματα με απολύσεις  ενώ πλήττεται και η δημόσια υγεία με συγχωνεύσεις- κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων. Είναι φανερό πως σήμερα διαμορφώνονται ξεκάθαρα δύο στρατόπεδα που είναι έτοιμα να συγκρουστούν μεταξύ τους.Από τη μία η νεολαία και οι εργαζόμενοι που ζητούν μία αξιοπρεπή ζωή, δουλειά με δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες και από την άλλη το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές που είναι έτοιμοι να τσακίσουν οποιονδήποτε στον διάβα τους προκειμένου να κερδοφορήσουν.

         Από αυτόν τον παροξυσμό μέτρων δε θα μπορούσε να ξεφύγει η εκπαίδευση. Το ίδιο το Μνημόνιο προβλέπει και επιτάσσει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων στην εκπαίδευση που αν τυχόν δεν εφαρμοστούν τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της παύσης χρηματοδότησης!ποια είναι αυτά τα μέτρα; Οπωσδήποτε επιβάλλεται η εκλογή Συμβουλίων Ιδρύματος  ενώ αντίστοιχα συγχωνεύσεις και/ή κλείσιμο σχολών πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2013! Παράλληλα, πραγματοποιείται ήδη από αυτό το ακαδημαϊκό έτος η περικοπή βασικότατων φοιτητικών παροχών. Πρώτο κρούσμα η εισαγωγή οικονομικού κριτηρίου στη σίτιση που προϊδεάζει ήδη για την πλήρη στέρηση της εν λόγω παροχής. Δεύτερο πλήγμα... η περιβοήτη και επικείμενη περικοπή συγγραμμάτων.

         The story so far...
         Από πέρσι μπαίνοντας στη Νομική Σχολή δηλώναμε ηλεκτρονικά και παίρναμε μια σειρά συγγραμμάτων. Ίσως όμως δε γνωρίζαμε ότι οι προηγούμενοι από εμάς δεν έπαιρναν μόνο αυτά! Ενώ λίγα χρόνια πριν οι συμφοιτητές μας είχαν δικαίωμα να λάβουν όλα τα απαιτούμενα συγγράμματα από πέρσι σταμάτησαν να δίνονται πρακτικά.. Μικρό το κακό; Κάπως είπαμε ότι θα τα βγάλουμε πέρα, με φωτοτυπίες, σημειώσεις, παρακολουθήσεις. Όμως από φέτος ήδη οι κώδικες αποτελούν δικό μας έξοδο. Και όσον αφορά τα πολύτομα βιβλία, μάλλον πρέπει να τα πούμε μονότομα καθώς μόνο ο ένας τόμος είναι πλέον δωρεάν. Με τα πολλά οι περικοπές ξεκίνησαν και θα συνεχίσουν. Από το εαρινό εξάμηνο ας μη περιμένουμε και πολλά! Υπάρχει ήδη απόφαση ότι κανένα σύγγραμμα δε θα διανεμηθεί δωρεάν. Μικρό το κακό; Δε νομίζω...

           Numbers talking...
·1ο έτος σύγγραμμα Δημητρόπουλου “Σύστημα Συνταγματικού Δικαίου” τιμή 120 ευρώ.

·2ο έτος “Επιτομή Γενικού Ενοχικού Δικαίου” του Σταθόπουλου τιμή 58  ευρώ και “Εγχειρίδιο Εμπράγματου Δικαίου” του Γεωργιάδη, τιμή 72 ευρώ

·Ας μην επεκταθούμε σε μεγαλύτερα έτη όπου οι δικονομίες αγγίζουν ποσά άνω των 100 ευρώ.
Να τι θα χρειάζεται ένας φοιτητής τον 21ο αιώνα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του!!!

Είναι φανερό ότι πλέον εντείνεται η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, σε μία κατεύθυνση να ξεπεραστεί η κρίση του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζόμενων και της νεολαίας.Τα αποθεματικά των πανεπιστημίων κουρεύτηκαν με το PSI κατά 50% και πλέον όπως φαίνεται τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων σε αυτά., την ίδια ώρα που δίνονται υπέρογκα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στους τόκους , στην ενίσχυση στων πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων και στα συμφέροντα που αυτές εξυπηρετούν.

Στο πρόβλημα των κομμένων συγγραμμάτων υπάρχουν διάφορες λύσεις, άλλες πρόσκαιρες και ατελέσφορες, άλλες συλλογικές, διαρκείς, αγωνιστικές, αποτελεσματικές. Ακόμη κι αν οι εκδόσεις Σάκκουλα κάνουν εκπτώσεις 10 % στα συγγράμματα και στους κώδικες χρυσώνοντας μας το χάπι με φοιτητικές τιμές το πρόβλημα των επι πληρωμή συγγραμμάτων παραμένει. Καμία ΔΑΠ και κανένα e-book όμως δε μπορεί να αποτελέσει πραγματική λύση.  Ίσα ίσα που η καθεστωτική αυτή παράταξη αποπροσανατολίζει τους φοιτητές από τα πραγματικά προβλήματα και εν τέλει με την απαθή στάση της συμβάλλει αν όχι επικροτεί την υλοποίηση όσων μας θίγουν. Ακόμη και αν περνάμε καλά στα πάρτυ, βρίσκουμε έτοιμες σημειώσεις και πάντα πρόθυμους “φίλους” ο ατομικός δρόμος της ΔΑΠ βγάζει πλέον σε αδιέξοδο.

Απάντηση στο ατομικά αδιέξοδα καθενός μας είναι οι συλλογικοί μας αγώνες. Γι αυτό εμείς προσπαθούμε να εξασφαλίσούμε για το σύνολο των φοιτητών ό, τι μέχρι τώρα αποτελούσε δικαίωμά μας. Γι'αυτό και με κάθε τρόπο υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας και αντιτασσόμαστε σε όποιον τα πλήττει. Ήδη κάποιοι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ μεταξύ αυτών και το Πολιτικό Νομικής προέβησαν σε κινητοποίηση και κατάληψη του τυπογραφείου του ΕΚΠΑ προκειμένου να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να τυπώσουμε εμείς τα συγγράμματά μας.Οποιος καθηγητής μας εμποδίσει να τυπώσουμε τα συγγράμματά μας λόγω πνευματικών δικαιωμάτων θα μας βρει απέναντί του!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Γι αυτό αγωνιζόμαστε κι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Δε θα δεχτούμε κανένα σύγγραμμα κομμένο, δε θα δεχτούμε κανέναν να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου