Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Για το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής


Καφενείο με σπόνσορα-καφετζή  τον πρύτανη ή ζωντανή κατάληψη-στέκι του φοιτητικού συλλόγου;


Τον τελευταίο ένα μήνα έχει καταληφθεί από φοιτητές και συλλογικότητες της Νομικής, μεταξύ των οποίων και η ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ – ΕΑΑΚ, ο χώρος στον οποίο στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα ιδιωτικό κυλικείο. Η κατάληψη του χώρου και η προσπάθεια μετατροπής του σε Στέκι των Φοιτητικών Συλλόγων της ΝΟΠΕ, ακυρώνει στην πράξη τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί ένα προηγούμενο διάστημα με σκοπό την ανάδειξη νέου πλειοδότη – ενοικιαστή του χώρου του κυλικείου. Η στήριξη του εγχειρήματος και η προσπάθεια εμπλοκής σε αυτό όλο και περισσότερων μελών των Φοιτητικών Συλλόγων της ΝΟΠΕ είναι η απάντηση, σε συνθήκες βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης, στη φτωχοποίηση του λαού και της νεολαίας και στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση η οποία καταργεί το δημόσιο-δωρεάν πανεπιστήμιο. Είναι η προσπάθεια οικοδόμησης εκείνων των δομών αλληλεγγύης για την άμεση ανακούφιση της πληττόμενης πλειοψηφίας με την συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων που πλήττονται από την κρίση. Αυτή  η προσπάθεια συνοψίζεται στο εξής: αλληλεγγύη από εμάς για εμάς! Αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια βέβαια όχι για να δίνεται η ψευδαίσθηση της επιβίωσης μέσα σε συνθήκες φτώχειας και ανασφάλειας, αλλά που θα βάζουν ως στόχο την ανατροπή αυτής της εφιαλτικής κατάστασης δίνοντας τη δύναμη στους αγωνιζόμενους να σταθούν στα πόδια τους.

Ως μέλη του φοιτητικού συλλόγου Νομικής και της ΕΑΑΚ μαζί με το σύλλογό μας παλεύουμε ιστορικά για δημόσια - δωρεάν παιδεία, σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και αυτό παραμένει πάντοτε χωρίς αμφιταλαντεύσεις πρώτη μας προτεραιότητα. Παλεύουμε ώστε το πανεπιστήμιο να βρίσκεται στα χέρια των φοιτητών, και να λειτουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες τους και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων. Συνεπώς η προσπάθεια για αυτοδιαχείριση του κυλικείου δεν νοείται για εμάς εκτός αυτού του πολιτικού πλαισίου πάλης. Διαφορετικά θα είναι ξεκομμένη από τα πραγματικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές. Τέλος, η κατάληψη του κυλικείου και η αυτοδιαχείριση του ανοίγει δρόμους για ένα πολιτικό – πολιτιστικό πρότυπο, κόντρα στις κυρίαρχες και κατεστημένες αντιλήψεις και πολιτικές – πολιτιστικές πρακτικές. Το κυλικείο φιλοδοξούμε να γίνει ένα ζωντανό «πολιτικό καφενείο», χώρος πρωτότυπης πολιτικής ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών. Με προβολές ταινιών, φιλοξενία καλλιτεχνών, παρουσιάσεις βιβλίων, διεξαγωγή συζητήσεων κλπ.


Τα πράγματα όμως φαίνεται να παίρνουν μια αρκετά διαφορετική τροπή…

Εξαρχής, ξεκάθαρη πρόθεσή μας ήταν η υπόθεση του κυλικείου να γίνει υπόθεση των φοιτητών . Η ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ – ΕΑΑΚ πρότεινε επανειλημμένως και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και στη «συνέλευση του κυλικείου» την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης για το ζήτημα του κυλικείου. Για διάφορους λόγους δεν κατέστη εφικτό να διεξαχθεί Γενική Συνέλευση. Παράλληλα, στην ημερήσια διάταξη της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ στα «ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ» εμφανίστηκε η εξής ανακοίνωση: «Σχετικά με το αίτημα φοιτητών για τη δημιουργία κοινωνικού καφενείου στο κτήριο της Νομικής». Ακολούθως, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης, ενώ ένα προηγούμενο χρονικό οι ακαδημαϊκές αρχές του ΕΚΠΑ διάστημα παρουσιάζονταν μέσα από τις επιστολικές απειλές του Κοσμήτορα Τσινισιζέλη αρνητικά διακείμενες στο εγχείρημα και απειλούσαν συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη, σε εκπομπή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ φάνηκε με δηλώσεις του να στηρίζει την αυτοδιαχείριση του κυλικείου. Για του λόγου το αληθές την επομένη, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου με το ζήτημα του κυλικείου να συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, ο Πρύτανης εγκωμίασε με πλέον διθυραμβικά σχόλια την κατάληψη του κυλικείου. Η Σύγκλητος εν τέλει αποφάσισε «την εγκατάσταση του κοινωνικού καφενείου στο κτήριο της Νομικής Σχολής, το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κοσμητείας». Αλλού αναφέρεται: «Η Σύγκλητος εξουσιοδότησε τον Πρύτανη να εξετάσει και να θεσπίσει, σε συνεργασία με εκπροσώπους του κοινωνικου καφενείου, τους όρους λειτουργίας του…» και η ακροτελεύτια πρόταση της ανακοίνωσης: «Το κοινωνικό καφενείο, εφόσον διαμορφωθεί, θα τελεί υπό την εποπτεία της Πρυτανείας».

Εμεις διαφωνούμε με τις τοποθετήσεις που έγιναν στη Σύγκλητο, γιατί είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε λογική συνδιαχείρισης με τις πρυτανικές αρχές, με εκείνες δηλαδή τις αρχές που όπως είναι γνωστό τοις πάσοι, στηρίζουν ξεκάθαρα τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ μέσα στα πανεπιστήμια και συναινούν στη διάλυση της δημόσιας-δωρεάν παιδείας. Γι’ αυτό το λόγο καταδικάζουμε απερίφραστα την απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου να ασκεί εποπτικό έλεγχο στο κυλικείο καθώς και την επιδοκιμαστική στάση της ΑΡ.ΕΝ προς την απόφαση αυτή. Αναρωτιόμαστε πραγματικά, πώς ακριβώς πιστεύει η ΑΡ.ΕΝ ότι η απόφαση αυτή συμβάλλει στην ενίσχυση των κινηματικών διεργασιών του συλλόγου και της αγωνιστικής παρουσίας του; Η δική μας άποψη είναι πως μια τέτοια διαχειριστική πρόταση το ακριβώς αντίθετο πετυχαίνει, δηλαδή την υποταγή και την ενσωμάτωση του φοιτητικού συλλόγου στις ορέξεις του υπουργείου και της κυβέρνησης. Εν τέλει προκύπτει από τα παραπάνω ένα ζήτημα όσον αφορά τη σχέση που διαμορφώνεται και που τελικά θα αποκρυσταλωθεί ανάμεσα στο κυλικείο και τις ακαδημαικές αρχές, χωρίς σε όλα αυτά να εμπλέκεται ακόμη συνολικά ο φοιτητικός σύλλογος. Αφορμόμενοι τέλος από μία ακόμη προβληματική που παρουσιάστηκε στη Σύγκλητο, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να τοποθετείται προνομιακά εξ’ ονόματος του κυλικείου αλλά και ζητημάτων που άπτονται του φοιτητικού συλλόγου, αντίθετα επιδιώκουμε να έχει λόγο ο κάθε φοιτητής που βλέπει τον εαυτό του μέσα στο εγχείρημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση για να μπαίνουν και τα πράγματα σε μια σειρά:

1.      Εμείς αντιμετωπίζουμε το κυλικείο ως ένα εγχείρημα που απαντά στις ανάγκες των φοιτητών για φθηνό καφέ και εναλλακτική πολιτικοποίηση - ψυχαγωγία.
2.      Θέλουμε το κυλικείο, όπως και κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής, να τεθεί υπό δημοκρατικό - φοιτητικό έλεγχο. Δεν θα αφήσουμε καμία πρυτανική αρχή να ασκεί εποπτεία στο κυλικείο.
3.       Η λειτουργία του πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια της δημόσιας - δωρεάν σίτισης. Να προχωρήσει το ΕΚΠΑ σε προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων που θα εργαζόνται σε αυτό. Δεν μας καλύπτει ο «εθελοντισμός-χαρτζιλίκι» σε φοιτητές. Φυσικά φοιτητές θα μπορούν να συνεισφέρουν στις εργασίες του κυλικείου αλλά χωρίς οποιουδήποτε είδους αμοιβή.
4.      Γι’αυτό κάθε προσπάθεια διεξαγωγής διαγωνισμού για την ανάθεση του κυλικείου σε ιδιώτη θα μας βρει απέναντί τους, καθώς είναι πάγιο αίτημα του φοιτητικού συλλόγου νομικής η απομάκρυνση των επιχειρήσεων από τις σχολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου