Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ!



«Την άποψη σας να τη βράσουμε. Η ανεργία, πληγή και παιδεμός του τόπου, θα λείψει όταν βγείτε εσείς στην ανεργία»          
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Η ανεργία σκαρφαλώνει κάθε μήνα φτάνοντας στο 17,5% στα επίσημα στοιχεία, με τους άνεργους να ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο. Από το Σεπτέμβρη του 2010 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2012 οι νέοι άνεργοι αυξήθηκαν δραματικά, ενώ κάθε μήνα περίπου 20.000 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους.. Το μέλλον προμηνύεται μαύρο με τις επιχειρήσεις να απολύουν συνεχώς, ενώ ο προϋπολογισμός της φτώχειας και της εξαθλίωσης που από κοινού αποφάσισαν Κυβέρνηση και Τρόικα, θα εκτινάξει τον αριθμό των απολύσεων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
                Η σύγχρονη πραγματικότητα – σφαγείο  που επιβάλλουν Κυβέρνηση και ΕΕ είναι ανεργία, εφεδρεία και στην καλύτερη των περιπτώσεων δουλειά μαύρη, ανασφάλιστη, με μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια. Ήδη η Κυβέρνηση με την Τρόικα έχουν συμφωνήσει να γίνουν 150 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα την επόμενη τριετία ενώ θέλουν να αφήσουν τα πανεπιστήμια με το 1/3 των εργαζόμενων από σήμερα. Αυτό σημαίνει χιλιάδες άνθρωποι κάθε μήνα από δω και πέρα θα χάνουν τη δουλειά τους. Ήδη ετοιμάζονται να απολύσουν 135 εργαζόμενους μόνο στο ΕΚΠΑ.
                Παράλληλα, σε μια σειρά από σχολές του ΕΚΠΑ – συμπεριλαμβανομένης της Νομικής Σχολής – πριν ακόμα την οριστική κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων από το εαρινό εξάμηνο της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, οι περικοπές συγγραμμάτων αναγκάζουν τους φοιτητές να βάλουν για μια ακόμη φορά τον χέρι στην τσέπη τους (ή των οικογενειών τους) για να χρυσοπληρώσουν επιστημονικά εγχειρίδια απαραίτητα για την εκπαιδευτική διαδικασία και την εξεταστική. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη Νομική Σχολή: οι πρωτοετείς φοιτητές δεν έχουν λάβει και ούτε πρόκειται να λάβουν ΑΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ και ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Ακόμα, τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται και στην σίτιση των φοιτητών διαφόρων σχολών του ΕΚΠΑ, όπως και της Νομικής Σχολής. Θα το πούμε για πολλοστή φορά:  η σίτιση των φοιτητών πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν. Απαιτούμε ποιοτική και υγιεινή σίτιση για όλους τους φοιτητές.


Γιατί μας ενδιαφέρουν όλα αυτά;
                Εύκολα μπορούμε να στρέψουμε το κεφάλι αλλού. Τι μας νοιάζουν οι απολυμένοι όταν εμείς δυσκολευόμαστε να βρούμε δουλειά; Τι μας νοιάζει αν απολύονται μερικοί «τεμπέληδες» δημόσιοι υπάλληλοι; Τι μας νοιάζει ο αγώνας μιας «συντεχνίας»; Πριν βιαστούμε να τα πούμε αυτά, ας σκεφθούμε μερικά πράγματα. Ας θυμηθούμε τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ το 2010 ότι «θα πληγούν μόνον οι ιδιωτικοί υπάλληλοι». Ας θυμηθούμε τις εκκλήσεις των Πρετεντέρηδων που αμείβονται με πολλές χιλιάδες ευρώ το μήνα και μας καλούσαν να κάνουμε θυσίες για ένα-δύο χρόνια μέχρι να αρχίσει η ανάπτυξη. Φάνηκε ότι η πολιτική που υπερασπίζονταν πλήττει κάθε εργαζόμενο και κάθε νέο που ψάχνει για δουλειά ή σπουδάζει για να βρει στο μέλλον. Φάνηκε ότι η μόνη «συντεχνία» είναι η Κυβέρνηση, η Τρόικα και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ντόπιοι και ξένοι, οι οποίοι κερδίζουν από την πολιτική που ισοπεδώνει τους μισθούς και ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Μα πάνω από όλα, πριν κατηγορήσουμε τους «βολεμένους» δημόσιους υπάλληλους, να σκεφθούμε τι και ποιόν εξυπηρετούν οι απολύσεις τους. Για εμάς, το σχέδιο των απολύσεων δεν είναι άσχετο με το τι επιδιώκουν οι νόμοι Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου και γενικά η κυρίαρχη πολιτική για τα πανεπιστήμια. Οι ίδιοι είναι που μας κόβουν τα βιβλία και ξεπουλάνε τις σχολές και μετά τα βάζουν με τους διοικητικούς και τον κάθε εργαζόμενο μέσα στα πανεπιστήμια ότι δήθεν αυτός φταίει για τα προβλήματα των Ιδρυμάτων. Το Υπουργείο, η Κυβέρνηση, η Τρόικα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατάζουν απολύσεις και την ίδια στιγμή μας μιλάνε για το «σύγχρονο πανεπιστήμιο».

Φαίνεται πλέον τι είναι το «σύγχρονο πανεπιστήμιο»
                 Είναι το πανεπιστήμιο που θα έχει εργαζόμενους και καθηγητές που θα στενάζουν κάτω από το βάρος της φτώχειας και της απόλυσης, πλήρως εκτεθειμένους στις ορέξεις των νέων διοικήσεων και της Κυβέρνησης. Για τους φοιτητές «οραματίζονται» τα κομμένα συγγράμματα, τα νοίκια στις εστίες και τα δίδακτρα∙ ήδη αποκλείουν πολλούς από εμάς από τις σπουδές μας. Οι απολύσεις και οι μισθοί πείνας των 400 ευρώ είναι εικόνα από το δικό μας μέλλον. Και όλα αυτά σε μία συγκυρία όπου τα Ιδρύματα καταρτίζουν προϋπολογισμούς που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες των σχολών, όταν ο προϋπολογισμός για την παιδεία είναι πιο συρρικνωμένος από ποτέ  και η Κυβέρνηση αυξάνει τα κονδύλια για τις τράπεζες και μειώνει τη φορολογία για τις μεγάλες επιχειρήσεις.  Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο «φιλόξενο» μονάχα για τις επιχειρήσεις, τους εργολάβους και τους μεγαλοκαθηγητάδες. Είναι το Πανεπιστήμιο της εργασιακής ζούγκλας, του ξεζουμίσματος των φοιτητών προκειμένου να καλύπτουν αυτοί και οι οικογένειές τους το κόστος σπουδών. Και ενώ αυτό είναι το σχέδιο τους, τολμάνε να μιλάνε για «εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες» και «εξορθολογισμό». Τη στιγμή που η απόλυση 130 και βάλε εργαζόμενων του ΕΚΠΑ θα παραλύσει κάθε προσφερόμενη υπηρεσία (γραμματείες, βιβλιοθήκες, εργαστήρια κλπ) μας μιλούν για «αναγκαίο ξεκαθάρισμα». Αναγκαίο, φυσικά, μόνο για τους εργολάβους που θα έρθουν να θησαυρίσουν στις πλάτες των φοιτητών. Είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο οι φοιτητές θα πρέπει οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να αναλάβουν πλήρως το  επαχθέστατο κόστος σπουδών. Τέρμα πια στα δωρεάν συγγράμματα, στη δωρεάν σίτιση, στη δωρεάν στέγαση. Στην εποχή της κρίσης το πανεπιστήμιο πρέπει να «εκσυγχρονιστεί»: με πενιχρές λειτουργικές, διοικητικές και γραμματειακές υπηρεσίες εξαιτίας της επικείμενης απόλυσης των διοικητικών υπαλλήλων, με βιβλία κομμένα και πληρωμένα ο «εκσυγχρονισμός» τους μυρίζει το λιγότερο κοροϊδία και εμπαιγμό.

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ, έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις από τις 12/11 (στάσεις εργασίας, απεργίες, προσπάθεια δημιουργίας κέντρου αγώνα και συντονισμού των κινητοποιήσεων) που δείχνουν ξεκάθαρα την εναντίωσή τους στην υλοποίηση του Ν. 4093, ο οποίος θα τους οδηγήσει σε απόλυση. Και συνεχίζουν δυναμικά, με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, καλώντας ταυτόχρονα σε κοινές δράσεις και συντονισμό όλους τους φοιτητές του ΕΚΠΑ, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, από όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τους φορείς και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
               
Εμείς ως Σύλλογος Φοιτητών Νομικής, δώσαμε μια μάχη πέρυσι το Σεπτέμβρη με καταλήψεις και διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο της Διαμαντόπουλου. Φέτος συνεχίσαμε μπλοκάροντας τις εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος. Το επόμενο διάστημα πρέπει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των εργαζόμενων του ΕΚΠΑ. Να δώσουμε τον κοινό αγώνα μαζί τους για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου.

·               -Oχι στις απολύσεις του διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ.
         -Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
         -Κανένα βιβλίο κομμένο – κανένα βιβλίο πληρωμένο.
         -Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.
 -Αύξηση της προσφερόμενης μερίδας – βελτίωση της ποιότητάς του φαγητού.
·              -Kανένας φοιτητής να μην μείνει στο δρόμο – Όχι στο κλείσιμο των Εστιών.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28/11, ώρα 13:00 αμφιθέατρο 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου