Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Περισσότεροι από 100 οι νεκροί εργάτες σε εργοστάσιο ρουχισμού στο Μπαγκλαντές


Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εργοστάσιο ρούχων στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, Ντάκα. Η βιομηχανία ένδυσης στο Μπαγκλαντές, που παράγει ρούχα για μεγάλες πολυεθνικές,  αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών, ωστόσο η ασφάλεια «δεν αποτελεί προτεραιότητα». «Προτεραιότητα εδώ είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής».

Η φωτιά, που σύμφωνα με τις αρχές προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, ξεκίνησε το Σάββατο το βράδυ από το ισόγειο του εργοστασίου της Tajnin Fashion, στην βιομηχανική περιοχή Ashulia, και γρήγορα εξαπλώθηκε και στους εννέα ορόφους του κτιρίου. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά μετά από πέντε ώρες.

Πολλοί από τους εργαζόμενους του πρώτου ορόφου αναγκάστηκαν από τις φλόγες να κατευθυνθούν στην οροφή με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους καθώς στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη φωτιά πήδηξαν από τους ορόφους του κτιρίου.

Από το 2006 περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπαγκλαντές από φωτιές σε χώρους εργασίας, κυρίως εργοστάσια, στους οποίους δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Στη χώρα υπάρχουν περίπου 4.500 εργοστάσια, που παράγουν ρούχα για μεγάλα «brands» μεταξύ των οποίων η Tesco, Wal-Mart, JC Penny, H&M, Marks & Spencer, Kohl's και Carrefour. Σημειώνεται πως τα είδη ένδυσης αποτελούν το 80% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, που ανέρχονται σε 24 δις δολάρια ετησίως.

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει πως στόχος των βιομηχανιών «είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής και η ελαχιστοποίηση του κόστους. Όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις η ασφάλεια δεν είναι πάντα προτεραιότητα». «Προτεραιότητα εδώ είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής ρούχων», προσθέτει.

Ακτιβιστές εκφράζουν την ελπίδα τους πως αυτό το τελευταίο περιστατικό θα μπορούσε να πιέσει την κυβέρνηση να επαναφέρει τα πρότυπα ασφαλείας στη βιομηχανία ένδυσης.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, στα νοτιοανατολικά της χώρας στο λιμάνι Chittagong, μια γέφυρα υπό κατασκευή κατέρρευσε με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 εργάτες να σκοτωθούν. Οι αρχές εκφράζουν φόβους πως δεκάδες άνθρωποι ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.(TVXS.gr)

--

Από το ρεπορτάζ του BBC:

 ...Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου αρνήθηκε κατηγορίες ότι το κτήριο ήταν επισφαλές για εργασία: "Είναι μια τεράστια απώλεια για το προσωπικό μου και το εργοστάσιό μου. Πρώτη φορά είχαμε πυρκαγιά σε οποιοδήποτε από τα εφτά μου εργοστάσια", δήλωσε στο AFP ο Delwar Hossain. Χρησιμοποιήθηκε αστυνομία και στρατός για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση καθώς χιλιάδες αγωνιώντων συγγενών των εργατών του εργοστασίου μαζεύτηκαν στον τόπο της τραγωδίας. "Πού είναι ο γιος μου;" φώναζε η Sabina Yasmine. Είπε πως είδε το πτώμα της νύφης της, που πέθανε στη φωτιά, αλλά ότι ο γιός της αγνοείται, αναφέρει το Associated Press. Εξέφρασε οργή για τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου, τους οποίους κατηγόρησε για την πυρκαγιά. Οι θανατηφόρες πυρκαγιές είναι συχνές στον μεγάλο τομέα της βιομηχανίας ένδυσης στο Μπαγκλαντές. Τα χαλαρά μέτρα ασφάλειας, η κακής ποιότητας καλωδίωση και η υπερσυσσώρευση εργατών στα κτήρια θεωρούνται αιτίες για πολλές θανατηφόρες εργοστασιακές πυρκαγιές κάθε χρόνο. Τον Δεκέμβρη του 2010, ένα πρόβλημα στα καλώδια οδήγησε σε πυρκαγιά σε άλλο εργοστάσιο ρουχισμού στην ίδια βιομηχανική ζώνη, αφήνοντας τουλάχιστον άλλους 25 ανθρώπους νεκρούς.

Δυτικές εταιρείες ρουχισμού που εξυπηρετούνται από την βιομηχανία ένδυσης του Μπαγκλαντές:

Abercrombie & Fitch, JC Penney, Target, Carters Inc (Osh Kosh, B'Gosh), GAP Inc (GAP, Banana Republic και Old Navy), Phillips-Van Heusen Corporation (Calvin Klein και Tommy Hilfiger), VF Corporation (The North Face, Wrangler, Lee jeans).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου