Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής


Εδώ και κάποιες ημέρες φοιτητές της Nομικής, τους οποίους στηρίζει έμπρακτα η ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ, και άλλες συλλογικότητες της Nομικής προχώρησαν στην κατάληψη του κυλικείου της νομικής και στην μετατροπή του σε αυτοδιαχειριζόμενο στέκι του συλλόγου.

1. Στηρίζουμε το εγχείρημα με την καθημερινή μας συμμετοχή και υποστήριξη σε αυτό γιατί πιστεύουμε πως στις συνθήκες της βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης η αλληλεγγύη είναι το έναυσμα για να σταθούμε όρθιοι απέναντι στην επίθεση και να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Γιατί δεν θέλουμε να αναλάβει την λειτουργία του ιδιώτης με όρους επιχειρηματικούς και δυσμενείς για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.  Γιατί το εγχείρημα είναι μία πρώτη απάντηση στη διαρκή προσπάθεια λειτουργίας όψεων της πανεπιστημιακής ζωής με όρους οικονομίας της αγοράς και κέρδους. Γιατί προτάσσει τη συλλογική προσπάθεια έναντι στον ατομισμό.

2. Ως μέλη του φοιτητικού συλλόγου Νομικής και της ΕΑΑΚ μαζί με το σύλλογό μας παλεύουμε ιστορικά για δημόσια-δωρεάν παιδεία, σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και αυτό παραμένει πάντοτε χωρίς αμφιταλαντεύσεις πρώτη μας προτεραιότητα. Παλεύουμε ώστε το πανεπιστήμιο να βρίσκεται στα χέρια των φοιτητών, και να λειτουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες τους και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων. Συνεπώς η προσπάθεια για αυτοδιαχείριση του κυλικείου δεν νοείται για εμάς εκτός αυτού του πολιτικού πλαισίου πάλης. Διαφορετικά θα είναι ξεκομμένη από τα πραγματικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές.

3. Μπροστά στην προσπάθεια κατάργησης κάθε είδους φοιτητικής μέριμνας από πλευράς της κυβέρνησης η λειτουργία του κυλικείου από τους φοιτητές δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στη διασφάλιση χαμηλών τιμών στα όποια προϊόντα διαθέτει και σε ένα στείρο ανταλλακτικό χαρακτήρα. Το κυλικείο για όσο χρόνο θα είναι στα χέρια μας είναι σημαντικό να αποτελέσει ένα ζωντανό πολιτικό και ιδεολογικό χώρο συνάντησης των φοιτητών και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής άμεσα συνδεδεμένο με τις ανάγκες και τα προβλήματα τους. Μόνο έτσι μπορεί να αποτελέσει η προσπάθεια αυτή έμπρακτη κίνηση υπεράσπισης του ασύλου και του δικαιώματός μας στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, το εγχείρημά μας βρήκε αντιστάσεις από την αντίπερα όχθη, από το συντηρητικό μπλοκ που στηρίζει την κυβέρνηση και την πολιτική της. Ο Κοσμήτορας της ΝΟΠΕ απείλησε συλλογικότητα της σχολής που συμμετέχει στο εγχείρημα διά επιστολής, ότι αν δεν εκκενώσουν το χώρο, θα εγγυηθεί ο ίδιος για την εκκένωσή του. Η επιστολή αυτή αποτελεί κατάφωρη επίθεση απέναντι στο άσυλο των κοινωνικών αγώνων, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τα κεκτημένα μας. Κατεύθυνση αυτής της επίθεσης είχε μπει και παλιότερα όταν με έκτακτο πρυτανικό συμβούλιο είχε αποφασιστεί η απογόρευση πολιτικών εκδηλώσεων στο χώρο της ΝΟΠΕ. Η νομιμότητα του εγχειρήματος κρίνεται από τους ίδιους τους φοιτητές, χτίζεται μέρα με τη μέρα με τη μαζική στήριξή τους σε αυτό, επιβάλλεται με τον δίκαιο αγώνα τους για μία ζωή με αξιοπρέπεια.

Ακόμα κι αν εν μέσω κρίσης θέλουν να διαλύσουν κάθε εργατικό και φοιτητικό δικαίωμα, η νεολαία δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί την διάλυση της ζωής της, αλλά στο πλευρό των εργαζομένων να παλέψει για δημόσια-δωρεάν παιδεία, δουλειά με δικαιώματα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι φοιτητές αγωνίζονται έχοντας συνείδηση ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την κρίση, ότι θα την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν και ότι δε θα πάνε ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.

Διεκδικούμε το κυλικείο όπως και κάθε χώρος του πανεπιστημίου να βρίσκεται στα χέρια των φοιτητών και να μην λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια. Διεκδικούμε την ανατροπή του νόμου για την παιδεία(Ν.4009/2011-4076/2012) που καταργεί τη φοιτητική μέριμνα και κάθε έννοια δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, καθώς και της πολιτικής που τον ψήφισε. Παλεύουμε ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ στην παιδεία που θέλει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με όρους αγοράς και να πληρώνουν οι φοιτητές για τις σπουδές τους. Απαιτούμε το κυλικείο να δοθεί στα χέρια των φοιτητών αφού ως πανεπιστημιακός χώρος τους ανήκει  ή έστω να παραμείνει στη διαχείριση του πανεπιστημίου.

Αποφασίζουμε ότι:

·          Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε την κατάληψη στο χώρο του κυλικείου προκειμένου
α) να λειτουργεί σαν στέκι του συλλόγου όπου θα γίνονται πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνελεύσεις

β) να περάσει στο πανεπιστήμιο με άμεσο και δημοκρατικό φοιτητικό έλεγχο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου