Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

H αρχή του τέλους του δημόσιου πανεπιστημίου


Αναμφίβολα πια μπορούμε να μιλάμε για τον ερχομό τεράστιων ανατροπών σε ό,τι ζούσαμε μέχρι τώρα. Η σειρά των αντιλαϊκών μέτρων που εδώ και δύο χρόνια εφαρμόζονται μέσω της πολιτικής της ΕΕ του ΔΝΤ και της εκάστοτε κυβερνητικής της έκφρασης καταδικάζοντας τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την ανεργία αγγίζει πλέον με τον πιο εμφανή τρόπο και το χώρο της εκπαίδευσης. 

Συγκεκριμένα μετά τη μείωση του  κρατικού  προϋπολογισμού  για την παιδεία στο 50% σειρά είχε ο εκβιασμός από την πλευρά του Υπουργείου για την εφαρμογή του νόμου. Ενώ αρχικά τέθηκε το ζήτημα της παύσης της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων αν δεν συγκροτούνταν συμβούλια διοίκησης, το ζήτημα μετά την ανάληψη του Υπουργείου από τον Μπαμπινιώτη τέθηκε, προς ώρας βέβαια, στην άκρη. Μέχρι που έσκασε η βόμβα ότι πλέον λόγω της υποχρηματοδότησης  διακυβεύεται η λειτουργία του ΕΚΠΑ από την 1η Ιουλίου και έπειτα. Τα χρήματα δηλαδή που στοιχειωδώς είναι αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΚΠΑ δεν έχουν δοθεί για το σκοπό αυτό με αποτέλεσμα από την 1η Ιουλίου να μη γνωρίζουμε  αν και υπό ποιους όρους θα λειτουργεί το πανεπιστήμιο. Το πιο πιθανό βέβαια είναι η κινδυνολογία αυτή να οδηγήσει εκβιαστικά στην επιβολή διδάκτρων, στην επί πληρωμή σίτιση και στέγαση και εν τέλει στην κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ιδρύματος. Ουσιαστικά δηλαδή στην εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου και στην προσαρμογή  του πανεπιστημίου  στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας με ευέλικτους, αδιαμαρτύρητους και πάνω από όλα χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Η βαθμιαία εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στο  ελληνικό πανεπιστήμιο βέβαια δε σταματά εδώ. Όπως ξαφνικά έφτασαν τα νέα για την υποχρηματοδότηση του ΕΚΠΑ, έτσι έγινε γνωστό και το άνοιγμα νέας, ιδιωτικής νομικής σχολής στο Σούνιο. Τα χρήματα βέβαια για τέτοιο εγχείρημα δόθηκαν από την ΕΕ εφόσον το ίδιο το Υπουργείο προφασίζεται την έλλειψη χρημάτων για την εκπαίδευση. Και όλα αυτά τη στιγμή που πραγματοποιούνται επιχορηγήσεις για τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων και το κράτος είναι γενναιόδωρο με τις στρατιωτικές δαπάνες.

Ζητώντας μια απάντηση απέναντι στη μελλοντική ύπαρξη και στους όρους λειτουργίας του ΕΚΠΑ και απευθυνόμενοι στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ που πραγματοποιήθηκε τις 31 Μαΐου η απάντηση που δόθηκε ήταν η αναμονή μέχρι τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, χωρίς να τίθεται τίποτα ως εγγύηση για τη διασφάλιση  ότι η σχολή θα μείνει ανοιχτή λειτουργώντας με τους μέχρι τώρα όρους.

Προσπαθώντας λοιπόν να δώσουμε εμείς μια απάντηση σε εκείνους που μας κλέβουν το αξιοπρεπές φοιτητικό και εργασιακό μας μέλλον διεκδικούμε ανυποχώρητα την παραχώρηση κονδυλίου για τη συνέχιση λειτουργίας της σχολής. Παράλληλα, ζητάμε την απόσυρση και τη  μη εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου Διαμαντοπούλου ο οποίος παρά τις παρατεταμένες προσπάθειες  να εφαρμοστεί  έχει μείνει και θα μείνει στα χαρτιά. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ  για να συνεχίσουμε να στεκόμαστε εμπόδιο στα σχέδιά τους . Γι αυτό και πρέπει όλοι εμείς μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων μας να είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των φοιτητικών κεκτημένων απέναντι σε όποιο μέτρο και πολιτική επιχειρήσει να μας τα στερήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου