Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Πλαίσιο συνέλευσης ΦΣ Νομικής 29/3/2012




ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ ΓΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 29/3/2012




·         Για την κοινωνική και πολιτική συγκυρία
Το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται η επίθεση του Μαύρου Μετώπου Συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Τα νέα μέτρα λιτότητας βρήκαν απέναντί τους γιγάντιες λαϊκές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις με αποκορύφωμα αυτή της 12ης Φλεβάρης, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου βγήκε μαχητικά στο δρόμο σε πανελλαδικό επίπεδο. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας περνάει με πρωτόγνωρη ταχύτητα μέτρα – ΣΟΚ για την κοινωνία σφαγιάζοντας μισθούς και συντάξεις, διαλύοντας το ασφαλιστικό σύστημα και καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επιβάλλοντας την εργασιακή ζούγκλα της ατομικής και επιχειρησιακής σύμβασης. Ταυτόχρονα επιστρατεύει δύο δικλίδες ασφαλείας: απ’ τη μία τη δημιουργία νέων κομμάτων – καθώς τα μητρικά τους κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται σε πρωτοφανή κρίση – και απ’ την άλλη την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την απορρόφηση των έντονων κοινωνικών κραδασμών. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία, παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας και φόβου – πραγματικής ΧΟΥΝΤΑΣ -  επανεμφανίστηκαν δυναμικά στο προσκήνιο στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, διατρανώνοντας την οργή τους απέναντι στο σκηνικό φτώχειας και εξαθλίωσης που έχουν στήσει η Συγκυβέρνηση μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

·         Η επίθεση στη νεολαία
Ειδικό κομμάτι αποτελεί η επίθεση στους νέους. Η μείωση του βασικού μισθού των νέων έως 25 ετών κατά 32%, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο, θα σημάνει και επίσημα την μετατροπή της γενιάς των 700  σε γενιά των 450. Ακόμα δε περισσότερο, στα τμήματα της «μαθητείας» και της τεχνολογικής εκπαίδευσης (κάτω των 18) οι μισθοί προβλέπεται να είναι στο 70% των προηγούμενων. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε πλέον καθαρά να μιλάμε για τη νέα εργατική βάρδια που με την καταδυνάστευση των δικαιωμάτων της θα βρεθεί να συμπαρασέρνει το σύνολο της εργατικής τάξης και ευρύτερων στρωμάτων της μισθωτής εργασίας στα 350 €. Την ίδια στιγμή που οι άνεργοι αυξάνονται καθημερινά το επίδομα ανεργίας περικόπτεται κατά 100 περίπου ευρώ.

·         Η επίθεση στην εκπαίδευση
Μετά την συμμετοχή των ΑΕΙ και ΤΕΙ στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) τα ιδρύματα είχαν απώλειες που αγγίζουν το εξωφρενικό ποσό των 150 εκ. ευρώ! Συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ στο οποίο υπάγεται η Σχολή μας δέχτηκε κούρεμα στα ομόλογά του χάνοντας 5 εκ. ευρώ εν μία νυκτί με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να κλείσει μέσα σε ένα μήνα λόγω αδυναμίας κάλυψης λειτουργικών δαπανών! Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανοίξει το δρόμο  για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του Πανεπιστημίου, την οριστική διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων, για την εισαγωγή ιδιωτικής χρηματοδότησης στα ιδρύματα, για την πλήρη αυταρχικοποίηση και εντατικοποίηση των σπουδών. Θα δημιουργήσει ένα Πανεπιστήμιο ακριβό, αυταρχικό εν ολίγοις ΤΑΞΙΚΟ. Την ίδια στιγμή ανακεφαλαιοποιούν με 30 δισεκατομμύρια τις τράπεζες που υπέστησαν κούρεμα στα ομόλογα τους. Δεν μπορούν να κρύψουν κυβέρνηση και τρόικα ποιους πραγματικά υπηρετούν και ποιους έσωσαν.

·         Ζητήματα Σχολής
Το Τμήμα Νομικής της Σχολής ΝΟΠΕ προφανώς δεν μπορεί να πλέει σε πελάγη ευτυχίας και να ζει σ’ ένα δικό του γυάλινο σύμπαν. Αντιθέτως, είναι κομμάτι κι αυτό της γενικότερης κατάστασης. Με ψηφισμένο τον αντι-εκπαιδευτικό νόμο 4009/2011 από τις 24 Αυγούστου και παρά το συνεχές μπλοκάρισμα των Συμβουλίων Διοίκησης στα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας (ΑΠΘ,ΑΣΟΕΕ,ΠΑΝΤΕΙΟΣ κ.ά.) παρατηρούμε κι άλλο κόψιμο συγγραμμάτων. Καλούμαστε λοιπόν να βάλουμε από την τσέπη μας για να αγοράσουμε ογκώδεις νομικούς τόμους τη στιγμή που τα ΑΕΙ έχασαν μέσα σε μια νύχτα 150 εκ. ευρώ. Κι όλα αυτά για να βγούμε σε μια εργασιακή ζούγκλα με την ανεργία στους νέους να αγγίζει το 50%.
Απ’ την άλλη ένα σκηνικό τρομοκρατίας και παρακμής έχει στηθεί τους τελευταίους μήνες στον περίβολο της Νομικής Σχολής Αθηνών. Κυβερνητικά επιτελεία, αστυνομία, δημοτικοί φορείς μηχανεύονται καιρό τώρα ένα σχέδιο τρομοκράτησης των φοιτητών της Σχολής μας. Σ’ αυτό συνηγορεί η μεταφορά του εμπορίου ναρκωτικών από τα Προπύλαια στην οδό Μασσαλίας στο ξεκίνημα της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς. Το σκηνικό σ’ εμάς είναι γνωστό από τις αντίστοιχες εμπειρίες συναδέλφων μας στην ΑΣΟΕΕ και την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ: το (προφανώς) απεχθές σκηνικό στον περίβολο της Σχολής μας με την ολοήμερη διακίνηση ναρκωτικών και την τραγική κατάσταση των τοξικομανών θα «αναγκάσει» τους «καλούς αστυνόμους» να επέμβουν και να φρουρούν καθημερινά το ιστορικό κτήριο της Νομικής. Αν προσθέσουμε σ’ αυτό το σκηνικό σήψης, και τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών (σύγχρονο δουλεμπόριο) που σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία και όλους τους προηγούμενους έχουν στήσει έξω από τη Νομική ανυποψίαστους μετανάστες μικροπωλητές ως το καλύτερο θύμα για τις επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» της αστυνομίας από τους «λαθραίους» μετανάστες και προστασίας του «νόμιμου» εμπορίου τότε αποκαλύπτεται το μέγεθος της σκευωρίας. Κράτος-αστυνομία-σύγχρονα δουλεμπορικά κέντρα στοχοποιούν το Άσυλο των κοινωνικών αγώνων, θέλουν να αποστειρώσουν πλήρως τις σχολές και να τις μετατρέψουν από πεδία συλλογικής, πολιτικής, πολιτιστικής και ιδεολογικής ζύμωσης που δημιουργούν λαϊκά κινήματα σε κολλεγιοποιημένα εξεταστικά-ερευνητικά κέντρα. Αυτό δείχνει και το πρόσφατο λοκ-άουτ της Σχολής το διήμερο 22-23 Μαρτίου με απόφαση της Κοσμητείας. Ο κοσμήτορας Τσινισιζέλης δεν μπήκε καν στον κόπο να αναρτήσει ανακοίνωση για το κλείσιμο της Σχολής. Τέτοιες αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές πρακτικές στρέφονται ενάντια στο Πανεπιστήμιο, και όχι η δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων και των συλλογικών αποφάσεων.

·         Kαι τώρα τι;

Mε δεδομένα όλα αυτά τα προβλήματα εμείς ως ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ θεωρούμε κομβικό το να παρθεί σήμερα μια απόφαση η οποία πραγματικά θα δρομολογεί με συλλογικό τρόπο λύση σε μια σειρά από συγκεκριμένα ζητήματα. Διότι μόνο μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες μας και κόντρα στον ατομισμό που προωθούν ΔΑΠ-ΠΑΣΠ μπορούμε να πάρουμε πίσω τα συγγράμματά μας, να επανοικειοποιηθούμε το χώρο της Σχολής κλπ.


ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
-Ανατροπή του Μαύρου Μετώπου Συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ!
-Καμιά εφαρμογή του ν.4009/2011 – Κανένα βιβλίο κομμένο, κανένα βιβλίο πληρωμένο!
-Επιστροφή των κουρεμένων ομολόγων των ιδρυμάτων! Καμιά φοιτητική παροχή κομμένη (σίτιση-στέγαση)!
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
-Συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας την Παρασκευή 30/3
-Την στήριξη και την συμμετοχή στην Πρωτοβουλία για το Άσυλο και τους Μετανάστες




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου