Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση για τη Γ.Σ. Της Τετάρτης 21/09/2011


Την ώρα που στο βωμό της κρίσης και του χρέους το Πα. Σο. Κ., η Ε.Ε. Και το Δ.Ν.Τ. επιβάλουν νέα μέτρα απολύσεων, εργασιακής εφεδρείας, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, του ρεύματος, του νερού κτλ η νεολαία έρχεται να χτυπηθεί με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Το μέλλον για εμάς διαγράφεται δυσοίωνο με το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης και τα 501 ευρώ, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία, τις απολύσεις, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που μας καθιστά έρμαια στις αυθαιρεσίες του κάθε εργοδότη και την ανασφάλιστη εργασία που πλέον γίνεται κανόνας. Επιστέγασμα της επίθεσης στη νεολαία είναι ο νόμος έκτρωμα του ΠΑΣΟΚ που διαλύει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν στρατιές ευέλικτων, χωρίς συλλογική κατοχύρωση, περιπλανώμενων εργαζομένων ή ανέργων που αντί για ενιαίο πτυχίο θα παίρνει θραύσματα δεξιοτήτων ίσα-ίσα για την ικανοποίηση των πρόσκαιρων αναγκών της εργοδοσίας και των αγορών. Στόχος τους είναι και η κοινωνική απομόρφωση της νεολαίας που θα μπαίνει σε εκπαιδευτήρια-μη πανεπιστήμια με το σταγονόμετρο, θα πληρώνει δίδακτρα και θα διαγράφεται. Στο πλάι του λαού που τον εχουν καταδικάσει στον βούρκο της λιτότητας της φτώχειας και της ανεργίας, οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα τους  ζητώντας το αυτονόητο, ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο για όλη την κοινωνία.

Ωστόσο, κόντρα στο φοιτητικό κίνημα η κυβέρνηση, με πιστό -πάντα- σύμμαχο τα ΜΜΕ, έχει στήσει ένα σκηνικό πολέμου με στόχο την κατασυκοφάντηση και την απομόνωση των κινητοποιήσεων βρίσκοντας πολύ γρήγορα τον γνήσιο εκφραστή της στους λεγόμενους <<ανεξάρτητους υπέρ ανοιχτών σχολών>>. Εμφανίζονται σαν υποστηρικτές του νέου νόμου και προβάλλουν την ψήφισή του από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία παραγνωρίζοντας όμως ότι η ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ήταν που ψήφισε μνημόνια, μεσοπρόθεσμο και όλα τα βάρβαρα μέτρα που έχουν οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική αφαίμαξη όλη την κοινωνία. Είναι λοιπόν, ανεξάρτητοι επειδή δεν αποτελούν παράταξη και συσπειρώνονται από το facebook, είναι όμως πλήρως εξαρτημένοι από την κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης αποτελώντας τη φωνή της Διαμαντοπούλου και του Υπουργείου Παιδείας μέσα στις σχολές.

Πλάι σε αυτούς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συνεχίζει πιστά να αποπολιτικοποιεί και να εκφυλίζει τις συλλογικές διαδικασίες χωρίς να διστάζει να συμπληρώσει το έργο της, το οποίο και έχουμε δει σε διάφορες πράξεις: νοθείες σε συνελεύσεις και εκλογές, πλαστά τρίπτυχα, αλισβερίσια με καθηγητές, βία και τραμπουκισμοί. Εδώ και δύο εβδομάδες γίναμε μάρτυρες στην προσπάθεια της ΔΑΠ να αλλοιώσει τις αποφάσεις του συλλόγου εκφυλίζοντας την Γενική Συνέλευση  με τα γνωστά 'τραίνα'-μέλη της ΔΑΠ  που έρχονται μόνο για την ανάταση χειρός χωρίς καμία συμμετοχή στη διαδικασία, απονομιμοποιώντας τις αγωνιστικές αποφάσεις και δημιουργώντας τεχνητές εντάσεις και προβλήματα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.

Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές ο φοιτητικός σύλλογος πρέπει να αντιτάξει την δημοκρατική συγκρότηση των διαδικασιών του με πολιτικά βήματα όπως η διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα επιτρέπει την υγιή συμμετοχή όλων των φοιτητών  και η στήριξη των πλαισίων βασιζόμενη στις πολιτικές τοποθετήσεις σε συνδυασμό με οργανωτικά προχωρήματα  όπως η μικροφωνική,  η βιώσιμη διάρκεια, το ορισμένο προεδρείο και καταμετρητές.

'Η δημοκρατική και αδιάβλητη συγκρότηση του Συλλόγου είναι μετά τη Συνέλευση στις 21-9 πιο αναγκαία από ποτέ. Αυτή διεξήχθη μέσα σε ένα κλίμα διάλυσης και εντάσεων, με αποτέλεσμα να εγείρονται φωνές οι οποίες αμφισβητούν πως ο Σύλλογος μας βρίσκεται σε αγωνιστική τροχιά. Από το μπλοκ αντικατάληψης ΔΑΠ και ''ανεξάρτητων'' διοχετεύτηκε σε εφημερίδες και αναπαράχθηκε η παραφιλολογία των ''μειοψηφιών'' που ''κλείνουν την σχολή''. Προκειμένου να διαλυθεί το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί, μόνη λύση είναι μία επαναληπτική διαδικασία την Δευτέρα 26-9, στην ήδη κατειλημμένη σχολή. Διαφορετικά και εμείς θα καταλήξουμε να δίνουμε επιχειρήματα στην κυβέρνηση και τα κάθε λογής παπαγαλάκια της που μιλά για μειοψηφίες και νοθευμένα αποτελέσματα και να γιγαντώνουμε τα μπλοκ αντικαταληψης που θέλουν την δήθεν σιωπηρη πλειοψηφία να φιμώνεται.

Για εμάς το ερώτημα δεν είναι αν νομιμοποιούμε τη συνέλευση ή όχι. Το πραγματικό ζήτημα πάνω στο οποίο πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο ανένταχτος κόσμος του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής είναι αν δηλώνουν έτοιμοι να εγγυηθούν πως θα σταματήσει η Γ.Σ. να διεξάγεται σε τέτοια προβληματικά πλαίσια, προκειμένου να αναδείξουν τον πραγματικό συσχετισμό δύναμης μέσα στο Σύλλογο και να βαδίσουν μαζί με τις υπόλοιπες σχολές στον δρόμο του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου