Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ...

...με όπλο την κατάληψη...

Εδώ και δυο εβδομάδες ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής έχει δείξει ότι μπορεί να είναι αντάξιος της ιστορικής του πορείας, μιας πορείας κινηματικής. Με τις αποφάσεις του μετά από δύο γύρους Γενικών Συνελεύσεων μπήκε σε κινηματική τροχιά σε συντονισμό με πολλούς συλλόγους τόσο της Αθήνας όσο και πανελλαδικά υλοποιώντας ένα σχέδιο-το μόνο νικηφόρο-ανατροπής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης Διαμαντοπούλου, που εξειδικεύεται σε μαζικές Γ.Σ, δυναμικές πορείες, μαχητικές καταλήψεις.

Δύο όμως είναι και τα περιστατικά που στιγμάτισαν τους δύο γύρους Γ.Σ. Το πρώτο αφορά το πώς η κυβέρνηση μέσω της αστυνομίας αποφάσισε ωμά να υλοποιήσει ένα σχέδιο που πολύ απλά συμπυκνωνόταν στο ότι η νεολαία είναι το κομμάτι της κοινωνίας που ήδη όρθωσε το ανάστημά της του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όπως διαφαίνεται και από το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, και άρα πρέπει να αναχαιτιστεί. Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με το Σ.Φ Νομικής η συνέλευση στις 30/11 πιο μαζική από όλες τις προηγούμενες πήρε απόφαση συμμετοχής στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη την οποία υλοποίησε εξίσου μαζικά. Μια πορεία που χτυπήθηκε βάναυσα από τις δυνάμεις καταστολής και ειδικά το μαχητικό και πολυάριθμο μπλοκ του Σ.Φ Νομικής οδηγώντας δεκάδες συμφοιτητές μας στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο κεφάλι και άλλα μέρη του σώματος με γκλομπ, ασπίδες ακόμα και πυροσβεστήρες(!!)

Το δεύτερο στοιχείο αφορά το ιδιότυπο λοκ άουτ που κήρυξαν τόσο μαζικά ΔΑΠ και ΠΑΣΠ την επόμενη μέρα δηλαδή 7/12. Ένα λοκ άουτ που σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Τμήματος, Φορτσάκη, επέβαλε κλειστή σχολή για δύο μέρες για “λόγους ασφαλείας”. Παρόλα αυτά το φιάσκο ΔΑΠ-ΠΑΣΠ με το στημένο λοκ άουτ δεν κατάφερε να μπλοκάρει την προγραμματισμένη συνέλευση της 7ης Δεκέμβρη, μια συνέλευση στην οποία όλος ο κόσμος που συμμετείχε στην πορεία στήριξε, έμεινε και αποφάσισε να συνεχίσει στο δρόμο του αγώνα. Στη συνέλευση αυτή το σύνολο του Σ.Φ Νομικής που ήταν στη σχολή αλλά και το κομμάτι εκείνο της πορείας που χτυπήθηκε αποφάσισε να μη σκύψει το κεφάλι και υπερβαίνοντας την πολιτική αλητεία ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που μόνο με την απουσία τους προσπάθησαν να απονομιμοποιήσουν τη συνέλευση θέλοντας να αποφύγουν να απαντήσουν τα εωτήματα που θα τους έθεταν οι φοιτητές που αγωνίζονται απέναντι σε αυτά που οι συγκεκριμένες παρατάξεις υπερασπίζονται. Ο μόνος δρόμος που οι δύο αυτές δυνάμεις ξέρουν για να αυτοσυγκροτούνται, αυτός της αποπολιτικοποίησης του Συλλόγου και της διάλυσης των συλλογικών διαδικασιών, όπως απέδειξαν οι δύο συνελεύσεις και οι ίδιοι οι φοιτητές δεν είναι μονόδρομος. Ο Σ.Φ Νομικής έδειξε ότι η αντίληψη του φόβου για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που προβάλλουν ΔΑΠ-ΠΑΣΠ ηττάται τόσο στις διαδικασίες όσο και στο δρόμο και το ίδιο πρέπει να συνεχίσει να δείχνει και εν όψει της πανεργατικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη.

...και την απεργία!!
Τις τελευταίες εβδομάδες σίγουρα όποιος βλέπει δελτία ειδήσεων ή διαβάζει εφημερίδες μπορεί να καταλάβει ότι πλέον βρισκόμαστε στην εποχή Μνημόνιο 3. Σε μια επίπλαστη προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να δείξει “κοσμιοτάτη” διαγωγή απέναντι στην Τρόικα(ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) αίρει κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Ο νόμος του 1990 που ρύθμιζε τα εργασιακά δικαιώματα απλά καταργείται και στη θέση του εφαρμόζεται ένα πολυνομοσχέδιο που απλά καθιστά την Ελλάδα ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς και της εργοδοτικής ασυδοσίας: κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ελεύθερες απολύσεις, καμία αποζημίωση σε όσους εργάζονται από 1 ως 2 χρόνια, μείωση μισθών έως 20%, 1 πρόσληψη για κάθε 5 απολύσεις, κατάργηση διαιτησίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγή των όρων λειτουργίας των ΔΕΚΟ, νέο ασφαλιστικό, αύξηση ΦΠΑ, μείωση παροχών σε περίθαλψη και εκπαίδευση, είναι το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που αφορά τη ριζική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων όπως τις γνωρίζαμε. Σε συνδυασμό μάλιστα με το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης που επιβάλλει ένα καθεστώς μαθητείας με μισθό 592 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση για τους εργαζομένους από 18 έως 25 ετών όλα αυτά όχι μόνο δεν είναι εικόνες από το μακρινό μέλλον αλλά το τραγικό παρόν ή το εγγύς μέλλον για χιλιάδες εργαζομένους νέους και μη.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση που πρόκειται και επιδιώκεται να δημιουργηθεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη αποτελεί κόμβο για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας. Τα μέτρα που επιχειρούν να επιβάλλουν είναι τα πλέον αντιλαϊκά που έχουν εμφανιστεί ποτέ και ο μόνος δρόμος είναι η ανατροπή τους και όχι η παθητική αποδοχή τους. Απέναντι σε όσους διαλύουν το εργασιακό μας παρόν και μέλλον, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και εμείς οι ίδιοι οι φοιτητές(και ως μελλοντικοί εργαζόμενοι) οφείλουμε να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Και ο ίδιος ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής έχει δείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να αντιστέκεται και να ανατρέπει όσα ετοιμάζουν άλλοι για εμάς, για την εργασιακή μας προοπτική. Ας συνεχίσει λοιπόν στο δρόμο του αγώνα, όπως τον χάραξε τόσα χρόνια αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες, στο δρόμο του κινήματος ρήξης και αντροπής των μέτρων σε εκπαίδευση και εργασία.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Φ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΔΕΥΤΕΡΑ 13/12 ΣΤΙΣ 17:00, ΑΜΦ 1

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου