Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Φ ΝΟΜΙΚΗΣ 03/11/2010


Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ και η επίθεση σε νεολαία και εργαζομένους δεν έχει προηγούμενο. Παρά τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ ότι τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, ουσιαστικά είναι μέτρα που έρχονται και έχουν σαν μόνο στόχο να επέλθει το τέλος σε μια σειρά κατακτήσεων και διεκδικήσεων του λαϊκού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια. Μέτρα τα οποία δεν είναι περαστικά αλλά ήρθαν για να μείνουν, που στην πραγματικότητα, θα εκτινάξουν ακόμα περισσότερο το ποσοστό ανεργίας, θα κάνουν την καθημερινή επιβίωση πραγματική πολυτέλεια για μια οικογένεια αφού αυξάνεται το κόστος διαβίωσης ενώ μειώνονται δραματικά οι μισθοί. Μας αναγκάζουν δηλαδή να πληρώσουμε μια κρίση που αυτοί δημιούργησαν (!) και μάλιστα, με μια πολιτική που δεν έχει στόχο να αποφύγουμε την χρεοκοπία, αλλά το ακόμα μεγαλύτερο βάθεμα της ύφεσης. Έχουν στόχο να οργανώσουν την χρεοκοπία του λαού και της χώρας με τρόπο που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων τραπεζιτών και «δανειστών».Η κυρίαρχη πολιτική ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει παροχές στον εργαζόμενο λαό και την νεολαία.
 Σε μια περίοδο που πολλοί σφύριζαν αδιάφορα για τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας  και περίμεναν το πότε θα κατατεθεί το περίφημο προσχέδιο νόμου για την οργάνωση και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ,η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έδωσε στη δημοσιότητα το περίφημο κείμενο διαβούλευσης για την έναρξη διαλόγου(!) στη Σύνοδο Πρυτάνεων που έγινε το διάστημα 23-24 Οκτώβρη στο Ρέθυμνο.Όπως προμηνύετο και από τις εξαγγελίες της Διαμαντοπούλου το προηγούμενο διάστημα στους Δελφούς,είναι σαφές πλέον ότι το όραμα του Υπουργείου για το Πανεπιστήμιο της Κρίσης παίρνει σάρκα και οστά.  
Συνοπτικά το σχέδιο διαβούλευσης του Υπουργείου κινείται στους εξής βασικούς άξονες:

·      Την κατάργηση της έννοιας του πτυχίου : Το πτυχίο πλέον αντικαθίσταται από τον Ατομικό Φάκελο Προσόντων και από ένα άθροισμα πιστωτικών μονάδων (ECTS) Μετατρέπεται σε ατομικό (καταργείται κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης) και δεν κατοχυρώνει πλέον επαγγελματικά δικαιώματα αλλά μετατρέπεται σε ένα απλό πιστοποιητικό. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται πιο εξειδικευμένα δημιουργώντας εργαζόμενους που κάθε 2 χρόνια θέλουν επανακατάρτιση για να μπορούν να εργάζονται. Πρόθεση τους είναι να σπάσουν οι σπουδές σε Bachelor και master, γεγονός που θα κατακερματίσει ακόμη περισσότερο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
·    Την συρρίκνωση και διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης : Τα μισά ιδρύματα κλείνουν εν' όψει του “Καλλικράτη” της παιδείας, αφήνοντας φοιτητές στον δρόμο και πτυχιούχους στον αέρα, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αναγνωρίσει πραξικοπηματικά τα ΚΕΣ χειροτερεύοντας την εργασιακή προοπτική όλων των αποφοίτων. Το κόψιμο των παροχών με πρόσχημα την κρίση είναι σαρωτικό : Κατάργηση ακόμη και του ενός δωρεάν συγγράμματος (ψηφιακά συγγράμματα), σκέψεις για κατάργηση των πάσο, τεράστιες ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ που οδηγούν ακόμα και τμήματα σε κλείσιμο(βλ. Παιδαγωγικό Αθήνας για παράδειγμα!). Όλα αυτά ενώ κάθε χρόνο η χρηματοδότηση της παιδείας επί του ΑΕΠ πέφτει σε ακόμη πιο πενιχρά ποσοστά (κάτω από 3%) , ενώ έρχονται στο προσκήνιο οι πρώτες σκέψεις για επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές!!
·  Η ένταση της ιδιωτικοοικονομικής και ανταποδοτικής λειτουργίας των ιδρυμάτων : Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων γίνεται πλέον από τις περιφέρειες και από ιδιώτες και    ανταποκρίνεται πλήρως στα κριτήρια της αξιολόγησης. Με τον ξεκάθαρο εκβιασμό της παύσης της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση του πανεπιστημίου με τις ανάγκες της αγοράς, ενώ φτάνουν ακόμα και στην προκήρυξη θέσεων καθηγητών από ιδιώτες μετατρέποντας έτσι τα φοιτητικά αμφιθέατρα σε άμεσο προθάλαμο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Μεγάλη τομή αποτελεί και η θεσμική πλέον μετακύλιση κομματιού του κόστους της εκπαίδευσης στους φοιτητές μέσα από την ‘‘κάρτα φοιτητή’’ με την  οποία θα μετρώνται οι παροχές που δικαιούται κάθε φοιτητής εντός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συμπληρωματικά σε αυτό λειτουργούν και τα “φοιτητοδάνεια” που θα αποπληρώνονται με βάση την απόδοση των φοιτητών και την προσφορά εργασίας τους εντός του πανεπιστημίου.
·       Η εντατικοποίηση και η πειθάρχηση του φοιτητικού στρώματος : Έρχονται σε κάθε σχολή τα προαπαιτούμενα και οι αλυσίδες μαθημάτων(π.χ για να εξεταστεις στην Πολιτική 2 θα πρέπει να εχεις περάσει την Πολιτική 1), οι “αιώνιοι” φοιτητές διαγράφονται (κι αυτοί κοστίζουν;!), ενώ οι εξεταστικές περίοδοι μειώνονται. Η φοιτητική καθημερινότητα μετατρέπεται σε ένα αέναο κυνήγι πιστωτικών μονάδων, μέσα από projects και προόδους. Εισάγεται η έννοια του προπαρασκευαστικού έτους (άλλος ένας χρόνος φροντιστήρια) καθιστώντας τα ιδρύματα σκληρά εξεταστικά κέντρα. Ο θεσμός του ασύλου  μπαίνει ξανά στο στόχαστρο με ακόμα πιο έντονο τρόπο. Από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ που περιγράφουν το άσυλο με γιάφκα τρομοκρατών αντί για χώρο ανάπτυξης πραγματικών κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών μέχρι το Υπουργείο που απαιτεί τον περιορισμό του μόνο σε αίθουσες διδασκαλίας, η επίθεση σε ένα τόσο ιστορικό κεκτημένο του λαϊκού κινήματος δεν έχει προηγούμενο.  Στοχοποιούν το άσυλο όχι γιατί “νοιάζονται για την ασφάλεια μας” αλλά ακριβώς γιατί φοβούνται τις κινητοποιήσεις μας.
·      Η αυταρχική θωράκιση των ιδρυμάτων και η κατάργηση του αυτοδιοίκητου: Εισάγεται η έννοια των “Συμβουλίων Διοίκησης” καταργώντας τις Συγκλήτους και τη διοίκηση των ιδρυμάτων από καθηγητές και φοιτητές. Πλέον τα Συμβούλια θα διορίζονται από την κυβέρνηση και θα ελέγχουν την οικονομική και διοικητική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ καταργώντας πλήρως την παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων στα όργανα διοίκησης.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ!
Μπροστά σε αυτή τη ριζική ανατροπή του σήμερα και του αύριο μας, απαιτείται η συστράτευση όλων μας, γύρω από τα αυτονόητα δικαιώματά μας. Η μόνη απάντηση, απέναντι στο γενικευμένο καθεστώς ανασφάλειας και λιτότητας που βιώνουμε, δεν είναι η ατομική διαπραγμάτευση και το διαρκές τρέξιμο, αλλά οι συλλογικοί ανατρεπτικοί αγώνες για κατοχύρωση ενιαίων πτυχίων ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε αυτά, και για την υπογραφή των αντίστοιχων ανά κλάδους συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή από μια δουλειά και μόνο. Απέναντι σε κάθε ψευδαίσθηση κοινωνικών διαλόγων ή ακόμα και απλής διαμαρτυρίας, ας εμπνευστούμε από το πρόσφατο αλλά και το προγενέστερο παρελθόν.. Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτούνται στους δρόμους του αγώνα. Από το οκτάωρο περισσότερο από έναν αιώνα πίσω, μέχρι και την ανατροπή του άρθρου 16, μονόδρομος είναι το κίνημα και ότι αυτό επιβάλλει. Είναι τώρα που το φοιτητικό κίνημα πρέπει να σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης με το Υπουργείο και την κυβέρνηση. Είναι τώρα που το φοιτητικό πρέπει να ξαναβγεί μαχητικά στο προσκήνιο μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις , με καταλήψεις, με διαδηλώσεις να συνδεθεί με τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και με κοινούς αγώνες να ανατρέψει  την επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία .
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
·     Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου – Καμία συμμετοχή στο στημένο διάλογο
·    Ανατροπή του Μνημονίου. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις της ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, παιδεία, δημοκρατία. Ενάντια στα σκληρά αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ Να μην πληρώσουν το χρέος οι εργαζόμενοι και η νεολαία.

·       Ανατροπη του Συμφώνου Πρώτης Απασχόλησης

·      Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

·      Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του συντάγματος.

·      Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

·       Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)

·      Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Διεύρυνση του σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.

·       Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολώνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γινεί η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαικού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ :
·         Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό
·         Ενιαία και ισχυρά πτυχία με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα πάνω σε αυτά
·         Ανατροπή της κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και κάθε διαχειριστή της πολιτικής αυτής
·         Απέμπλοκη της Ελλάδας από τον ΚΕΧΑΕ – Όχι στην αξιολόγηση-εκβιασμό
·         Καμία αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων
·         Δωρεάν φοίτηση – σίτιση – στέγαση – μετακίνηση. Άμεση χορήγηση των πάσο σε όλους τους φοιτητές.
·         Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
·         Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.
·         Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κατάργηση κάθε άμεσου και έμμεσου φόρου για τους εργαζόμενους
·         Υπεράσπιση και διεύρυνση του ασύλου σε εργασιακούς χώρους και σχολεία
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:
·         Νέα γενικη συνέλευση του Σ.Φ Νομικής την Τετάρτη 10/11 ενόψει του τριημέρου του Πολυτεχνείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου